Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
magdalena22 Gość
|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 3:26 pm Temat postu: Problem z DHCP |
|
|
W jednym dniu wszystkie komputery klienckie w pracowni (sbs2005 - kolekcja jesień) podczas logowania dały komunikat o niedostępności domeny.
Serwer DHCP nie zgłasza problemów, niby działa, ale wydaje mi się, że nie przydziela adresów IP. Serwer DNS działa tez poprawnie. Sprawdziłam logi i jedyny błąd jaki mi w dzienniku zdarzeń sie pokazuje to:
Nie można uruchomic ud\sługi M ISA Server Control z powodu błędu - usługa nie odpowiada na sygnał uruchomienia lub sygnał sterujący w oczekiwanym czasie. Źródło Service Control Menager, Identyfikator: 7000.
Znalazłam tutaj na portalu wśród wybranych materiałów z grup dyskusyjnych podpowiedź: "Jeżeli serwer DHCP nie przydziela adresów IP stacjom roboczym"... jednak nie ma to zastosowania, bo na moim serwerze nie znajduje w ISA Menegment "Firewall Policy"... gdzie mogę to znaleźć by sprawdzić to rozwiązanie? Bądź w jaki inny sposób poradfzić sobie z awarią.
Dodam, że wszystkie sprzętowe kwestie - kabelki, switche zostały sprawddzone i sprzęt dziala poprawnie.
Dodatkowa informacja - to to, ze kompletnie nie da się zapingowac do serwera - coś się zupełnie z wyjściem/wejściem zablokowało.
Proszę o rade i wskazówki - co jeszcze sprawdzić??
pozdrawiam,
Magda |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze część SBSów podobnie jak stacje robocze nie odpowiadają wcale na pingi.
Po drugie sprawdź czy serwer dhcp działa.
Po trzecie jak nie wiesz o co c'mon to zrestartuj maszynę. Może po restarcie "się naprawi". _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena22 Gość
|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Wiem, że SBSy nie odpowiadają na pingi... jednak musialam to sprawdzić i spradziłam, z sbs do komputera z linuxem, którego dołaczyłam w diagnozie do sieci da się pingować... wiec karta sieciowa na serwerze na bank działa.
Sprawdzałam wielokrotnie - serwer DHCP działa, dla pewnosci zatrzymywałam go i uruchamiałam (parokrotnie) - nigdy nie było błędu i komunikatu o niepoprawnosci działania.
Co do prymitywnych rozwiązań jakim jest restart serwera - też próbowałam, wielokrotnie... nic z tego
Chciałabym aby ktoś się odniósł do FireWalla, bo wydaje mi się, że tam tkwi przyczyna... błędu. nie znam się zbytnio na tym zbytnio... może ktoś miał takie doświadzcenia przykre z nim...
Wiem, że większość problemów wynika z niedoświadczenia użytkowników i często z problemów sprzętowych.... tutaj tak nie jest...walcze z problemem od tygodnia... sprzęt rzetelnie sprawdzony i jest sprawny... Coś jest nie tak w konfiguracji...
Dodam może, że serwer pracował 4 lata 24 h na dobe bez szwanku... stoi w osobnym pomieszczeniu... nikt prócz mnie go nie dotyka... a ja też zwykle tego nie robie... bo nie mam takiej potrzeby.
Nie wiem czy to wina jakiejs aktualizacji? Awaria zaczęła się od momentu gdy przez kieszeń CD podczas otwierania - serwer sie restartował. Gdy się zorientowąłam, kieszeń odpięłam - bo i po co mi ... i problem restartu sie skonczyl, ale zaczal sie z DHCP. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 6:15 pm Temat postu: |
|
|
Możesz przekonfigurować serwer ISA. Najlepiej zrobić to używając kreatora, który na nowo skonfiguruje połączenie LAN i internetowe. Nie zmieniaj ustawień kart sieciowych, nie wprowadzaj ustawień dla www i poczty, kreator wygeneruje ci 3 lub 4 podstawowe reguły i one starczą. Wcześniej pousuwaj wszystkie reguły w ISA oprócz ostatniej. Ona się usunąć nie da. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena22 Gość
|
Wysłany: Sat Sep 26, 2009 12:38 am Temat postu: |
|
|
Spróbuje przekonfigurować serwer ISA w poniedziałek.
Zobaczymy... nie mam nadziei, że to coś pomoże, bo dziś jeszcze spróbowałam inaczej... przypomniałam sobie, że jak już wszystko sobie poustawiałam na serwerze tak jak chce - 3 lata temu to zrobiłam wszystkiego co się da kopie zapasowe. Spróbowałam więc zrobić backup'a ustawień serwera ISA z roku 2006. I niestety to nie pomogło...
Spróbuje zatem przekonfigurować server ISA, jak radzisz Maćku.
A może ktoś jednak mi powie, jak znaleźć Firewall Policy??? Może udałoby mi się tę regułę dołożyć... o której mowa w podpowiedzi...???
No a jeśli nie - to w poniedziałek reinstalacja bo szkoda mi czasu marnować na szukanie powodu awarii. Choć nie jestem zwolenniczką takich rozwiązań.
No ale sÄ… systemu MS i systemy....
Pozdrawiam,
Miłego weekendu,
Magda |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Sat Sep 26, 2009 12:47 am Temat postu: |
|
|
Większość reguł w ISA na serwerze, który szkoła dostaje to jest zbędny balast. Do poprawnej pracy wystarczą 3 lub 4. Żeby mieć pewność iż nicnie blokuje sieci, najlepiej użyć kreatora połaczenia z internetem. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena22 Gość
|
Wysłany: Mon Sep 28, 2009 1:55 pm Temat postu: |
|
|
System Windows jednak fajny jest... potwierdza sie powiedzenie ze to syfstem a nie system... ;P
Po zrobieniu backup'a - który przebiegł pomyślnie.... i ponownym uruchomieniu komputera wyswietlil mi sie na czarnym ekranie komunikat (który wymaga jakiegoś tłumaczenia - i nie ma tam żadnej literówki ):
"Nie można uruchomić systemu Windows z powodu błędu w oprogramowaniu.
Zgłoś ten problem jako:
załadować wymaganych bibliotek DLL dla jądra systemu.
Zgłoś ten problem do pomocy technicznej."
Ot cała informacja... ani jakiej biblioteki mu brakuje... ani nic...
Eh... jednak reinstalacja serwera teraz konieczna... dzięki wszystkim za chęć pomocy.
Pozdrawiam,
Magda |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|