Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pawelryb Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Aug 25, 2009 12:22 pm Temat postu: Problem z instalacjÄ… serwera Windows SBS 2003 |
|
|
Witam,
mam problem z instalacją Windowsa Small Business Server 2003 Edycja Jesień 2005 dla szkół i uczelni. Kolekcja składa się z dwóch płyt. Pierwsza poprawnie się instaluje, jednak po włożeniu drugiej płyty instalacja przebiega pomyślnie tylko do pewnego momentu. Nic się nie dzieje przez parę godzin. Mam serwer firmy Dell.
ProszÄ™ o pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue Aug 25, 2009 10:46 pm Temat postu: odp |
|
|
Do instalacji pracowni potrzebne są prawidłowe interfejsy sieciowe. Aby detekcja kart odbyła się poprawnie musisz użyć dedykowanych kart ( można włożyć te ze starych pracowni) podłączonych do pracujących urządzeń (ruter, modem). Można również połączyć karty skrosownym kablem. Po włożeniu drugiej płyty odczekać chwilkę aż DVDRom odczyta zasoby i dopiero po tym klikamy OK. Musisz rożważyć i ewentualnie sprawdzić, czy nie jest uszkodzona płyta. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Alibaba Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Aug 25, 2009 10:54 pm Temat postu: |
|
|
serwer podłaczony do sieci? Próbuj ponownie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Aug 26, 2009 3:51 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje Panowie, ale już sobie poradziłem. Na początku (przez 14 razy) instalowałem z kablem skrosowanym. Przywiozłem go do domu i za 15-tym razem podłączyłem dwa switche do kart i zainstalował się. Teraz zainstalowałem stacje robocze w pracowni, ale nie mogę się na nich zalogować jako student. Wybrałem instalację XP z obrazu |
|
Powrót do góry |
|
 |
szulcusie Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Aug 27, 2009 9:22 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdź to:
http://sbs.oeiizk.edu.pl/index.php?sr=skrypty
:Te skrypty pozwalają na wprowadzenie ustawień takich, jak domyślne hasła, uprawnienia dostępu do poszczególnych zasobów serwera i folderów innych użytkowników, zgodnie ze specyfikacją określoną w przetargu MENiS"
Bo o ile pamiętam, w niektórych edycjach, to po instalacji serwera trzeba było zmienić hasła logowania studentów  _________________ Alicja |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Aug 28, 2009 12:16 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki!
Ale teraz mam kolejny problem - nie mogę zainstalować stacji roboczych.
Opiszę cały proces:
1. Przygotowałem dyskietkę startową na serwerze
2. Ustawiłem w BIOS-ie BOOT-owanie jako I dyskietkę.
3. Otwiera się okno i każe mi się zalogować, aby rozpocząć instalacje
4. Gdy próbuję się logować jako operator odrzuca mnie
5. LogujÄ™ siÄ™ jako administrator
6. NIE pojawia się okno z zapytaniem czy wybrać reinstalację czy instalację od nowa z podaniem nazwy stacji
7. Rozpoczyna siÄ™ jakaÅ› instalacja
8. Krzyczy że nie ma sterowników do karty sieciowej
Wcześniej wszystko było OK (przed uruchomieniem skryptów, które przywracają ustawienia dotyczące kont i haseł ustalonych dla MEN)
Proszę o pomoc, trzeci tydzień siedzę w pracowni, a mam wakacje, a w dodatku nikt mi za to nie zapłaci  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Fri Aug 28, 2009 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki! Wreszcie mam stacje robocze, jeszcze tylko dodatkowe oprogramowanie i tworzenie kont |
|
Powrót do góry |
|
 |
|