Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
januszk0 Gość
|
Wysłany: Tue Sep 29, 2009 5:29 pm Temat postu: Internet dziaÅ‚a tylko na jednym komputerze |
|
|
Witam. Pracownia SBS wiosna 2008. Tylko na jednym komputerze i na serwerze działa mi Internet. Na wszystkich komputerach uczniowie logują się bez problemu na konta student001a, student001b itd. Na komputerze o nazwie STACJA02 wszystko mi działa bez względu na jakie konto się zaloguję. Na pozostałych internet nie działa. Pingi na serwer (10.0.0.1) oraz na lokalne stacje chodzą na wszystkich komputerach. Pingi do internetu chodzą mi tylko na STACJA02, na pozostałych mam komunikat: "Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta forum.kopi.edu.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę". Wobec tego mam pytanie co z tym zrobić? Gdzie na serwerze trzeba coś zmienić by zaczęło to działać znowu na wszystkich komputerach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Sep 29, 2009 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Z tego wynika, że nie działa pingowanie po nazwach, ale może działać po IP. Upewnij sie i sprawdź co dzieje się z usługą serwera nazw. Może zewnętrzny nadrzędny serwer DNS podany sbsowi w konfiguracji nie działa? Może ISA nie pozwala na zapytania? _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
januszk0 Gość
|
Wysłany: Tue Sep 29, 2009 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Pingowanie po IP działa. Nie bardzo wiem jak sprawdzić tę usługę serwera nazw. Można by tak bardziej łopatologicznie? Poza tym dlaczego na jednym komputerze jest OK a na reszcie nie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue Sep 29, 2009 6:19 pm Temat postu: |
|
|
No to właśnie musisz sprawdzić. Porównaj konfigurację komputera, na którym działa z tym na którym nie. Sprawdź czy problem dotyczy tylko zwykłego użytkownika, czy także administratora. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
januszk0 Gość
|
Wysłany: Tue Sep 29, 2009 6:24 pm Temat postu: |
|
|
Po zalogowaniu się jako lokalny admin czyli STACJA02\administrator - internet mi działa. Natomiast zalogowanie na STACJA01\administrator - już nie mam internetu. Na pozostałych to samo. Czyli problem jest nie na serwerze tylko na komputerach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue Sep 29, 2009 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Możliwe, że problem jest po stronie stacji. Porównaj ustawienia.
Być może niektóre stacje są zawirusowane.
Być może ktoś coś namieszał w ustawieniach ISA na serwerze? _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
wroobelek Gość
|
Wysłany: Sat Oct 03, 2009 12:23 am Temat postu: |
|
|
Witam.
Mam bardzo podobny problem z pracownią. Otóż na 10 końcówek net mam tylko na 3. Pozostałe mają pingi do serwera (10.0.0.1), ale przy próbie pingowania SBS2008 nie ma odpowiedzi. Nie mam połączenia przez ISA. Na 3 końcówkach mam połączenie z serwerem. A na pozostałych mam przekreśloną ikonkę od ISA. W konfiguracji przy teście serwera pojawia się: Serwer sbs2008 is not accessible. Nie wiem kiedy się to stało. Wiem, że dziś rano serwer był po restarcie, bo zabrakło prądu i UPS padł. Dziś walczyłem, ale lipa. Jakieś sugestie?
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Sat Oct 03, 2009 1:50 am Temat postu: |
|
|
1. zrestartuj switch-a
2. zrestartuj serwer
3. w ISA (na stacji roboczej) wybierz Configure i sprawdź co jest wpisane (adres ip, czy nazwa serwera) - tam możesz wpisać nazwę serwera i wykonać test |
|
Powrót do góry |
|
 |
wroobelek Gość
|
Wysłany: Sat Oct 03, 2009 1:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Wszystko było robione. w configure jest wpisane SBS2008. Próbowałem wpisać adres serwerka 10.0.0.1 ale lipa. Próbuje wyszukiwać i nic...
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
qbakos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Oct 09, 2009 7:25 pm Temat postu: |
|
|
Mam DOKÅADNIE ten sam problem co wroobelek. Nawet liczba kompów na których dziaÅ‚a Internet jest taka sama Na trzech dziaÅ‚a, na pozostaÅ‚ych już nie. Nie byÅ‚o żadnej awarii serwera, wszystko chodziÅ‚o, a nastÄ™pnego dnia po kolei znikaÅ‚ net z kompów i tak zostaÅ‚y tylko trzy dziaÅ‚ajÄ…ce. Problem jest z serwerem ISA, ale nie wiem jaki - w ustawieniach teoretycznie jest wszystko ok |
|
Powrót do góry |
|
 |
wroobelek Gość
|
Wysłany: Sat Oct 10, 2009 1:30 am Temat postu: |
|
|
A co ciekawe dzisiaj dzwonili do mnie z 2 innych szkół i dokładnie jest to samo... No jaja normalnie, po niedzieli będę walczył, póki co kończę remont w domu.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
slavo_s2k Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 12, 2009 5:05 pm Temat postu: |
|
|
mam to samo na jednej pracowni, tylko komputery MCI działają, reszta po kolei znikała, teraz już na żadnym stanowisku net nie chodzi... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Alibaba Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Oct 12, 2009 11:09 pm Temat postu: |
|
|
A czasami nie skończyła się subskrypcja opiekuna lub innego nadzorcy treści... i to tałatajstwo nie sieje spustoszenia w sieci???[/list] |
|
Powrót do góry |
|
 |
slavo_s2k Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 12, 2009 11:21 pm Temat postu: |
|
|
w sumie to też może robić problem, ale raczej wtedy jakieś ostrzeżenie wyskakuje po odpaleniu kompa. tutaj nie mam żadnego takiego softu. Uruchomiłem to w okrężny sposób, dzisiaj na razie tylko jedno stanowisko. Skopiowałem sobie obraz dysku takiego samego kompa z sąsiedniej szkoły która w tym samym okresie dostała pracownie (ta sama edycja), przywróciłem obraz, podpiąłem pod iPat i domęnę. Net chodzi i wszystko działa. Od razu puściłem tworzenie obrazu na serwerze, jutro sobie z niego poprzywracam pozostałe stanowiska i zobaczymy czy będzie ok. A mogłem sobie obraz wcześniej zrobić ;/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
qbakos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Oct 21, 2009 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Alibaba ma rację. Miałem zainstalowanego Cenzora i to on spowodował blokadę prawie wszystkich kompów w pracowni, bo skończył mu się abonament!!! Bez żadnego ostrzeżenia, niczego - po prostu blokada całego ruchu i tyle. Co ciekawe nawet IPAT przestał działać poprawnie.
Przepraszam za wyrażenie, ale bardziej DEBILNEGO programu w życiu nie widziałem. Brawa dla utorów tego "czegoś" za głupotę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|