Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Mar 11, 2010 11:35 pm Temat postu: problem z logowaniem do sbs |
|
|
Witam
Mam pewien problem w mojej pracowni SBS 2003 edycja jesień 2005. Od razu powiem, że mistrzem w SBS nie jestem, więc bardzo proszę o takie łopatologiczne tłumaczenie.
Jakiś magik (zwany informatykiem) dostał do naprawy SBS, bo ten się nie logował. Włączyłem go.. i trzeba było wymienić zasilacz, bo nie reagował zupełnie na nic. Następnie zainstalowałem SBS od początku z 2 płyt MENIS (jak go dostałem od w/w informatyka były wyczyszczone zupełnie oba dyski). Instalacja generalnie poszła bez problemów, co prawda wykonywałem ją w domu, ale podłączyłem ją do switcha i testowałem i było ok. Kiedy zawiozłem do pracowni okazało się, ze na SBS nie działa w ogóle usługa dhcp, ale jakoś ją naprawiłem i o dziwno dobrze już przydziela adresy IP. No i tu sie zaczyna mój problem, ponieważ jeżeli próbuje odłączyć stację roboczą do SBS pojawia się komunikat, że nie widzi kontrolera domeny, ale jeśli pinguje domenę sbsmenis.edu.pl zwraca mi i 10.0.0.1, więc ok, jeśli chce się zalogować na pulpit zdalny po domenie również ok. Krótko o sieci...Serwer ma pod sobą 10 stacji roboczych. Gdzieś na terenie szkoły stoi inny serwer (nie wiem nic o nim, ani jaki system, ani o parametrach). wiem tylko, że rozdziela on internet wszystkim mieszkańcom wsi. Teraz moje pytanie co zrobić, aby stacje robocze wdziały tego SBS jako kontrolera domeny oraz jak naprawić widzialność pliku do instalacji zdalnej (IP przydziela, ale nie widzi pliku do instalki zdalnej)? Z góy dziękuję za odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 10:09 am Temat postu: |
|
|
Prawdopodobnie problemem jest ten drugi serwer. Czy czasem Twój serwer nie jest podpięty do tego drugiego serwera? - Tak nie powinno być. Sprawdź przebiegi kabli. Karta WAN Twojego serwera powinna być podłączona do routera ADSL - może być przez switcha, który jest bezpośrednio podłaczony do routera ADSL.
1. W pracowni rozłącz wszystkie kable w szafie krosowej - patchpanel -> switch (przed rozłączeniem spisz tak na wszelki wypadek połaczenia gnizada -> porty switch'a)
2. Wyjmnij kable z kart sieciowych serwera
3. W serwerze włóż kabel do karty sieciowej (LAN), w szafie krosowej połącz gniazdo do którego podłaczony jest serwer (karta sieciowa LAN) do gniazda switcha (G1)
4. Uruchom serwer
5. Po uruchomieniu serwera w szafie krosowej połącz gniazdo Komputer1 do switcha (np. port1)
6. Uruchom Komputer1
- zaloguj siÄ™ lokalnie na konto administratora
- dodaj komputer do grupy roboczej (np. MEN)
- po restarcie komputera, zaloguj siÄ™ na konto administratora lokalnego i dodaj komputer do domeny
7. Na serwerze w konsoli zarzÄ…dzania - zarzÄ…dzanie zaawansowane przenieÅ› komputer z kontenera Computers do MEN Komputery
Następnie wykonaj kolejno dla każdego komputera powyższe czynności.
8. Teraz do karty WAN (Internet) podłącz kabel z urządzenia, które "dostarcza" internet.
Kabel ten nie powinien być wpięty w żadnym wypadku do switcha w szafie krosowej. Powinno to być bezpośrednie połączenie router - karta WAN serwera.
Sprawdź czy router od Internetu ma włączony serwer DHCP.
