Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Robocze połączenie...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Mar 05, 2010 1:55 pm    Temat postu: Robocze połączenie... Odpowiedz z cytatem

Za chwilę będę miał malowanie w pracowni... Evil or Very Mad
Aby nie tracić lekcji, chcę przenieść czasowo stacje do sąsiedniej pracowni, gdzie jest stara sieć komputerowa niemal identyczna jak nowa (switch, krosownica, gniazda) - kiedyś była tam pracownia SBS.
Teraz nie ma tam kompów, ale jest kabel doprowadzający internet do switcha.
Na czas remontu chcę przenieść stanowiska robocze do tej sali, ale nie chciałbym ruszać serwera, który stoi w serwerowni.
W nowej pracowni mam router, z którego wychodzi sygnał internetowy do małego switcha, a z tego switcha (bez SBS) idzie internet do NOWEJ PRACOWNI (pod SBS) oraz właśnie do starej, gdzie jest tylko switch i krosownica.
Wymyśliłem tak, że kabel idący do starej pracowni, zamiast z z pierwszego switcha (małego) puszczę ze switcha pracującego pod SBS.
Czy taka konfiguracja, gdzie z jednego gniazda switcha pracowni SBS (nowej) wypuszczam sygnał do innej sieci i rozdzielam go, da mi mozliwość logowania się do gniazd starej sieci?
Rolling Eyes Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Mar 05, 2010 6:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozrysuj to sobie na rysunku. Popatrz, czy komputery klienckie na tym rysunku będą podłączone do serwera od strony LAN? Jeśli tak, to oczywiście logować będzie się można. Jeśli będą podpięte do WAN serwera, to nie.
Ze słownego opisu to raczej trudno zorientować się, jakie są twoje zamiary.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Mar 05, 2010 10:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Rozrysuj to sobie na rysunku. Popatrz, czy komputery klienckie na tym rysunku będą podłączone do serwera od strony LAN? Jeśli tak, to oczywiście logować będzie się można. Jeśli będą podpięte do WAN serwera, to nie.
Ze słownego opisu to raczej trudno zorientować się, jakie są twoje zamiary.

W wolnej chwili rozrysuje, ale generalnie problem mozna by sprowadzić do tego, czy jeśli do jakiegoś gniazdka w mojej sieci podłączę dodatkowo jakiś switch, to czy podlączając kompa do każdego z gniazd tego dodatkowego switcha będę mógł się zalogować do sieci SBS...?
Czy mogą być jakieś problemy z przydzieleniem IP tym kompom?

Oczywiście najlepiej sprawdzić na żywym organiźmie, ale to wymaga trochę czasu i nie wiem, czy także przypadkiem ponownego uruchomienia serwera, żeby sobie nowe połączenia sieciowe przyswoił...
A pracownia aktualnie oblożona czasowo, więc najpierw teoretycznie chce temat rozgryźć... Wink
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Mar 05, 2010 10:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To nie jest kwestia podłączenia jednego, czy drugiego switcha. To jest problem logicznej konstrukcji sieci. Możesz mieć pięć switchów jeden po drugim i to będzie działać. Jeśli podłączysz to do LAN swojego serwera.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: