Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Instyalacja XP zamiast VIsty
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Oct 22, 2009 3:20 pm    Temat postu: Instyalacja XP zamiast VIsty Odpowiedz z cytatem

Po wielu problemach z stacjami vista chciałbym preinstalować pracownie na XP z officem 2003. W jaki sposób to zrobić, czy IPat bedzie działał ok. I czy jest to legalne z wytycznymi dotyczącymi pracowni?
ProszÄ™ o porady i podpowiedzi.!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Oct 22, 2009 5:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co mają do legalności jakieś wytyczne?
O legalności decyduje licencja. A ta pozawala ci mieć zamiast visty XP.
Jeśli masz możliwość zainstalowania tego XP po sieci, to fajnie, jak masz nośniki i numer sieciowy np z ostatniej wcześniejszej edycji, to też nieźle. W przeciwnym wypadku będziesz instalować indywidualnie i o numer do każdego kompa dzwonić do MS.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Oct 22, 2009 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hm laikowi prosze wytłumaczyć gdzie to sprawdzić czy mam mozliwość po sieci a nakleiki są na kompach ale z visty więc pod te serialenie nie da rady skoro to downgrade.
No i pewnie problem bedzie ze sterami do sieciówki z tego co czytałem obraz fizycznie na serwerze jest ale jak zrobić aby zainstalować zdalnie XP potem rozesłać go na inne stacje IPatem. I czy bedzie w ogole widział Ipat ten obraz. Ewentualnie jak zrobić aby obraz był widoczny w IPat zamienić obraz ? Skąd gdzie. Sorki za takie pytania ale naprawde nauczyć sięwysztkiego o tych pracowniach to pare lat praktyki i szkoleń. A podczs prowadzenia zajęć nie ma na to czasu.
Poydrawiam
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Oct 22, 2009 6:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Być może instalowanie z serwera ci się uda, sam nie próbowalem. O IPAT to raczej zapomnij.

Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Oct 22, 2009 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Maćku
a może zaradzisz na inne moje dolegliwości z pracownią mianowicie na jednym nie mam folderów na pulpicie. Dopiero jak wejde w komputer i tam pod dyskiem c dam na student to jest pulpit i są te foldery. Wiem ze chodzi o profile jak to naprawić.?
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Thu Oct 22, 2009 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poczytaj tu:
ftp://pomoc.koncept.pl/MEN2008/Microsoft/Windows%20XP%20w%20pracowni.pdf
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Oct 22, 2009 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Piotrze mam czarno na białym co i jak ale kieruje też prośbę ktora jest wyżej dotyczaca folderów na pulpicie. Kiedyś mi odpowiadałeś na to pytanie ale nie szczegółowo. Proszę także Ciebie o pomoc w tej wyżej opisanej kwestii.

A teraz pytaine dotyczące tego wątku. CZy jak uda mi się zainstalować z RIS(WDS) klienta na XP ( po drodze pewnie bede musiał włożyć płytkę ze sterownikami do sieciówki bo w obrazie nie ma) i doprowadze do tego ze ustawie go jako zrodłowy zainstaluje wszystko co trzeba, zrobie obraz IPat. roześle na pozostałe to czy nie zginą mi obraz komputer pakiet skaner i moj pakiet? i gdzie są one przechowywane?
I czytałem coś ze trzeba jakis plik riprep czy coś takiego robić?
Zamierzma się przesiąść z Visty na XP ale muszę wiedzieć co i jak krok po kroku jam mawiał nasz były selekcjoner.
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Fri Oct 23, 2009 12:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja rada jest taka:
1. Zainstaluj serwer bezpośrednio z płyt Microsoft, Jeżeli nie chcesz ograniczać sam uprawnień dla komputerów i użytkowników to po instalacji:
- utwórz w GPO jednostki organizacyjne: Komputery oraz np. poziomc i zaimportuj z zasady z serwera, który pracuje z WinXP.- jak będzie potrzeba to Tobie mogę podesłać.
- Konta uzytkowników utwórz skryptem.
- Przeklikaj kreatora dostępu do internetu
- Zainstaluj na jednym komputerze WindowsXP (wystarczy jedna płyta z oryginalnym Windows XP Pro, a potem przy aktualizacji telefon do Microsoft) + wszystkie sterowniki oraz dodatkowe oprogramowanie i wykonaj własny obraz stacji roboczej
- zainstaluj z własnego obrazu pozostałe stacje robocze
Ufffff

albo:

2. Zainstaluj serwer sbs z poprzedniej kolekcji (bez iPAT)
- po instalacji zainstaluj sterowniki do płyty głównej, karty graficznej i dźwiękowej.
- po takiej instalacji z obrazami WinXP może być problem - sterowniki - możesz je dograć lub wykonać samemu obraz stacji roboczej.