Jeżeli tak to uruchom kreatot połaczenia z internetem
Jeżeli nie to wpisz ręcznie dane do karty sieciowej i uruchom kreator połaczenia z internetem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 10:19 am Temat postu: Re |
|
|
Tam nie ma jako takiego kabelka, który dostarcza internet. Ten kabelek to jest któryś z wtyczek. Tam jest w szafie duży swith 24portowy dostarczony przez firmę stawiająca pracownię + jakiś mały Switch 8 portowy. I właśnie w tym małym swithu na 1 porcie (taśmą klejącą ) jest kabelek dostarczający i-net.
PS. Tam nie ma żadnego routera ADSL |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 10:54 am Temat postu: |
|
|
Masz rację, tam nie ma routera ADSL. Twoja szkoła w Piekoszowie ma internet dostarczany przez firmę Nettelekom z Kielc. Jest to lokalny provider i łącze, które macie dla swoich komputerów jest typowym łączem ethernetowym.
Nie chcę wydawać sądów arbitralnych, ale zajrzawszy do routera obsługującego waszą szkołę, można zobaczyć stronkę MikroTika (taki gotowiec - system linuksowy na routery), a strona samej firmy naładowana jest flashem i niedokończona (wiele linków daje 404), więc nie przedstawia się ta firma zbyt dobrze. Obawiam się zatem, że tej firmy raczej o pomoc nie masz co prosić, a co najwyżej jeśli będziesz miał konkretne żądania zwrócić się do nich o zmiany w konfiguracji.
Aby wykluczyć część przyczyn podaj nam jaki IP ma twój SBS po stronie WAN, i jaka jest brama, a jaki po stronie LAN? Jakie IP dostają stacje klienckie (z jakiego zakresu)?
Wstępnie przypuszczam,że przyczyną twoich problemów jest zła instalacja SBS. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 11:45 am Temat postu: Re |
|
|
Akurat problem SBS dotyczy szkoła w Zajączkowie (ok. 10-15 km od Piekoszowa) zostałem poproszony o pomoc, jako, że w zasięgu nie ma nikogo lepszego
A czy jeśli puszczę instalację SBS w Zajączkowie będzie działało bez w/w metody? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 11:57 am Temat postu: |
|
|
Ja nie byłem tam na miejscu, więc nie zlokalizuję cię z dokładności GPS, a jedynie po IP z którego piszesz.
Nie wiem jakie łącze i jaką strukturę sieci ma ta druga szkoła. Być może ma tego samego providera.
Napisałem ci, że wg mnie to masz problem z wadliwą instalacją SBS, coś poszło ci nie tak.
Wg mnie powinieneś powtórzyć instalację. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 9:21 pm Temat postu: Re |
|
|
Nie no spokojnie, nie oczekujÄ™ od Ciebie GPS
Provider to Sigmanet.
Struktura sieci identyczna jak opisywałem powyżej, bo sytuacja jest z tamtej szkoły.
W pracowni mały swith 8 portowy, który otrzymuje sygnał od providera. DO swith podłączone jest 2 sumie 4 wtyczki RJ45. W szafie jest swith 32 portowy + crosownica (czy jak to tam zwał).
Czy po ponownej instalce SBS z 2 płytek będzie ok? Czy mam wyłączyć kabelek WAN podczas instalki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Podczas instalacji z kolekcji zawsze wszyscy radzą połączyć karty komputera krosowanym kablem. Można wpiąć je do switcha, ale to musi być "ślepy" switch, bez żadnej aktywnej sieci. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 9:41 pm Temat postu: re |
|
|
Mam w domu jakieś router d-linka, może być? I podłączyć do niego zwykłą skrętkę do dolnej karty bez żadnego innego kabelka? Po instalce zwiąć "Kongigurację internetu" ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
compute Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 10:14 pm Temat postu: |
|
|
Ok. A co z domeną? Szkoła swojej nie posiada. Użyć tej w instrukcji sbsmenis.local? Jak później logować się do niej ? Tak jak wcześniej napisałem czyli sbsmenis.local? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Mar 12, 2010 11:29 pm Temat postu: |
|
|
Spokojnie możesz zostawić takie wpisy, jakie są domyślne. Ta domena w sumie służy jako rozwiązanie netbiosowe i nie wychodzi na zewnątrz, jedynie nie włączaj Exchange - bo i tak tego nie potrzebujesz. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|