Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Oct 18, 2009 6:41 pm Temat postu: Problem z internetem (SpeedTouch 516). |
|
|
Kiedy po długich walkach udało mi się doprowadzić do stanu, w którym druga (internetowa) karta sieciowa serwera widzi ten pseudorouter, pinguje go i odpala panel www do zarządzania nim i przechodzę do kreatora połączenia z netem dostaję coś takiego:
"Adres IP karty sieciowej usługodawcy internetowego istnieje w Tablicy adresów lokalnych (LAT) serwera ISA. Musisz albo usunąć adres IP z tablicy LAT albo zmienić IP karty sieciowej."
Ki czort?! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 19, 2009 12:39 pm Temat postu: Re: Problem z internetem (SpeedTouch 516). |
|
|
Nikt się nie spotkał? Może błąd w reinstalacji serwera? Karta połączenia lokalnego 10.0.0.1 i 255.255.255.0, karta podłączona do Speeda ma przyznany przez DHCP urządzenia adres 10.0.0.37 i 255.255.255.0 Przy takich ustawieniach pinguje urządzenie i wp.pl przy podłączeniu do pierwszej karty, przy podłączeniu do drugiej jest różnie. Raz pinguje raz nie. Wyłączenie DHCP routera i ustawienie stałego adresu IP drugiej karty z zakresu 10.0.0.XXX nic nie daje Nie mam już siły do tej pracowni  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dzanks Użytkownik Forum

Dołączył: 07 Oct 2008 Posty: 68 Skąd: Kowalewo Wlkp k/Szubina
|
Wysłany: Mon Oct 19, 2009 12:53 pm Temat postu: |
|
|
ja bym zmienil adres ip serwera tak zeby serwer i stacje pracowaly na adresach ip z innej puli niz 10.0.0.xx ustaw serwer np na 192.168.19.1 wydaje mi sie ze nie moze byc tak ze adresacja ip polaczenia lokalnego jest taka sama jak pol internetowego - jesli chodzi o zmiane ip serwera to musisz szukac tej opcji w 'zarzadzaniu serwerem' nie pamietam gdzie dokladnie bo aktualnie nie mam przed soba serwera pozdr! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Oct 19, 2009 2:53 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie. Nie może być identycznego zakresu sieci na obydwu kartach SBS. Skąd on ma wtedy wiedzieć, gdzie jest brama? _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 19, 2009 3:03 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | DokÅ‚adnie. Nie może być identycznego zakresu sieci na obydwu kartach SBS. SkÄ…d on ma wtedy wiedzieć, gdzie jest brama? |
Ok, zostawię 10.0.0.1 dla serwera, bo tak było po instalacji i nie chcę tu ingerować, a ruterowi przypiszę adres z puli 192.168.1.xxx, choć wydaje mi się, że tak tez już miałem i nie skutkowało (stąd zmiana na adresy ze wspomnianej puli). Ale tylko mi się wydaje, więc po południu zdam raport jak jest Dzięki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dzanks Użytkownik Forum

Dołączył: 07 Oct 2008 Posty: 68 Skąd: Kowalewo Wlkp k/Szubina
|
Wysłany: Mon Oct 19, 2009 3:18 pm Temat postu: |
|
|
no ok z tym ze jak skonfigurujesz router z nowymi adresami to pamietaj zeby od nowa puscic kreatora konfiuracji polaczenia internetowego na serwerze |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 19, 2009 3:58 pm Temat postu: |
|
|
dzanks napisał: | no ok z tym ze jak skonfigurujesz router z nowymi adresami to pamietaj zeby od nowa puscic kreatora konfiuracji polaczenia internetowego na serwerze |
I tak go muszę puścić, bo poprzednio nie kończył pracy, kończąc takim komunikatem jak pisałem. Tym o tablicy LAT
PS. Na rutku wyłączyć DHCP i adres przypisać na stałe? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Mon Oct 19, 2009 4:09 pm Temat postu: |
|
|
jeżeli nic nie jest podłączone tylko serwer to tak |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 19, 2009 5:37 pm Temat postu: |
|
|
PiotrT napisał: | jeżeli nic nie jest podłączone tylko serwer to tak |
To ustrojstwo ma tylko jeden port LAN  |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Mon Oct 19, 2009 11:14 pm Temat postu: |
|
|
ale sygnał można rozdzielić stawiając po drodze switcha  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 20, 2009 2:05 am Temat postu: |
|
|
No i nic Speed ustawiony na 192.168.1.100, karta od netu na 192.168.1.110 i wpisaną jako bramę adres Speeda, serwer 10.0.0.1. Wszystko w masce 255.255.255.0. Przy korzystaniu z kreatora wywala "błąd składnika" i poopa blada
Router się pinguje wp.pl, gazeta i mój blog też. Panelu obsługi rutera w przeglądarce nie idzie za Chiny ludowe odpalić. Skończyły mi się pomysły. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Oct 20, 2009 12:47 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Cytat: | Router siÄ™ pinguje wp.pl, gazeta i mój blog też Kod: |
Z sbsa? Po nazwach? No to ISA. |
|
|
Tak. Spróbuję przeinstalować serwer. Mam w związku z tym pytanie: Czy musi być podłączony do urządzeń sieciowych pracowni, czy mogę sobie dokonać reinstalacji w domowym cieple? |
|
Powrót do góry |
|
 |
akluchut Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bazyl3 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Oct 22, 2009 4:37 pm Temat postu: |
|
|
Bazyl3 napisał: | Tak. SpróbujÄ™ przeinstalować serwer. Mam w zwiÄ…zku z tym pytanie: Czy musi być podłączony do urzÄ…dzeÅ„ sieciowych pracowni, czy mogÄ™ sobie dokonać reinstalacji w domowym cieple? |
Instalacja stanęła na AD, czyli jednak się nie da. A może się da? Tylko jak? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|