Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MaÅ‚gorzata Åagódka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Aug 30, 2008 8:56 am Temat postu: ZakÅ‚adanie kont uczniowskich |
|
|
Przed rozpoczęciem roku szkolnego przypomnijcie młodym administratorom, krok po kroku ,jak należy zakładać konta dla uczniów.Zarówno na serwerze ,jak i na stacjach roboczych w SBS 2008. |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Sat Aug 30, 2008 10:30 am Temat postu: Re: ZakÅ‚adanie kont uczniowskich |
|
|
MaÅ‚gorzata Åagódka napisał: | Przed rozpoczÄ™ciem roku szkolnego przypomnijcie mÅ‚odym administratorom, krok po kroku ,jak należy zakÅ‚adać konta dla uczniów.Zarówno na serwerze ,jak i na stacjach roboczych w SBS 2008. |
W sumie czemu nie, choć to raczej czynność bardzie pracochłonna niż trudna...
Można przy pomocy skryptu - opis tutaj:
http://sbs.2p.pl/newusers.html
Ale można łatwiej zmieniając po prostu nazwy istniejących kont "student" na wybranym poziomie.
Trzeci sposób to oczywiście założenie nowego konta od podstaw i dalej jego kopiowanie z drobnymi zmianami, ewentualnie czynność tą powtarzać wielokrotnie.\\
Użytkownicy i kopmutery usługi Active Directory -> sbsmen.edu.pl -> MEN -> poziomC {? jeśli takie uprawnienia chcesz nadać...} ... u góry AKCJA -> nowy użytkownik -> wypełniasz dane wedle własnego uznania... np. jkowalski jako nazwę logowania lub np. 2a01 (klasa i nr z dziennika).
Zostawiasz opcje, że musi zmienić hasło podczas pierwszego logowania a w okienku hasło wpisujesz jakieś: qqq (w obu okienkach).
w kolejnym klikasz DALEJ -> ZAKOŃCZ
Konto dla ucznia z klasy 2a nr z dziennika 01 zostało utworzone...
Kolejne możesz czynność powtarzać, albo PK (Prawy Klawisz) na tym utworzonym wcześniej i kopiuj...
Jak wspomniałem wcześniej, można przerabiać istniejące konta studenta, ale niewiele to przyśpieszy a czasem coś tam zapomnimy zmienić i nie będzie to działać jak należy...
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sat Aug 30, 2008 10:34 am Temat postu: |
|
|
Skoro już jesteśmy przy temacie kont, to pytanie do bardziej doświadczonych adminów...
Czy można w jakiś sposób zarchiwizować skutecznie istniejące konta, aby w razie konieczności postawienia serwera od nowa w szybki sposób je wstawić do nowej konfiguracji?
Trochę przejrzałem tych postów i wątków, ale nie natknąłem się na to rozwiązanie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat Aug 30, 2008 11:28 am Temat postu: |
|
|
No niestety to jest chyba najpoważniejszy problem. I ja się nigdy też nie spotkałem z takim rozwiązaniem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sun Aug 31, 2008 11:48 am Temat postu: odp |
|
|
Niestety nie ma tu prostych rozwiazań i rzeczywiście już od systemu windows 2000 działa to podobnie. Tworzymy kopię zapasową, która zawiera również pliki i katalogi usługi AD. W razie problemów instalujemy na nowo system i odtwarzamy poszczególne elementy systemu. Lub można to tak:
Cytat: | Istnieją dwie metody przywracania danych replikowanych na kontrolerze domeny. Można ponownie zainstalować system Windows 2000, skonfigurować kontroler domeny, a następnie pozwolić procesowi zwykłej replikacji ściągnąć dane od partnerów replikacji do nowego kontrolera. Można także użyć programu narzędziowego Kopia zapasowa, w celu odtworzenia replikowanych danych z kopii zapasowej, bez konieczności ponownej instalacji systemu operacyjnego czy ponownej konfiguracji kontrolera domeny. |
Dokładny opis mozna znaleźć:
http://www.microsoft.com/poland/windows2000/win2000serv/SYS_ROZ/roz09.mspx
i w nowszych wydaniach
http://www.microsoft.com/poland/technet/bazawiedzy/centrumrozwiazan/cr293_01.mspx |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sun Aug 31, 2008 6:03 pm Temat postu: odp |
|
|
Jeszcze w uzupełnieniu do tematu zakładania kont użytkowników. Problem często poruszany na naszych spotkaniach. Zalecam zakładanie nowych jednostek organizacyjnych w men i użytkowników w zależności od struktury i potrzeb szkoły. Tutaj warto zastosować odpowiedni sposób klasyfikowania uczniów wg nazw.
Proponowany nam układ logowania studenta na określonych poziomach ma jedną zasadniczą wadę: umożliwia usuwanie i modyfikacje danych tych użytkowników.
Dlatego warto zastosować logowanie wg pewnego klucza np. balon01, gdzie balon, to wychowawca klasy np Jan Balon a 01, to pierwszy uczeń w jego dzienniku. Po założeniu takiego konta ustawiamy opcję podania hasła przy pierwszym logowaniu zwracajac uwagę uczniów na wagę tego działania. Nie ma możliwości w ten sposób zrzucania odpowiedzialności na złą organizację tworzenia i przechowywania danych w sieci.
Mamy trochę pracy kopiując kolejne konta użytkowników, ale na kilka lat mamy tez spokój z usuwaniem i czyszczeniem kont. Na poziomie gimnazjum, taka organizacja ma już spore uzasadnienie. Podobnie jest z oddzieleniem innych instytucji działających w szkole w tej strukturze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kalejdoskop Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Sep 03, 2008 8:18 am Temat postu: |
|
|
No właśnie, gdzie i jak można by czyścić zbędne informacje, które zapisuje serwer (logi, historia, itd.) podłączonych stacji uczniowskich, żeby za bardzo nie zapełniać dysku serwera? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Sep 01, 2010 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Powracam do tematu... link do skrytpu (w nieczynny ) - http://sbs.2p.pl/newusers.html
Może ktoś ma jakiś ciekawy, prosty i skuteczny sposób na zakladanie nowych kont?
Zastosowałem taki prosty skrypt przygotowany w Excelu i potem wygenerowany w notatniku do formatu .bat.
Wszystko zadziałało - konto jest... ale nie do końca skuteczne - logując się na takim koncie nie mozna np. wysyłać poczty lokalnej w Outlook, trzeba też dodawać użytkownikowi ręcznie dostęp do internetu...
Może ktoś wie jak uzupełnić skrytp, żeby zakładał w pełni funkcjonalne konto - mogę podesłać do przeróbki to co mam...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
wiki Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 03, 2010 10:43 am Temat postu: |
|
|
Ja z kolei zastanawiam się jak kompletnie usunąć kilka wybranych kont. Przy usuwaniu ręcznym nie ma problemu z AD czy folderem REDIRECTED, natomiast z folderu PROFILES nie wszystko da się usunąć np. na danym koncie jest kilka folderów nie do usunięcia |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|