Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Domena SBSMENIS niedostępna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mucha
Gość

PostWysłany: Tue Sep 22, 2009 7:07 pm    Temat postu: Domena SBSMENIS niedostÄ™pna Odpowiedz z cytatem

Witam! Mam problem z jedną stacją uczniowską: nie mogę się zalogować, nawet na hasło administratora. Pojawia się komunikat: Zalogowanie w systemie nie jest możliwe, ponieważ domena SBSMENIS nie jest dostępna. Bardzo proszę o pilną pomoc (najlepiej krok po kroku).
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Sep 22, 2009 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stacja nie ma połaczenia z siecią. Pakiety to nie mikroby i w powietrzu nie fruwają.
1. Sprawdź kartę sieciową w komputerze, o ile się w ogóle możesz dostać do systemu.
2. Sprawdź czy dioda LED się świeci z tyłu przy karcie, czy odpowiednia dioda na switchu się świeci.
3. Sprawdź czy kabel nie jest uszkodzony, wyjęty z gniazda karty lub gniazda w switchu, lub gniazda ściennego.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mucha
Gość

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 1:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciąg dalszy problemu z brakiem dostępu do domeny SBSMENIS.
Diody, kable, gniazda w porządku. Na ten komputer zalogować się nie mogę, nie było też konta lokalnego. Pomocy!
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przy starcie komputera F8 i wejście do trybu awaryjnego, być może ci się uda, wtedy załóż jakieś konto lokalne na które będzie można się zalogować, ponadto należy też uaktywnić konto administratora lokalnego.
Ale ten numer działa tylko czasami, w innym przypadku można jeszcze próbowac użyć resetera haseł z płytki Hirens Boot CD.
Inny sposób na sprawdzenie to uruchomienie dowolnej dystrybucji Live Linuksa, która pozwoli sprawdzić, czy ten komputer w ogóle ma połaczenie z siecią - wg mnie teraz nie ma.

Powrót do góry
mucha
Gość

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z trybu awaryjnego też nie mogę się zalogować, a czy przeinstalowanie stacji ma sens?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 23, 2009 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma. Choć ja, jako notoryczny leń, brałbym to pod uwagę na samym końcu.
Przeinstalowanie stacji nie podłączy ci automatycznie komputera do domeny. Wg mnie komputer nie ma sieci, a przeinstalowanie stacji pozwoli ci tylko na stwierdzenie tego faktu. No i ułatwi następne czynności.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: