Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Instalowanie SBS

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rufusek3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Dec 02, 2010 3:54 am    Temat postu: Instalowanie SBS Odpowiedz z cytatem

Instalalowałem z obrazów windows SBS serwer (wiosna 2004) z niepowodzeniem (nie jednokrotnie - 3 razy). Za każdym razem zatrzymuje się na tworzeniu grup i kont. Prawdopodnie (przy wymianie zasilacza) odłącznie połaczenia fizycznego płyty głównej ze stacją CD spowodowały te zakłócenia.
Moje pytanie czy moje przypuszczenie jest prawdziwe?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Thu Dec 02, 2010 7:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamknij ten skrypt (jak siÄ™ zawiesi) instalacja ruszy dalej
Powrót do góry
rufusek3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Dec 02, 2010 11:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrobiłem tak radzisz (w trzeciej próbie) i po zańczeniu niestety ale dysk R był pusty. Nie był zainstalowany obraz systemu XP. Brak dołączonych stanowik.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Dec 02, 2010 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak byś nie miał połączenia CD to by instalka nie ruszyła. Ważne jest "ślepe" podłączenie kart sieciowych podczas instalacji z kolekcji. Karty serwera łączysz kablem krosowanym albo podłączasz do switcha normalnym kablem obydwie, ale wówczas do tego switcha muszą byc podłączone tylko te dwie karty.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
rufusek3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Dec 02, 2010 12:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kluczowe okazało się dodatkowe połączenie płyty głównej z stacją CD-ROM - jest to dodatkowe zasilanie z płyty głównej. Dzięki za zainteresowanie a instalacja dzięki temu "kablkowi" ruszyła dalej.
Powrót do góry
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Dec 08, 2010 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakie dodatkowe zasilanie do CD-ROM-u? O czym piszesz? Nigdy o czymś takim nie słyszałem i nie widziałem.
Powrót do góry
rufusek3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Dec 08, 2010 8:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wymieniałem zasilacz, którego wiązka kabli posiadała dodatkowe połącznie płyty głównej ze stacją CD. Przy próbie instalacji z obrazu znajdującej się na płycie (bez tego dodatkowego połaczenia) proces zatrzymywał się przy tworzeniu kont i grup (zaraz potem miał czytać z drugiej płyty obrazu). Przy wymianie zasilacza z tym kabla musiałem go wymontować i zamontować z nowym. Po tym działaniu instalacja odbyła się prawidłowo i zakończyła sukcesem (zgodnie z intrukcja).

Przypuszczam iż potrzebne było dodatkowe zasilanie ponieważ tworzone obrazy były na określonym sprzecie o określonych parametrach na każdym innym sprzęcie instacja prawdopodobnie nie zakończy się sukcesem. Jest to moja teza, którego dowodem jest ten "kabelek"
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Thu Dec 09, 2010 4:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie jestem przekonany co do Twojej tezy. W przypadku zatrzymania instalacji na skrypcie zakładania kont poprostu go zamykam i instalacja rusza dalej
Powrót do góry
ptyku
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Dec 09, 2010 5:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak i inni jestem zdziwiony tajemniczym kabelkiem zasilającym.. cd ma zasilanie tak jak i inne elementy z zasilacza więc jeśli zasilacz jest niestabilny niestabilny jest cały system a więc i napęd CD i zapewne ta niestabilność zasilania objawiałaby się raczej resetem a nie niemożnościa wgrania czegoś z CD .. być może jest to jakiś CD SCSI ale i one miały normalne zasilanie PATA więc jeśli możesz zrób zdjęcie bo ciekawość zżera tu wszystkich co to jest Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
rufusek3
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Dec 09, 2010 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dziś zainstalowałem już poprawnie SBS Maćku... wszystko jest RIS, AD, ISA itd. no i dostaje neta z routera sprzętowego CDN. Powiem, że bardzo mi się podoba działanie usługi dansguardian.

Co do rezygnacji z instalacji kont i grup to i owszem instalacja szła dalej ale nie instalowała mi się już usługa RIS i nie prosił o obraz Windows XP z drugiej płyty (obraz 2).

Co do tezy to myślę, że raczej należy ją próbować udowodnić poprzez próbę instalacji na przynajmniej 3 sprzętach z edycji Wiosna 2004.

Jeśli chodzi o zdjęcia to postaram się je przygotować w przyszłym tygodniu.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: