Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ToTom Gość
|
Wysłany: Tue Sep 15, 2009 7:17 pm Temat postu: Ile stacji roboczych? |
|
|
Witam!
Planuję rozbudować pracownię MENu. Serwer SBS2003. Z tego co wyczytałem w licencjach, mam:
- 5 licencji zawartych w SBS
- 2 paczki po 5 licencji dodatkowych
Z prostego wyliczenia wychodzi mi, że do SBS2003 obecnie może być podpiętych 15 stacji roboczych. Czy dobrze to rozumiem?
Pytanie drugie:
Serwer mimo już (zdaje się) 3 lat nie sprawia kłopotów więc mam go nadal w stanie takim, jak zostawili "monterzy". Zerknąłem dziś "do kreatora licencji" (piszę z pamięci) a tam dowiedziałem się, że mam zainstalowane 5 licencji a maksymalnie podpięte 11 stacji (laptopa też podpinam). Czy to oznacza, że nie dodano w SBS tych dodatkowych pakietów?
Z góry dziękuję za pomoc! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Sep 15, 2009 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Tak, masz 15 licencji i tyle komputerów możesz podpiąć, a numery licencji są w dokumentacji, więc musisz wykonać zaległe zadanie i dodać je. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
ToTom Gość
|
Wysłany: Tue Sep 15, 2009 7:26 pm Temat postu: |
|
|
No i wszystko jasne.
Dzięki! |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Sep 16, 2009 12:07 am Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Tak, masz 15 licencji i tyle komputerów możesz podpiąć, a numery licencji sÄ… w dokumentacji, wiÄ™c musisz wykonać zalegÅ‚e zadanie i dodać je. |
Właśnie dodałem 4 dodatkowe stacje no i oczywiście notebook - łącznie więc ze stanowiskami jest tego 15 sztuk...
Czyli wszystko siÄ™ zgadza i gra jak trzeba?
Zainspirowałeś mnie jednak pisząc, że muszę gdzieś dodać gdzieś dodać te licencje. Do papierów pracownianych???
Nie mam jako takich licencji - są one dzierżawione na okres roku, numery dostałem mailem, a dowodem dzierżawy jest faktura... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Sep 16, 2009 4:21 am Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Nie, tu chodzi o licencje dostÄ™powe, a nie licencje na systemy klientów. |
Z tego co wiem, mamy wraz z pracownią łącznie 15 licencji dostępowych - podpiąłem dodatkowe kompy pod domenę. wszystko działa bez problemu, można się logować...
To co mam jeszcze zrobić, żeby być w zgodzie z prawem?
Gdzieś to mam zgłosić czy jak? Czy po prostu w dokumentacji pracowni dopisać że mam więcej stacji?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|