Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 5:31 pm Temat postu: Brak logowania stacji |
|
|
Witam
Poruszałem już ten temat ale problem ciągle wraca. Dwie stacje w ogóle nie mogą się zalogować do domeny. Nie pingują tzn z serwera nie wraca ping. Próbowałem opcji z FAQ dotyczących wolnego uruchamiania sie stacj, zmieniłem porty na swiczu, nawet podmieniłem karte i NIC. Brak mi juz pomysłów. Prosze o pomoc i porade. Sprawa pilna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdź działanie karty, sprawdź kabel. Jeśli komputer ma pingować, to musi bnyc w sieci. Jakie IP mają maszyny z którymi są problemy, czy ich IP zgadza się z IP sieci? _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Kabel sprawdzony- ok, karta podmieniona, ip sa z zakresu. Stacja nie daje się zalogować nawet lokalnie nie mogę jej też przinstalować. Co robic dalej bo brakuje mi pomysłów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Fri Sep 18, 2009 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Jakoś nie wierzę. Ale to dlatego, że ze mnie już taka paskuda, ze nie wierzy w cuda. O kurde - będę wieszczem, tak ładnie mi się rymuje.
Podaj mi wynik komendy ipconfig /all na sbsie i na tej stacji.
Hint: można komendę przekierować do pliku i skorzystać z pliku tekstowego, zamiast mozolnie przepisywać. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 22, 2009 12:54 am Temat postu: |
|
|
Witam po przerwie.
Jest tak- sugerując się podpowiedziami podmieniłem kabel sieciowy i podpiąłem go do nowej karty w stacji. O dziwo komp odpalił bez problemu tzn. zalogował się do domeny, wszedłem na konto admina, sprawdziłem ipconfig/all- jest takie samo jak na serwerze W DHCP i DNS, niby wszystko gra. Ale tak było do wylogowania- bo na inne konto już się nie zalogował. Wisiał tak godzinę lekcyjną, na przerwie go zrestartowałem i już nie udało mu się zalogować do domeny.Pojawił się napis trwa ładowanie ustawień systemowych i tak wisiał już do końca zajęć. Myślę że sieć jest sprawna, ale tu ciekawostka. Gdy wyłączyłem pracownie i powtórnie włączyłem tylko te dwie stacje, które dzisiaj nie mogły się zalogować- to o dziwo obie bez problemu znalazły domenę i można było zalogować się na dowolne konto. Co o tym sądzicie bo Ja jestem w kropce? Proszę o wskazówki gdzie szukać przyczyny. I jeszcze jedno- mam podpięte pod serwer (czytaj dołączone do domeny) inne kompy z poza pracowni. Tym dzisiaj też trudno było zalogować się do domeny, ale po jakimś czasie to się im udało. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue Sep 22, 2009 12:57 am Temat postu: |
|
|
Zawsze w przypadku dziwnych problemów sieciowych należy zresetować switcha (switche) i inne urządzenia biernie pracujące w sieci. Czasami po zaniku napięcia, po krótkim wahaniu napięcia może się pojawić problem z przełącznikami. W zasadzie powinny być one również zasilane przez UPS. Ale realia jakie są, każdy widzi. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 22, 2009 1:06 am Temat postu: |
|
|
Właśnie myślałem o switchu- zrobię jak radzisz a jeśli nie pomoże to podmienię na inny. Czy trzeba restartować serwer po wymianie swicha? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue Sep 22, 2009 1:15 am Temat postu: odp |
|
|
Nie ma potrzeby. Po tym, co napisałeś ja bym sprawdził, czy ilość licencji na serwerze nie jest mniejsza od ilości dołączonych komputerów plus komputery w pracowni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Sep 22, 2009 1:19 am Temat postu: |
|
|
Dla pewności sprawdzę, ale sam osobiście te licencje dodawałem kreatorem "dodaj licencje" ( otrzymałem paczki po pięć licencji na pracownie ICIM-u). W sumie mogłem podpiąć 30 komputerów, ale nie zbliżyłem się jeszcze do tej liczby. W tej chwili mam podpiętych 20. Dzięki za radę.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Sep 23, 2009 12:24 am Temat postu: |
|
|
Zmieniłem kabel, podpiąłem się do innego gniazda, podmieniłem swicha, próbowałem na różnych kartach i stacja zalogowała się raz do domeny by potem wisieć do końca zajęć. Z pozostałymi nie ma już problemu. Zauważyłem, że nie działa mi usługa zdalnej instalacji na serwerze i nie daje się uruchomić bo jak podaje komunikat " nie udało się odnaleźć określonej procedury". W czerwcu robiąc porządek na pracowni wszystkie stacje były przeinstalowane właśnie z obrazu umieszczonego na serwerze. Teraz okazało się, że usługa nie działa. Co jest grane? Jak poradzić sobie z tym komputerem? Pomóżcie. Licencje są wgrane, jest ich 30, maksymalne użycie 10. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Sep 23, 2009 3:01 am Temat postu: odp |
|
|
Czy na innych stacjach usługa zdalnej instalacji działa?
Jeśli nie, to sprawa możę dotyczyć problemu aktualizacji do SP2 opisywanej w naszym dziale FAQ. Należy również brać pod uwagę fakt błędnej adresacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Sep 23, 2009 3:56 pm Temat postu: |
|
|
Sieć działa na 100%. Uruchomiłem linuxa live i sprawdfziłem że działa internet i lan. Myślę,że to coś z systemem. Chciałbym go przinstalowac i nie działa mi serwer instalacji zdalnej na serwerze. Jak go przywrócić na serwerze, bo w czerwcu działał- instalowałem z niego wszystkie stacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Sep 24, 2009 3:02 pm Temat postu: |
|
|
Zauważyłem jeszcze, że DHCP nie przydziela tych samych adresów , które są umieszczone w DNS serwera i wtedy jednostka nie może się zalogować. Po za tym DHCP bardzo długo przydziela te adresy. Czyżby działało jakieś inne urządzenie z DHCP. Mam w pracowni HUB-a pracującego jako "swicz", ale to urządzenie było odpoczątku i nie sprawiało do tej pory problemów. Po za tym w szkole są dwa rutery bezprzewodowe z właczonym DHCP i jeden komputer na linuksie- ruter, który udostępnia internet całej szkole. Gdzie szukać przyczyny, bo dzisiaj wyleciała mi następna stacja??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Fri Sep 25, 2009 1:19 am Temat postu: odp |
|
|
Dalej myślę, że to problem adresacji. Musisz sprawdzić, jak działa usłga DHCP. Informacje możesz również dostać przez podgląd zdarzeń. Po wszelkich zmianach zwłaszcza sprzętowych (karty sieciowe) warto jeszcze raz uruchomić kreatora internetu i poczty |
|
Powrót do góry |
|
 |
zeeuss Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Sep 28, 2009 2:46 pm Temat postu: |
|
|
Ja też myślę, że to błędy adresacji. Dzisiaj nie logowały się mi trzy stacje. Po sprawdzeniu dzierżawy w DHCP okazało się, że mają przydzielone inne adresy IP niż te, które są zapisane w usłudze DNS. Usunąłem więc te adresy z DHCP i przestartowałem stacje. Patrząc na monitor stacji odczytałem jakie adresy są im przydzielone i porównałem z DNS (tutaj się zgadza) i z DHCP. I tu są przydzielone inne niż wyswietliło się na monitorze, a dokładnie to są pozamieniane. Co to za cudo??? Nie wiem jak to poprawić, bo z tych trzech stacji jedna się zalogowała do domeny, a dwie wiszą. Kreatora już uruchamiałem. Mam serwer ISA2000 i nie mogę znaleźć reguł o których piszą inni przy problemach z DHCP. Pomóżcie proszę!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|