Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
darecki30 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 22, 2010 9:23 pm Temat postu: Ile hostów na 15 licencji CAL |
|
|
Witam!
Koleżanka rozbudowuje pracownię (lato 2008 sbs2003 R2) Ma 15 licencji dostępowych i obecnie podpiętych 10 końcówek, notebook, drukarka sieciowa, switch.
Pytanie:
Ile może dopiąć (zgodnie z prawem) końcówek bez dokupowania licencji dostępowych?
Mam wątpliwości bo gość który będzie jej to robił twierdzi że drukarka nie potrzebuje licencji. Ja dotychczas sądziłem że każdy host potrzebuje licencji dostępowej (nie wiem jak switch który przecież też ma swoje IP).
Za podpowiedzi z góry wielkie dzięki! |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Apr 22, 2010 10:08 pm Temat postu: |
|
|
Wedle mojej wiedzy - tylko kompy wymagają licencji dostępowych, a więc oprócz 10 stanowisk i laptopa, możesz dodatkowo podpiąć 4 jednostki.
Ja tak mam... i nie pojawia mi się żadne info o braku licencji.
Ostatnio zmieniony przez superhiper dnia Mon Apr 26, 2010 4:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sun Apr 25, 2010 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za zainteresowanie!
Też tak sądziłem jak Ty, ale koleś kiedyś pisał że ma podpiętych 20 przy 15 licencjach i wszystko bezproblemowo chodziło.
Mnie interesuje to czy np. drukarka sieciowa (posiadająca przecież własne IP) nie musi posiadać zgodnie z prawem licencji dostępowej. Moje pytanie wynika głównie z tego że kiedyś na forum czytałem że każde urządzenie z własnym IP musi mieć licencję i trochę zgłupiałem więc pytam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |