|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Mar 05, 2010 1:55 pm Temat postu: Robocze połączenie... |
|
|
Za chwilę będę miał malowanie w pracowni...
Aby nie tracić lekcji, chcę przenieść czasowo stacje do sąsiedniej pracowni, gdzie jest stara sieć komputerowa niemal identyczna jak nowa (switch, krosownica, gniazda) - kiedyś była tam pracownia SBS.
Teraz nie ma tam kompów, ale jest kabel doprowadzający internet do switcha.
Na czas remontu chcę przenieść stanowiska robocze do tej sali, ale nie chciałbym ruszać serwera, który stoi w serwerowni.
W nowej pracowni mam router, z którego wychodzi sygnał internetowy do małego switcha, a z tego switcha (bez SBS) idzie internet do NOWEJ PRACOWNI (pod SBS) oraz właśnie do starej, gdzie jest tylko switch i krosownica.
Wymyśliłem tak, że kabel idący do starej pracowni, zamiast z z pierwszego switcha (małego) puszczę ze switcha pracującego pod SBS.
Czy taka konfiguracja, gdzie z jednego gniazda switcha pracowni SBS (nowej) wypuszczam sygnał do innej sieci i rozdzielam go, da mi mozliwość logowania się do gniazd starej sieci?
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri Mar 05, 2010 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Rozrysuj to sobie na rysunku. Popatrz, czy komputery klienckie na tym rysunku będą podłączone do serwera od strony LAN? Jeśli tak, to oczywiście logować będzie się można. Jeśli będą podpięte do WAN serwera, to nie.
Ze słownego opisu to raczej trudno zorientować się, jakie są twoje zamiary. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri Mar 05, 2010 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Rozrysuj to sobie na rysunku. Popatrz, czy komputery klienckie na tym rysunku bÄ™dÄ… podłączone do serwera od strony LAN? JeÅ›li tak, to oczywiÅ›cie logować bÄ™dzie siÄ™ można. JeÅ›li bÄ™dÄ… podpiÄ™te do WAN serwera, to nie.
Ze słownego opisu to raczej trudno zorientować się, jakie są twoje zamiary. |
W wolnej chwili rozrysuje, ale generalnie problem mozna by sprowadzić do tego, czy jeśli do jakiegoś gniazdka w mojej sieci podłączę dodatkowo jakiś switch, to czy podlączając kompa do każdego z gniazd tego dodatkowego switcha będę mógł się zalogować do sieci SBS...?
Czy mogą być jakieś problemy z przydzieleniem IP tym kompom?
Oczywiście najlepiej sprawdzić na żywym organiźmie, ale to wymaga trochę czasu i nie wiem, czy także przypadkiem ponownego uruchomienia serwera, żeby sobie nowe połączenia sieciowe przyswoił...
A pracownia aktualnie oblożona czasowo, więc najpierw teoretycznie chce temat rozgryźć...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri Mar 05, 2010 10:45 pm Temat postu: |
|
|
To nie jest kwestia podłączenia jednego, czy drugiego switcha. To jest problem logicznej konstrukcji sieci. Możesz mieć pięć switchów jeden po drugim i to będzie działać. Jeśli podłączysz to do LAN swojego serwera. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|