Aby instalacja przebiegła prawidłowo na czas instalacjio podłacz swicha do zewnętrznej karty sieciowej (ta na płycie nie w większosci wypadków nie jest widoczna przez instalatora - choć na realtek-u)

iPAT-a sobie odpuść. Maiło być lepiej a wyszło jak zwykle. Może to narzędzie nie jest złe, ale na serwerze można też przygotować paczki msi i zdalnie bezdotykowo zainstalować dodatkowe oprogramowanie.

Co do folderów na pulpicie - ussuń konto tego użytkownika, a potem utwórz nowe poprzez kopiowanie "sprawnego" konta.
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Oct 23, 2009 8:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o usuwanie tego konta zrobie to skryptem pozostawiając linijkę dotyczącą tego kompa. skopjuje wcześniej prace uczniów z tego konta. Ręcznie próbowałem usunąć się nie dało w O\profiles\student009d coś tam v jeszce pisało nie wiem dokładnie bo pisze z domku. Wyskakiwał komunikat że nie można.
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Fri Oct 23, 2009 11:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeżeli usuwasz ręcznie to katalog przzejmnij na własnośc.
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Oct 26, 2009 3:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w profiles pokazuje mi tylko profile student009d.v2 i nie można wejść do niego odmowa dostępu. Tak też jest z niektórymi użytkownikami. DO niektórych się da wejśc i są tam jakieś foldery do pozostałych nie. Usunąć ręcznie się nie da.
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Oct 26, 2009 4:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o komputer z innego posta dotyczący tematu ze w IAPT pokazuje BIOS i się nie włacza stoi na czarnym ekranie z kursorem migającym. Sprawdzałem kolejność wykonywanych poleceń przez IPAt ten feralny komputer ma tak:
2009-10-20 12:58:38 Polecenie: Wyślij zapytanie o informacje dotyczące domeny klienta Powodzenie
2009-10-20 12:58:37 Polecenie: Uruchom niestandardowy plik skryptu Powodzenie
2009-10-20 12:58:36 Polecenie: Ustaw serwer DNS Powodzenie
2009-10-20 12:58:35 Zapytanie: Informacje o sprzęcie zainstalowanym w systemie operacyjnym Powodzenie
2009-10-20 12:58:35 Zapytanie: Informacje o oprogramowaniu zainstalowanym w systemie operacyjnym Powodzenie
2009-10-20 12:58:32 Zapytanie: Ogólne informacje o systemie Powodzenie
2009-10-20 12:58:31 Zapytanie: Konfiguracja IP Powodzenie

inny który uruchamia się ok ma inną kolejność:
2009-10-26 09:35:13 Polecenie: Uruchom niestandardowy plik skryptu Powodzenie
2009-10-26 09:35:13 Polecenie: Wyślij zapytanie o informacje dotyczące domeny klienta Powodzenie
2009-10-26 09:35:12 Polecenie: Ustaw serwer DNS Powodzenie
2009-10-26 09:35:11 Zapytanie: Informacje o oprogramowaniu zainstalowanym w systemie operacyjnym Powodzenie
2009-10-26 09:35:10 Zapytanie: Informacje o sprzęcie zainstalowanym w systemie operacyjnym Powodzenie
2009-10-26 09:35:07 Zapytanie: Ogólne informacje o systemie Powodzenie
2009-10-26 09:35:06 Zapytanie: Konfiguracja IP Powodzenie

Może to coś pomoze w rozwiązaniu tamtego mojego problemu. Można gdzieś zmienić kolejnośc wykonywanych polceń w IPAT?
Powrót do góry
jarobond
Użytkownik Forum

PostWysłany: Sun Nov 01, 2009 4:37 am    Temat postu: WINDOWS 7 Odpowiedz z cytatem

Ja mam "trochę" inne pytanie też w sprawie zmiany systemu ale z Visty na Seven. Na dzień dzisiejszy to chyba nierealne co ? Czy coś wiadomo jak to z nowym systemem ?
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Nov 27, 2009 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zainstalowalem z płytki XP poszło ok dosinatalowałem sterowniki i co tma mi trzeba było ok. Dodałem do domeny ok. Ale w AD jest w komputers ( tam ma być chyba) a w Iapt pisze Bios lub niekontrolowany. Opis jest nowy klient. Jak z takiego komputera zrobić obraz i rozesłać na inne stacje ? !!

Co z tym XP Panowie help.

Ostatnio zmieniony przez kareo dnia Fri Nov 27, 2009 8:25 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Nov 27, 2009 8:16 pm    Temat postu: Re: WINDOWS 7 Odpowiedz z cytatem

jarobond napisał:
Ja mam "trochę" inne pytanie też w sprawie zmiany systemu ale z Visty na Seven. Na dzień dzisiejszy to chyba nierealne co ? Czy coś wiadomo jak to z nowym systemem ?

Masz jakiś papier, że należy sie upgrade? Nie? To znaczy, że nie.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: