|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jarlew1 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 27, 2010 3:50 pm Temat postu: redirected - jak zablokować? |
|
|
Witam
Nie będę rozpisywał się, przejdę do konkretów. Dziś uczniowie wpadli na
pomysł jak dostać się skutecznie na konta kolegów w całej pracowni i
dokonać tam spustoszenia. Konta są założone na poziomie C. Przy
otwartym edytorze tekstu Word 2007 i po wybraniu polecenia otwórz,
przechodzą do folderu REDIRECTED gdzie oczywiście są umieszczone
wszystkie foldery innych uczniów. Wybierają dowolnego delikwenta i robią co im się żywnie podoba. Troszkę kombinowałem z tym folderem REDIRECTED na serwerze coś zrobić, ale tempo pracy i krótkie przerwy nie dały mi szansy w znalezienie sposobu zablokowania tej możliwości. Zabezpieczenia są tam ustawione na - wszyscy maja dostęp. Jest włączona kontrola pełna, zapis i odczyt i coś jeszcze, nie przypominam sobie. Wyłączyłem dwa pierwsze uprawnienia to wtedy niestety uczeń nie może zapisać swojej pracy. Oczywiście można zrobić tak, że do poszczególnych folderów będą miały dostęp tylko określone
osoby, ale to strasznie dużo roboty. Czy jest na to jakiś sposób,
szybki i skuteczny?[/quote] |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Thu Oct 28, 2010 9:19 am Temat postu: |
|
|
Po prostu masz niewłaściwie ustawione zabezpieczenia.
Katalog redirected powinien być udostępniony i uprawnienia ustawione na Odczyt dla uzytkownika Wszyscy.
zabezpieczenia dla Uzytkownicy (sbs\Uzytkownicy) - zapis i wykonywanie, wyświetlanie zawartości folderu, odczyt, ale nie propagowane w dół.
Do katalogów uczniów dostęp powinien mieć tylko administrator, grupa nauczyciele i uczeń.
Widocznie zostały nadane dla katalogu redirected uprawnienia z propagacją w dół. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|