Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elik Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Sep 15, 2010 9:53 am Temat postu: problem karta sieciowa?, brak LAN |
|
|
Pracownia sbs2003 edycja lato 2007. Po wakacjach nie można zalogować się do domeny. Na serwerze pojawiają się komunikaty "kabel sieciowy odłączony" i za chwilę "połączenie lokalne połączono". Podmieniałam kabel ale jest to samo. Menadżer urządzeń twierdzi że urządzenie działa poprawnie. Aktualizowałam sterownik. Pytanie czy to wina karty sieciowej czy switcha? Karty sieciowe są zintegrowane i próbowałam wpiąć inną kartę sieciową w slot PCX ale komputer nie wykrywa tej karty. Czy trzeba zmienić jakąś opcję w BIOSie? Ktoś może miał taki przypadek?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Fri Sep 17, 2010 11:27 pm Temat postu: odp |
|
|
Prosze sprawdzić,
- czy fizycznie działają karty sieciowe (pracują diody, są prawidłowo skonfigurowane, pingują do samych siebie)
- czy serwer ma prawidłowo skonfigurowaną usługę DHCP (czy dhcp działa na prawidłowych adresach sieci LAN)
- czy stacje otrzymuja adresy z serwera podczas uruchamiania (mozna to sprawdzić np. przez zdalną instalacje klientów)
- czy działają pingi w dwie strony: klient-serwer, serwer-klient
- czy podłączając osobnym przewodem scrosowanym reakcje stacji są podobne (jeśli nie - sprawdzić schwicha) |
|
Powrót do góry |
|
 |
elik Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Sep 20, 2010 10:50 am Temat postu: |
|
|
dziękuję Mirek
Karty do siebie pingują natomiast ping stacja serwer zachowuje się różnie. czasem jest odpowiedź ale przeważnie nie ma. Po podłaczeniu kablem scrossowanym stacja ładnie się logowała czyli wina nie leży w karcie. Pozostaje jeszcze raz sprawdzić kable albo może to jednak switch... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
elik Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Sep 20, 2010 2:07 pm Temat postu: |
|
|
A z tym to ciekawa rzecz bo switcha wył i włączałam kilka razy nawet
Sprawdzałam w tym czasie pingi i idą w obie strony przez chwilę tuż po ponownym włączeniu switcha a później już wcale albo z przerwami |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Sep 20, 2010 6:04 pm Temat postu: |
|
|
Może to oznaczać:
1. Uszkodzenie któregoś z kabli (stacja - switch lub switch - serwer).
2. Uszkodzenie switcha.
3. Uszkodzenie karty w serwerze (mniej prawdopodobne). _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|