Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ktora usługa jest odpowiedzialna za widok w IPAT obrazów

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 25, 2009 6:31 pm    Temat postu: ktora usÅ‚uga jest odpowiedzialna za widok w IPAT obrazów Odpowiedz z cytatem

Kreator zadań > Tworzenie obrazu > Wybór komputera źródłowego i tu nie ma tych komputerów w IPAT jest pustka więc nie można wybrać go.
A sekunde wczesniej nie robiąc obrazu serwera powyłaczałem usługi które uważalem za niepotrzebne SQL serwer browser itp bez SQLIPAT, jeszcze Share point, Exchange. Myśle ze to to. Proszę o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Sep 28, 2009 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sam sobie odpowiem. Mianowicie jeśli któryś z obrazów IPAt jest niezgodny tzn nie ma opisu (KOMPUTER) to nie bedize opcji wyboru klienta który ma być przywrócony czy doinstalowany pakiet.
Ale nadal ikt nie udzielił mi odpowiedzi dlaczego nie mogęzobić pakietu przyrostowego dysku instaluje pakiet skaner a potem pisze ze jest jakiś punk kontrolny i należy coś na stacji zrobić aby zrobić pakiet kolejny. Kiedyś to szło bez problemu a teraz niestety.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Sep 29, 2009 4:37 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Może to pomoże:
http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=125&Itemid=39
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 29, 2009 6:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie Mirku Adminie.
Robie zawsze wdług opisów. Ten opis znam już na pamięć i niestety nie wiem dlaczego nie mogę zrobić przyrostu dyku w postaci pakietu. Pisze ze został stworzony już punkt kontrolny systemu i nie można stworzyć pakietu przyrostowego. Kiedyś ta sztuka mi się udawała, zainstalowany jest obraz komputer i pakiet skaner pisze komputer+1. W tym cała rzecz a moze znowu mam od serwisanta zły obraz klientów. ? Proszę o poradę w jaki sposób nie tracąc spójności, tzn aby był opis w IPAT i działała ochrona dysku.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 30, 2009 3:44 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Niestety w sprawie pakietów przyrostowych doswiadczenia nie mam zbyt wielkiego, gdyż do tej pory robiłem całkiem nowe obrazy. Wygodne i mniej stresujące. Możlie, że problem z przyrostowym pakietem wynika z braku integralności dysku, albo wadliwie działającej usługi SQL
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Sep 30, 2009 1:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale proszę powiedzieć jak Pan instaluje oprogramowanie dodatkowe. Chodzi o to ze trzeba zainstalować jave acrobata programy Men przyroda matematyka itd. Loguje się na konto admina wyłaczam ochronę instaluje restart właczam ochronę. Dodaje skróty do vmenupoziomd i jest ok. Ale trace integralnośc dysku. Do tego blokuje mi Ipata na poziomie studenta.
Chciałbym mieć obraz dysku np opis MÓJ ale jak zrobie tak jak napisłem to nie jest on zgodny z IPAT. czy są jakieś inne możliwości?
Dawałem przypisz aplikacje do klientów to defakto muszą one być zainstalowane na serwerze i tworzy tylko skróty do programów.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 30, 2009 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żeby nie tracić integralnosci, trzeba:
1. Przestawić jeden komputer w tryb źródłowy.
2. Zainstalować potrzebne dodatki, aktualizacje i programy.
3. Z powrotem przyłączyć do domeny.
4. Utworzyć pakiet.
5. Rozesłać pakiet na pozostałe komputery.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Sep 30, 2009 5:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drogi Maćku w ktorym momencie należy odłaczyć od domeny skoro nie ma tego w opisie kopi? Bo robie tak jak piszesz tylko nie odłaczam od domeny. Co robie nie tak ?
A moze rozszezyłbyć pokt 2 co instalujesz jakie aktualizacje itd?
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Oct 02, 2009 2:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Raczej nie trzeba przyłączać do domeny. Przyłączenie powinno nastąpić po ustawieniu kompa w NIE źródłowy.

kareo - napisz co robisz po kolei.
W konsoli ipata - co masz w kolumnie "Informacje o instalacji" przy stacji którą przestawiasz na źródłową?
Puste czy coÅ› jest?

Jeśli jest puste to znaczy że kiedyś straciłeś integralność dysku (np wyłączając na chwilę ochronę dysku). Wtedy przeinstaluj stację z obrazu. Dodaj wszystkie pakiety jakie miałęś i dopiero zajmij się nowym pakietem.

Jeśli przy innych stacjach też masz pusto w tej kolumnie to może po prostu zrób sobie nowy obraz z tego co masz teraz (po dodaniu oprogramowania które chcesz mieć dodatkowo).
kareo
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Oct 02, 2009 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolego davidos robiłe m to wielokrotnie. Wiem że puste to strata integralnośći (spojności dysku). Wczesniej robiłem to bez problemu a teraz takie cyrki. Mam nadzieję że sobie poradzę. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: