Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
okeanos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 02, 2010 12:27 am Temat postu: StaÅ‚a konieczność logowania do admina domeny przy otwier. |
|
|
Po odblokowaniu konta admina lokalnego na stacji uczniowskiej w pracowni z edycji lato 2007 sbs 2003 i założeniu nowego konta lokalnego w razie problemów z logowaniem się do domeny, na tych właśnie kontach przy próbie otworzeniu przeglądarki internetowej zawsze pojawia się okienko z żądaniem loginu i hasła administratora domeny.
To irytujące i przeszkadzające w prowadzeniu lekcji bo jak tylko zamkną uczniowie przeglądarkę to przy następnym otwarciu znowu żądane są dane admina domeny.
Jak się pozbyć tej przeszkody na stałe? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Tue Mar 02, 2010 10:10 am Temat postu: |
|
|
Objaw prawidłowy.
Konto które nie istnieje na serwerze tylko na stacji roboczej nie ma uprawnień do przeglądania sieci LAN ani Internetu.
Jeżeli chcesz kozystać z internetu na koncie lokalnym to:
Utwórz na serwerze konto o takiej samej nazwie i haśle jak na stacji roboczej. Następnie dodaj tego uzytkownika do grupy Internet Users |
|
Powrót do góry |
|
 |
dzanks Użytkownik Forum

Dołączył: 07 Oct 2008 Posty: 68 Skąd: Kowalewo Wlkp k/Szubina
|
Wysłany: Tue Mar 02, 2010 10:14 am Temat postu: |
|
|
mam podobny problem z tym że od jakiegoś czasu ekran logowania przy otwieraniu przegladarki internetowej pojawia sie nawet na kontach uczniów z grupy sbs internet users oraz domeny sbs edycja sbsa to jesień 2005 - dodam że jak sie zrobi anuluj to mozna korzystac to uczeń może korzystać z internetu
... teraz zauważyłem ze problem pojawia sie nawet jak sie zaloguje jako administrator do domeny na stacji roboczej - co to może być?
Ostatnio zmieniony przez dzanks dnia Tue Mar 02, 2010 10:40 am, w całości zmieniany 3 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
okeanos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 02, 2010 10:28 am Temat postu: |
|
|
Ale konto Administrator jest już na serwerze i nie można założyć drugiego o tej samej nazwie. Serwer nie rozróżnia tych nazw, że jedno to konto administratora domeny na serwerze, a drugie administratora stacji roboczej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
okeanos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 02, 2010 10:41 am Temat postu: |
|
|
OK. Założyłem konto na serwerze z taką samą nazwą i hasłem jak na stacji roboczej i już nie pojawia się okienko logowania do admina domeny. Szacunek dla Piotra:)
Ale jak sobie poradzić z założeniem konta o nazwie administrator skoro już trakie jest w Users na serwerze? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

|
Wysłany: Tue Mar 02, 2010 1:07 pm Temat postu: |
|
|
nie da siÄ™  |
|
Powrót do góry |
|
 |
okeanos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 02, 2010 2:26 pm Temat postu: |
|
|
Jednak po obrazie integratora, chociaż był wadliwy, nie byłem zmuszony do logowania do admina domeny na żadnym koncie lokalnym przy próbie otwarcia Internetu. Więc gdzieś to można ustawić. Dobrze, że chociaż nie musza już tego robić użytkownicy konta lokalnego.
Tak przy okazji...
Uczeń na koncie lokalnym może teraz korzystać z pendrive na koncie lokalnym. Czy można mu to zablokować? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

|
Wysłany: Tue Mar 02, 2010 3:27 pm Temat postu: |
|
|
zainstaluj na komuterach SteadyState i tam poustawiaj ograniczenia dla konta lokalnego
http://wss.pl/Articles/10430.aspx |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Mar 02, 2010 4:55 pm Temat postu: |
|
|
Problem nie jest ze stacją. Problem jest z serwerem. ISA blokuje internet niezalogowanym do domeny. Pisałem już o tym. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|