|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kasiasm Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Dec 06, 2009 10:44 pm Temat postu: |
|
|
superhiper napisał: | Kasiu, a dlaczego nie "zakupaÅ‚aÅ›" sobie UPS-a pod serwer - najlepiej taki z oprogramowaniem, które w odpowiednim momencie, jeżeli wyczerpuje siÄ™ bateria, zamyka system?
To w końcu nie aż tak duża kwota, a unikniesz uszkodzenia systemu.
Osobiście zakupiłem też drugiego UPS-a pod router i switcha, bo po zaniku napięcia na tych urządzeniach, nawet na krótko, serwer nie potrafił odbudować (odświeżyć) sobie prawidłowych połączeń sieciowych i po przyjściu do pracy trzeba było robić ponowne uruchamianie serwera.
Teraz nie mam już tych problemów - polecam takie rozwiązanie...  |
UPS-a zakupił do szkoły informatyk z UG, jest to sprzęt z najniższej półki, (jak najtańszy miał być, bo na większy wydatek podobno ich nie stać) i nadaje się tylko do tego, aby podtrzymać serwer jak jest krótka przerwa w dostawie prądu. Rozmawiałam na ten temat z dyrektorem, proponowałam, żeby tego UPS-a wykorzystać do innych urządzeń a zakupić nowego z oprogramowaniem, niestety brak finansów. I co ja mogę, z koniem kopać się nie zamierzam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
darecki30 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Dec 09, 2009 2:32 am Temat postu: |
|
|
szulcusie napisał: | ZrobiÅ‚am po instalacji serwera kopiÄ™ caÅ‚ego dysku na drugi. KiedyÅ› po usuniÄ™ciu wirusów byÅ‚am zmuszona przepiąć dyski ... |
Jeszcze jedno pytanie.
Jak rozumiem robiąc kopie dysku na drugi dysk usunęłaś partycję D (beckap).
1Czy musiałaś przestawiać literki dysków aby wszystko chodziło
2)Czy odpinałaś dysk czy cały czas chodził tylko przepięłaś go po awarii.
Z góry dzięki za info i pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szulcusie Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Dec 09, 2009 3:14 am Temat postu: |
|
|
1. Nie usuwałam partycji. Przy kopiowaniu dysków powstał klon, taki sam obraz
2. Po zrobieniu kopii, dysk odpięłam, a podłączyłam po awarii
3. Literki dysków były identyczne jak w oryginale _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
 |
darecki30 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Dec 10, 2009 12:47 am Temat postu: |
|
|
To ja mam chyba trochę inaczej bo na dysku nr1 mam partycję C(systemową), R(ris) i O(data), natomist na dysku nr2 partycję D (beckap). Robiąc lustro dysku nr1 na dysk nr2 skasuję partycję D (beckap). W mojej ocenie nie powinno mieć to wpływu na funkcjonowanie lustra w przyszłości ale zawsze lepiej 5 razy pytać a dopiero później działać.
Pozdrawiam!
Darek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|