Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rufusek3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 27, 2009 2:23 pm Temat postu: router wi-fi czyli access point... |
|
|
Mam podłączonego router wi-fi w sieci firmy dlink jednak zasięg jego jak się okazuje tzn sygnał jest słaby w pomieszczeniu na tym samym poziomie ale troszeczkę dalej wykazuje sygał 2 kresek maksymalnie.
Mam pytanie do was jak znaleźć router o największej sile sygnale, czy jest to ograniczenie (tak znalazłem na necie) wszystkich routerów bezprzewodowych?
Chciałbym by sygnał dochodził do drugiego piętra ale chyba nie jest to możlwe (jeszcze nie sprawdzałem).
Może, ktoś z was już ustawiał takie access pointy i ma w tym doświadczenie.
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Rafał |
|
Powrót do góry |
|
|
tydell Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 28, 2009 12:35 am Temat postu: |
|
|
Musisz napisać troszkę jaśniej o co chodzi dokładnie. "Ten sam poziom", "drugie piętro", rozumiem masz różnicę dwóch pięter między routerem a kompem którym próbujesz się podłączyć do sieci?
Wszelkie przeszkody terenowe, w tym ściany będą ostro tłumiły sygnał, szczególnie ściany jeżeli grube będą to może być problem.
Podawaj siłę sygnału jaką wychwytujesz w danym miejscu w jednostkach dBm, nie jako kreski ani nie jako %, niemiarodajne to jest poprostu. Napisz tez jakie warunki masz na miejscu (odległość rzeczywista do routera, ewentualnie czy to samo pomieszczenie czy kilka pomieszczeń dalej jesteś, na tym samym pietrze czy nie itp) |
|
Powrót do góry |
|
|
rufusek3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 28, 2009 2:47 am Temat postu: |
|
|
Szkoła to budynek 2 piętrowy z parterem. Router bezprzewodowy ma być umieszczony na parterze natomiast chciałbym by zasięg docierał do 1 piętra.
Do testów wykorzystałem D-LINK DI-524 54M Wireless Router 4 x 10/100 LAN z którego wyczytałem iż:
Zasięg pracy WiFi: wewnątrz - do 100 metrów, na zewnątrz - do 400 metrów
Zakres częstotliwości: 2.4GHz - 2.462GHz
Moc nadajnika: 15dBm ± 2dBm
Antena: pojedyncza, zewnętrzna ze złączem R-SMA
Szkoła jest z lat 60 mury wewnętrzne są grube.
Nie wiem jak zmierzyć moc odbioru z komputera z anteną odbiorczą.
Czy są lepsze modele routerów bezprzewodowych o większej mocy?
Jeśli tak to jakie? |
|
Powrót do góry |
|
|
superhiper Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 28, 2009 3:22 am Temat postu: |
|
|
Są takie urządzenia wzmacniające sygnał - pobiera z WLAN, wzmacnia i rozsyła po pięterku...
Koszt ok. 150 zł średniej klasy na allegro.
Na silniejsze urządzenie raczej bym nie liczył - grube mury skutecznie przeszkadzają... |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Oct 28, 2009 3:47 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o zasięg, to rzecz jasna jest jeszcze kwestia anteny. Te plastikowe "ogonki" mają zwykle zysk energetyczny ok. 2 decybele.
Fale radiowe lepiej rozchodzą się w poziomie, a stropy są zwykle lepszym tłumieniem niż ściany. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
|