Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grzegorz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 21, 2010 8:17 pm Temat postu: ZmieniÅ‚y siÄ™ nazwy stacji roboczych i nie dziaÅ‚ajÄ… aktua |
|
|
Witam
wakacje minęły i było fajnie dopóki na początku roku się coś znowu nie sypnęło.
Pomijam błędy serwera bo chyba sobie z nimi poradzę (m.in chyba uszkodzone logi ISA, z tego co wiem powodują wywalanie się ISY)...
Chodzi o stacje uczniowskie
Pierwsze i ciekawe pytanie. Dlaczego reinstalowane stacje pozmieniały sobie nazwy na LH-....(cią znaków)... ?
Drugie, bardziej konkretne. Nie chcą się zainstalować aktualizacje - codziennie windows chce instalować około 50 aktualizacji - nie wierzę, że tyle ich dziennie wychodzi. Nie jest to raczej problem z klientem iPAT - bo go wyłączyłem i dopiero były instalowane obrazy stacji roboczych.
Trzecie, które pewnie ma związek z drugim to aktualizacje antywirusa - po prostu nie działają (arcaVir). Tutaj wystarczy dodać reguły do ISY czy coś jeszcze może nawalać?
Czwarte i ostatnie to instalacja programów z poziomu studenta. Mają prawo się instalować po monicie o nazwe administratora czy i tak nie powinny? Nauczyciele twierdzą, że kiedyś isntalowali bez korzystania z kont administracyjnych. Teraz pojawia się okienko z monitem o nazwę i hasło administratora, ale za chwilę pojawia się drugie z komunikatem iż nie ma dostępu do pewnych usług sieciowych i należy podać (kolejny raz) nazwę użytkownika i hasło - tak jakby stacja traciła połączenie z serwerem...
Mam nadzieję że wszystko w miarę jasno napisałem i nie będzie problemów aby mnie zrozumieć.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sat Sep 25, 2010 11:28 pm Temat postu: odp |
|
|
Jeśli zaczęły się problemy to ja bym zaczął od wyłączenia antyvira i sprawdzenia podglądu zdarzeń na okoliczność wystąpień błędów krytycznych. Jeśli rzeczywiście ISA nie działa, to warto zastosować np.
- ponownÄ… instalacjÄ™ ISA
- ponowne uruchomienie kreatora internetu |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Oct 06, 2010 11:11 am Temat postu: |
|
|
a co z tymi nazwami stacji? Wiem że w instrukcjach menisu coś na ten temat było do notatek, ale co dokładnie to nie wiem bo nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Chyba nazwy nie powinny się zmieniać same z siebie.
No i te aktualizacje na stacjach, możliwe jest aby za każdym razem widnows chciał instalować po 50 aktualizacji? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Oct 06, 2010 9:40 pm Temat postu: odp |
|
|
Aby aktualizacje rzeczywiście odniosły skutek i nie instalowały sie ponownie na stacjach należy wyłączyć ochrone dysku. Można to zrobić po zalogowaniu na konto administratora lub wyłączyć IPAT podczas startu stacj (F3).
Co do nazw zdalnie istalowanych stacji. W tym kreatorze jest również opcja do ręcznego zapisu nazwy. Najważniejsze, by nie powtórzyły się z tymi, które masz na serwerze. Bardzo często admini przeszukują w kontenerze MEN, co jest błędem. Należy zastosować wyszukiwanie w całej domenie i dopiero dodawać kolejne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Oct 07, 2010 11:08 am Temat postu: |
|
|
iPAT jest wyłączony bo mnie trafiało jak to działąło.
Co do nazw to po instalacji stacji zmieniłem im nazwy na stacja01 itd.
W podłączonych komputerach pod domoene tak właśnie było, a teraz się pozmieniały i nie wiem dlaczego - to mnie właśnie denerwuje.
Z tego co jest napisane rozumiem to nazwy mogę pozmieniać z pozycji serwera, a nie lokalnie na stacjach logując się jako administrator? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Oct 07, 2010 9:13 pm Temat postu: odp |
|
|
Konta komputera można zakładać i usuwać na serwerze
Da się również zarządzać stacją na serwerze, ale nazwy zmieniamy na stacji tak jak napisałeś z konta admina.
Natomiast podczas instalacji zdalnej istotne jest, by nowy klient nie miał nazwy i GUID już używanej na serwerze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|