Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moni_ska27 Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Nov 05, 2010 3:16 pm Temat postu: praca zdalna na serwerze |
|
|
Witam mam taki problem , nie wiem jakie kroki powinnam wykonać, by z płyty umieszczonej na serwerze odtworzyć zawartość płyty na komputery klienckie. Tzn. wkładam płytę do serwera i chciałabym by dzieci po zalogowaniu się na swoich stacjach roboczych widziały to co jest na płycie umieszczonej w serwerze. Wiem ze to coś jest zwiazane z e zdalnym pulpitem ale byłabym wdzięczna gdyby ktoś opisał mi to krok po kroku. I przy okazji pytanie czy ktoś wie gdzie w wojewodzctwie łódzkim bądź mazowieckim odbywają się szkolenia na opiekunów pracowni? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sun Nov 07, 2010 1:32 am Temat postu: odp |
|
|
To raczej nie ma nic wspólnego ze zdalnym pulpitem. Jeśli uczniowie na stacjach mają widzieć zawartość CD-romu na serwerze należy go udostępnić. Prawy klik na dysku CD. Podobnie jak foldery z dysku O, które udostępniamy do zapisu lub odczytu.
Ze stacji klikamy Uruchom i wpisujemy ścieżkę sieciową:
\\sbs200x\udostępniony dysk |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sun Nov 07, 2010 12:51 pm Temat postu: |
|
|
Też się zastanawiałem, "co autorka ma na myśli".
Jeśli chodzi o zawartość multimedialną, np filmy to niestety - serwer nie jest projektorem. Należy użyć komputera np. laptopa z podłączonym projektorem.
Jeśli oprogramowanie, to trzeba je zainstalować z CD na komputerach klienckich.
A jeśli o pliki, to tak jak pisze Mirek. Udostępnić. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Nov 08, 2010 3:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam bardzo dziękuję za odpowiedź. Folder mam udostępniony i nie wiem co dalej jak wejść ze stacji roboczej żeby widzieć ten folder? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Mon Nov 08, 2010 5:07 pm Temat postu: |
|
|
Sposobów jest kilka
1. Mapujesz folder w skryptach logowania
2. Uczeń sam wykonuje mapowanie katalogu (Start ->Uruchom \\nazwa_serwera\nazwa_katalogu |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Mon Nov 08, 2010 6:08 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję bardzo za wszelkie odpowiedzi jutro zacznę działać. Ale wydaje mi się ze kiedyś udało mi się wejść przez "moje miejsce sieciowe" z konta uczniowskiego. Dis tez próbowałam i po wejściu na administratora widziałam tylko faksy i drukarki mimo ze katalog był udostępniony. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sat Nov 20, 2010 9:16 pm Temat postu: |
|
|
witam kolejny raz proszę o podpowiedź. Chodzi o to, że chciałabym iż po załączeniu płyty CD w serwerze chciałabym z kont klienckich podłączonych do serwera odczytać ta płytę, nie bardzo wiem jak to zrobić z konta klienckiego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sun Nov 21, 2010 12:09 am Temat postu: |
|
|
Trzeba ten CD/DVD udostępnić, jednak trzeba pamiętać, ze czytnik optyczny jest dużo wolniejszy niż dysk, więc może czasem być problematyczne, gdy wszyscy naraz zaczną czytać rozmaite i duże pliki z CD. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sun Nov 21, 2010 11:56 am Temat postu: |
|
|
Panie Macku dziękuję bardzo za odpowiedx. Zapomniałam napisać, ze płyta jest udostępniona na serwerze. Problem polega na tym że jak z komputera ucznia loguje się np na jakiś poziom i próbuję przez otoczenie sieciowe wejść do serwera to niestety oprócz drukarek i faksów nie widzę płyty . A wie, ze ta płyta była odczytywana na wszystkich komputerach. A czy możliwe jest fakt ze poprzednik ostawił by ta płyta była odczytywana tylko z poziomu 100C, a jak ja się loguje z innego poziomu to nie mogę jej odczytać. Wiem ze to co pisze może być mało zrozumiale i zawile ale będę bardzo wdzięczna za pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sun Nov 21, 2010 12:44 pm Temat postu: |
|
|
"czytnik" czyli płytę? Ona jest udostepniona |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sun Nov 21, 2010 3:03 pm Temat postu: |
|
|
na pewno jest udostępniona ma ta łapkę pod sobą. I dlatego ja się zastanawiam dlaczego widzi tylko drukarkę i czy ma coś wspólnego z tym ten poziom na który się loguje |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|