Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Sep 28, 2009 3:27 pm Temat postu: |
|
|
DNS nazwa komputera (u mnie KOMPUTER08 i przypisany jemu adres IP 192.168.18.17). Moim zdaniem DHCP powinno właśnie taki adres IP przypisać komputrowi nr 8. Jeśli się mylę to mnie poprawcie proszę bym nie tkwił w ciemnocie... . A na czym w takim razie polegają "błędy adresacji" o których pisał Mirek? Proszę o odpowiedź jak dla laika. Błądzić jest rzeczą ludzką... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Sep 28, 2009 4:27 pm Temat postu: |
|
|
DNS to domain name system tak najogólniej mówiąc. Odpowiedzialny jest za to,żeby wpisany przez ciebie adres forum.kopi.edu.pl zamienić na numer IP 80.52.246.226. W ustawieniach TCP/IP każdy komputer musi mieć ustawiony serwer nazw, który będzie takie operacje wykonywał dla tego komputera.
Nazwa KOMPUTER8 jest tu nazwą Netbiosową, inaczej mówiąc to wewnętrzny protokół systemów windowsowych odpowiada za rozpropagowanie tej nazwy i może ona być tylko w lokalnej sieci. Żaden komputer w necie nie może się nazywać np. KOMPUTER20. Numer IP przydzielony KOMPUTER8 nie ma znaczenia. Czas dzierżawy dhcp zwykle jest ustawiony na tydzień. Zatem jeśłi będa dwa tygodnie ferii, to inna kolejność włączenia maszyn spowoduje, że dostaną one kompletnie inne numery IP, chyba, że są dodane do dhcp wpisy statyczne. W Windows są one nazwane wykluczeniami o ile pamiętam. Powiązuje się wówczas MAC karty z numerem IP, żeby dana maszyna dostawała ten sam IP.
Nie jest to niezbędne do poprawnej pracy w sieci. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Sep 28, 2009 5:58 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za obszerne wyjaśnienie. Choć pojawia się pytanie po co działa usługa DNS w lokalnej sieci serwera?
Co do dzierżawy, to mam ustawiona na nieskończoną. Teraz sprawdzałem i DHCP przypisuje adresy komputerom zgodnie z dzierżawą, mimo to jeden komputer dalej nie chce się zalogować do domeny. Czy przypisanie adresów na stałe poprawi sytuację? Może ktoś już tego próbował, proszę o sugestie.
A problem z logowaniem do domeny występuje dalej i nie wiem gdzie tkwi przyczyna... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Mon Sep 28, 2009 8:13 pm Temat postu: |
|
|
zeeuss napisał: | DziÄ™ki za obszerne wyjaÅ›nienie. Choć pojawia siÄ™ pytanie po co dziaÅ‚a usÅ‚uga DNS w lokalnej sieci serwera? |
Stacje klienckie odpytują serwer o numery IP adresów, które wpisują użytkownicy.
Cytat: |
Co do dzierżawy, to mam ustawiona na nieskończoną. Teraz sprawdzałem i DHCP przypisuje adresy komputerom zgodnie z dzierżawą, mimo to jeden komputer dalej nie chce się zalogować do domeny. Czy przypisanie adresów na stałe poprawi sytuację? Może ktoś już tego próbował, proszę o sugestie.
A problem z logowaniem do domeny występuje dalej i nie wiem gdzie tkwi przyczyna... |
Nie, przydzielenie IP na stałe nic nie da. Czy ten komputer na pewno jest w sieci? Jaki ma IP? To powinna być pierwsza rzecz do ustalenia. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Sep 28, 2009 10:53 pm Temat postu: |
|
|
Tak ten komputer jest w sieci- sam go dodawałem. Dzisiaj raz nawet udało mu się zalogować, ale po ponownym włączeniu już nie logował się do domeny. Najciekawsze jest to, że te trzy komputery czasem logują się, dzisiaj dwa pracowały przez całe zajęcia (le po trzech restartach i wyrzucaniu dzierżawy adresu z DHCP- bo za każdym razem przydzielało inny) a ten trzeci mimo zgodności adresów zalogował się tylko raz. Szczerze Ja z tego nic nie rozumiem- wyczerpały się moje możliwości, albo szukam nie tam gdzie trzeba. Moje podejrzenia- to źle działające DHCP... ale może się mylę... Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|