Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MarekP Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Nov 29, 2010 2:59 pm Temat postu: Nie można zalogować siÄ™ jako administrator na serwer |
|
|
Nie mogę zalogować się na serwer w oknie logowania, czyli nie mam dostępu do serwera z poziomu administratora. Próbuję zalogować się na standardowego administratora (ze znanym hasłem) i na utworzonego przeze mnie użytkownika na prawach administratora. Otrzymuję komunikat: "Zalogowanie w systemie nie było możliwe. Spawdź, czy używana przez ciebie nazwa użytkownika i hasło są poprawne, ....".
Nie mogę zalogować się na satnowiska serwera, ani za pomocą pulpitu zdalnego z innego komputera. Oczywiście nie mam możliwości podglądu zdarzeń na serwerze.
Poza tym sieć i serwer pracują normalnie. Użytkownicy normalnie logują się na swoje konta, korzystają ze swoich zasobów, działa normalnie internet.
Serwer jest systematycznie, co jakiś czas, aktualizowany. Jest dostępna kopia zapasowa danych oraz system state. Co można w tym przypadku zrobić, aby dostać się do serwera? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Nov 29, 2010 3:38 pm Temat postu: |
|
|
Jedna z możliwych opcji jest taka, ze ktoś zmienił hasło. Pytanie - kto. Jeśli ktoś z ludzi uprawnionych do fizycznego dostępu, to nie jest takie groźne. Jeśli uczeń to znaczy, ze serwer kiepsko zabezpieczony przed dostępem (powinien być w jakiś sposób zamknięty). Jeśli włamanie przez sieć, to znaczy, ze jest bardzo źle.
Są programy pozwalające zresetować hasło. Jeden z takich jest na Hiren's Boot CD. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
MarekP Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Dec 02, 2010 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Niestety program do resetowania hasła, zawarty Hiren's Boot CD - Offline NT/2000/XP/Vista/7 Password Changer, nie zresetował hasła, pomimo poprawnego przeprowadzenia operacji (tak mi się wydaje). Dodam, że próbowałem zresetować hasło i zmienić hasło. Bez rezultatu - ciągle nie mogę zalogować się jako administrator.
Czy są jeszcze inne możliwości (oprócz instalacji całego systemu ). Może jakieś inne oprogramowanie?
Mam jeszcze pytanie: Czy w kopii zapasowej system_state istnieje możliwość, po jej odtworzeniu, przywrócenie hasła administratora i z czym jeszcze to przywrócenie się wiąże (zyski i straty)? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Thu Dec 02, 2010 9:15 pm Temat postu: |
|
|
Ale wiesz, że zresetowanie hasła to znaczy usunięcie? Powinieneś móc się zalogować w trybie awaryjnym nie podając żadnego hasła i wtedy dopiero należy założyć hasło na nowo. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
MarekP Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Dec 08, 2010 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Nie mogłem wejść przez puste hasło, ponieważ samo konto administratora było wyłączone.
Odpaliłem z płyty miniXP, uruchomiłem jeden z programów i odblokowałem konto administratora. Następnie postąpiłem tak jak podano w "szkoleniu":
http://www.youtube.com/watch?v=QSe7Kps0wb0
Po wejściu na konto administratora uruchomiłem od razu program antywirusowy (też z płyty). Usunął kilka wirusów, zaliczyłem po drodze "blue screen'a" i po resecie serwer uruchomił się z wszystkimi usługami.
Maćku dziękuję przede wszystkim za pokazanie drogi do rozwiązania problemu.
Podejrzewam, że był to atak dokonany przez sieć, ponieważ pomieszczenie w którym znajduje się serwer nie jest bezpośrednio dostępne.
Zastanawiam się co jeszcze warto było by w mojej sytuacji, jakie luki w dostępie może mieć serwer? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Dec 08, 2010 6:26 pm Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim sprawdź, czy nie ma w systemie innego konta o uprawnieniach administracyjnych.
Najlepiej by sbs był "schowany" za inną bramką. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|