Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jeziorek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu May 13, 2010 11:14 am Temat postu: DHCP wyłącza siÄ™ po kilku godzinach |
|
|
Witam!
SBS 2003 edycja czerwona.
Mam problem z serwerem DHCP - dziwny problem. Któregoś dnia całkiem "zaginął" serwer DHCP. W przystawce DHCP brak wpisów. Standardowa metoda - wyłącz i włącz serwer - rozwiązała problem - tak mi się wydawało. Po kilku godzinach znowu nie działał DHCP. I teraz stało się to regułą. Ponowne uruchomienie serwera (czasem dwa razy) i DHCP działa. Po kilku godzinach (2,3 lub 4) DHCP "pada". Poza tym nie działa kopia zapasowa - po uruchomieniu kopii zapasowej wyświetla się okienko "Narzędzie Kopia zapasowa - Bez tytułu" i tyle. Okienko jest puste, a program "nie odpowiada". Nie pomaga kreator kopii zapasowej.
Czy to oznacza "stawianie serwera od początku" czy jest jeszcze jakaś szansa na naprawę ? _________________ Administrator tego forum uważa się za bóstwo. Jeśli ktoś nie chce ujawniać swoich danych, od razu uważany jest za spamera mimo, że np. ja napisałem 'aż' 5 postów na tym forum. Udławcie się swoją pychą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu May 13, 2010 6:08 pm Temat postu: |
|
|
Maćku, w pewnym sensie masz rację, bo jest włączony DHCP w routerze. Tyle tylko, że od dwóch lat wszystko tak działa bez żadnych problemów. Powiem wręcz, że w tej szkole (pracuję w kilku) nigdy właściwie nie było żadnych problemów. Dopiero w tym miesiącu nagle zaczęły się kłopoty bez niczyjej ingerencji.
Dzięki za podpowiedź. Spróbuję wyłączyć DHCP na routerze, chociaż spowoduje to trochę zamieszania, bo kilka komputerów (w tym laptopów) w szkole będzie trzeba "przypisać" na stałe i znowu będzie płacz coniektórych, że w innych sieciach nie działają (czyt. w domu). _________________ Administrator tego forum uważa się za bóstwo. Jeśli ktoś nie chce ujawniać swoich danych, od razu uważany jest za spamera mimo, że np. ja napisałem 'aż' 5 postów na tym forum. Udławcie się swoją pychą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu May 13, 2010 7:21 pm Temat postu: |
|
|
Problemem jest drugi dhcp w tej samej sieci. Jeśli połączenie jest router - sbs - pracownia (2 karty sieciowe w sbs), to nie powinno być problemu.
Kłopot się zacznie wtedy, gdy pomiędzy routerem a pracownią zostanie przeciągnięty jakiś dodatkowy kabelek "bo cośtam".
Może to być dodatkowy serwer dhcp, który w jakiś sposób przypadkiem został zainstalowany i uruchomiony w sieci.
Wszystko należy sprawdzić.
Pośpiech wskazany jest jedynie przy łapaniu pcheł. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu May 13, 2010 10:03 pm Temat postu: |
|
|
No to raczej tutaj problem będzie gdzieś indziej. Pracownia jest "standardowa", tzn. router z "tepsy" -> switch -> serwer (dwie karty) oraz kilka komputerów równolegle z serwerem (adresy nadaje właśnie DHCP routera - adres serwera wyłaczony z puli adresów na routerze) no i potem znowu switch i do niego podpięte komputery w pracowni.
Jak pisałem wyżej, wszystko działało do tej pięknie, ale teraz serwer się zbuntował.
Podejrzewam, że skończy się to instalacją serwera, ale zawsze trzeba najpierw powalczyć - przynajmniej ja tak uważam - bo przy okazji może się czegoś nowego nauczę.
Dzięki Maćku za zainteresowanie sprawą. _________________ Administrator tego forum uważa się za bóstwo. Jeśli ktoś nie chce ujawniać swoich danych, od razu uważany jest za spamera mimo, że np. ja napisałem 'aż' 5 postów na tym forum. Udławcie się swoją pychą... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|