Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

DHCP wyłącza się po kilku godzinach

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jeziorek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu May 13, 2010 11:14 am    Temat postu: DHCP wyłącza siÄ™ po kilku godzinach Odpowiedz z cytatem

Witam!

SBS 2003 edycja czerwona.

Mam problem z serwerem DHCP - dziwny problem. Któregoś dnia całkiem "zaginął" serwer DHCP. W przystawce DHCP brak wpisów. Standardowa metoda - wyłącz i włącz serwer - rozwiązała problem - tak mi się wydawało. Po kilku godzinach znowu nie działał DHCP. I teraz stało się to regułą. Ponowne uruchomienie serwera (czasem dwa razy) i DHCP działa. Po kilku godzinach (2,3 lub 4) DHCP "pada". Poza tym nie działa kopia zapasowa - po uruchomieniu kopii zapasowej wyświetla się okienko "Narzędzie Kopia zapasowa - Bez tytułu" i tyle. Okienko jest puste, a program "nie odpowiada". Nie pomaga kreator kopii zapasowej.
Czy to oznacza "stawianie serwera od poczÄ…tku" czy jest jeszcze jakaÅ› szansa na naprawÄ™ ?
Administrator tego forum uważa się za bóstwo. Jeśli ktoś nie chce ujawniać swoich danych, od razu uważany jest za spamera mimo, że np. ja napisałem 'aż' 5 postów na tym forum. Udławcie się swoją pychą...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu May 13, 2010 3:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapewne drugi dhcp w sieci.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jeziorek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu May 13, 2010 6:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maćku, w pewnym sensie masz rację, bo jest włączony DHCP w routerze. Tyle tylko, że od dwóch lat wszystko tak działa bez żadnych problemów. Powiem wręcz, że w tej szkole (pracuję w kilku) nigdy właściwie nie było żadnych problemów. Dopiero w tym miesiącu nagle zaczęły się kłopoty bez niczyjej ingerencji.

Dzięki za podpowiedź. Spróbuję wyłączyć DHCP na routerze, chociaż spowoduje to trochę zamieszania, bo kilka komputerów (w tym laptopów) w szkole będzie trzeba "przypisać" na stałe i znowu będzie płacz coniektórych, że w innych sieciach nie działają (czyt. w domu).
Administrator tego forum uważa się za bóstwo. Jeśli ktoś nie chce ujawniać swoich danych, od razu uważany jest za spamera mimo, że np. ja napisałem 'aż' 5 postów na tym forum. Udławcie się swoją pychą...
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu May 13, 2010 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problemem jest drugi dhcp w tej samej sieci. Jeśli połączenie jest router - sbs - pracownia (2 karty sieciowe w sbs), to nie powinno być problemu.
Kłopot się zacznie wtedy, gdy pomiędzy routerem a pracownią zostanie przeciągnięty jakiś dodatkowy kabelek "bo cośtam".
Może to być dodatkowy serwer dhcp, który w jakiś sposób przypadkiem został zainstalowany i uruchomiony w sieci.
Wszystko należy sprawdzić.
Pośpiech wskazany jest jedynie przy łapaniu pcheł.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jeziorek
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu May 13, 2010 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to raczej tutaj problem będzie gdzieś indziej. Pracownia jest "standardowa", tzn. router z "tepsy" -> switch -> serwer (dwie karty) oraz kilka komputerów równolegle z serwerem (adresy nadaje właśnie DHCP routera - adres serwera wyłaczony z puli adresów na routerze) no i potem znowu switch i do niego podpięte komputery w pracowni.
Jak pisałem wyżej, wszystko działało do tej pięknie, ale teraz serwer się zbuntował.
Podejrzewam, że skończy się to instalacją serwera, ale zawsze trzeba najpierw powalczyć - przynajmniej ja tak uważam - bo przy okazji może się czegoś nowego nauczę.

Dzięki Maćku za zainteresowanie sprawą.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: