Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z Połączeniem Internetowym
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 03, 2009 12:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam - ja siępodłączę, bo zainstalowałem sbs kolekcja jesień 2007 (czerwone płyty/pudełko)

I mam problem z ... ze wszystkim Wink
najpiewr chciałbym skonfigurować połączenie z internetem.
w szkole zrobiłem tak:
mam router Neosrady (z tymi wszystkimi już ustawionymi parametrami z hasłami itd... to działa, który jest połączony z routerem D-link - on natomiast jest ustawiony na stałe IP (bez DHCP) czyli każdy komputer mam ustawiony na stały IP, a wygląda to tak (na komputerze połączonym do routera (czyli każdy w szkole, poza pracownią, bo ona jeszcze połączona jest do switha wyposażonego wraz z pracownią, i to od niego idą poszczególne sygnały na stacje robocze - narazie, chciałbym to zmienić aby serwer tym zarządzał, jak się uda Wink )
Podaję na jednym przykładzie stacji (z której teraz piszę):
IP 192.168.0.180
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.1 (router)

DNS 194.204.159.1
DNS 194.204.152.34
Dns'y sÄ… z internetu znalezione, sÄ… to dns'y tpsa

i na serwerze gdy wpisujÄ™:
IP 192.168.0.101
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.1 (router)

DNS 194.204.159.1
DNS 194.204.152.34

Ni łączy mi z internetem, a może innąkartę mam połączyć,? mam dwie i konfigurowałem najpierw jedną a potem drugą i nic pisze, że nie może odnaleźć strony.
Gdy pinguję do routera (ping 192.168.0.1) odpowiada ale nie otwiera stron, i nie mogę zarejestrować serwera w microsofcie (czas do aktywacji jest tylko 30 dni)

Może cośjeszcze na serwerze muszę zrobić (jakieś zabezpieczenia są?) nie mampojęcia z tym sbs'em

Prosze o pomooc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 03, 2009 3:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodam jeszcze tylko, że pingowanie do routera i do stron www (np wp.pl) po adresach IP działają, natomiast nie działają po nazwach, co zrobić? DNS?
Tylko jak - proszę kroczek po kroczku (typu kliknij tu, wybierz to i to, bo zielony jestem i mnie to przeraża!)
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Sep 03, 2009 5:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli po IP wszystko działa, a po nazwach nie - znaczy coś z dnsami. Wystarczy, że w SBSie wpiszesz prawidłowe dnsy we właściwościach TCP/IP połaczenia internetowego.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 03, 2009 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dokładnie i w ustawieniach tak mam ustawione a dalej nie mogę przeglądać www... co mam zrobić? jeszcze w DNS patrzyłem, że ustawione jest tam coś (dokładnie nie pamiętam ale jakoś WINN) na 10.0.0.1 - ustawiałem na te adresy DNS tpsa ale i tak nic nie pomogło ;(
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Sep 03, 2009 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie działa ci to na serwerze czy tylko na klientach? Bo jeśli na klientach to znaczy, że serwer DNS w sbsie nie działa.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Sep 03, 2009 11:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi cały czas (jeszcze) o serwer, który dopiero co postawiłem. Nie mogę ustawić połączenia internetowego aby (w pierwszej kolejności) aktywować system.
Jak wspomniałem wcześniej kabelek idzie od routera, który ma ustawione ststyczne adresy, bramę i dns
na serwerze nie umię tego ustawić tzn ustawiam tak jak powinno być (wyżej napisałem) i nie działa niestety, natomiast działa pingowanie po adresach IP, jak wlącazam przeglądarkę niestsy nie działa, i rejestrowanie również nie działa. Mam nadzieję, że znajdę tutaj razem z Tobą Maćku jakieś rozwiązanie, bo podejrzewam, że to nie takie straszne tylko trzeba "pokombinować" a mi się skończyły już pomysły. Nie znam ustawień sbsa i nie znam się wogóle na nim więc nie grzebałem narazie - czekam na pomoc Wink
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 04, 2009 1:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Większość informacji znajdziesz na:
http://www.kopi.edu.pl/index.php?id=102
Jeśli tak, jak piszesz problem jest z nazwami internetowymi, a po IP działa, to sprawa jest oczywista. Ustaw DNSy. Jak - to jest w artykułach.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 04, 2009 3:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Postęowałem wg wytycznych z tej strony http://kopi.edu.pl/index.php?id=163&id2=102
i natknąłem się na ten komunikat w punkcie nr2 (na stronie)

Wychodzi na to, że nie mam wyłączonego (chyba) DHCP - jak go wyłączyć?
Dodam jeszcze tylko, że pingowanie po nazwach już chodzi a zmieniłem DNS na podany na stronie

Ostatnio zmieniony przez bartheezzzz dnia Fri Sep 04, 2009 3:47 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 04, 2009 3:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przypuszczam, że w kreatorze albo wcześniej zmieniłeś zakres IP przewidziany dla karty LAN. Po instalacji serwera jedna karta domyślnie wybrana jest jako LAN i tam jest adres 192.168.x.x lub 10.x.x.x czasem 172.x.x.x i tego zmieniać nie należy, bo do tego został juz przypisany zakres działania serwera dhcp.
Być może, że taka niezgodność wystąpiła już w czasie instalacji (nie znam wszystkich kolekcji i tego jak się zachowują, więc nie mogę wykluczyć).
W tym układzie najlepiej spojrzeć w ustawienia dhcp i zobaczyć jaki tam jest zakres. Następnie dostosować swoje ustawienia karty LAN.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 04, 2009 3:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
Przypuszczam, że w kreatorze albo wcześniej zmieniłeś zakres IP przewidziany dla karty LAN. Po instalacji serwera jedna karta domyślnie wybrana jest jako LAN i tam jest adres 192.168.x.x lub 10.x.x.x czasem 172.x.x.x i tego zmieniać nie należy, bo do tego został juz przypisany zakres działania serwera dhcp.
Być może, że taka niezgodność wystąpiła już w czasie instalacji (nie znam wszystkich kolekcji i tego jak się zachowują, więc nie mogę wykluczyć).
W tym układzie najlepiej spojrzeć w ustawienia dhcp i zobaczyć jaki tam jest zakres. Następnie dostosować swoje ustawienia karty LAN.

Masz rację pozmieniałem we właściwościach kart - namieszałem trochę. Teraz mam ustawione prawie identycznie z tym, że tylko IP karty zmieniłem a maski, bramy i DNS saidentyczne
WIęc co mam zmienić jak było? na 10.0.0.1? Podaj proszęjak ustawić ten zakres i na jakiej karcie (na tej innej niż Realtek, bo ona jest do Internetu)
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 04, 2009 4:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ustawienia dla danej karty muszą być spójne. Nie może być tak sobie od przypadku.
Wróć do ustawień karty LAN takich - jakie były.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 04, 2009 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumię - tylko nie wiem jakie były wcześńiej - gdymyś mi podał byłbym wdzięczny - mam ustawić INFTRANET ( czyli wewnętrzną)? Bo tej INTERNET już nie ruszam karty (pingi działają)
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 04, 2009 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

INTRANET, czyli LAN trzeba ustawić odpowiednio do ustawień dhcp lub odwrotnie. W każdej edycji adresacja LAN była inna, wiec nie mogę ci pomóc.
Sprawdź ustawienia serwera dhcp i odpowiednio wpisz IP w ustawienia karty. Jeśli np. zakres dhcp mieści się od 192.168.0.2 do 192.68.0.254, to IP serwera musi być 192.168.0.1 z maską 255.255.255.0.

Powrót do góry
bartheezzzz
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Sep 04, 2009 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam opcjÄ™ zdaje siÄ™ 10.0.0.1
więc maska będzie 255.255.255.0
a dalej co mam ustawić - bramę jaką i jakie dns'y?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Sep 04, 2009 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Adres 10.0.0.1 z maską 255.255.255.0 i nie wpisujesz bramy domyślnej. Jako serwer dns zwykle się podaje tylko jeden - adres sbsa.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: