Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fantomash Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jun 23, 2009 9:38 pm Temat postu: Problem z Połączeniem Internetowym |
|
|
Witam
Komputer który konfiguruje posiada 2 karty sieciowe , jedna z nich jest podłączona bezpośrdnio do xDSL (dialnet 2Mb) - IP dynamiczne .Kompletnie niewiem jak skonfigurować połączenie internetowe na świeżo postawionym SBS 2003 oraz VPN.
Metoda "Połącz z Internetem" nie działa.Wpisuje Nazwe Użytkownika , Hasło , pomijam "mam statyczny adres IP" w następnej zakładce ..próbuje : "Uzyskaj IP automatycznie (użyj DHCP)" wychodzi po chwili komunikat że nie można uzyskać automatycznego IP , usługa DHCP dla ISP lub urz.routera moze być niedostępne.Kliknij Ok aby użyć automatycznego prywatnego adresu IP dla połączenia,gdy usł.DHCP bedzie dostępna musisz uzyskać IP przypisany przez DHCP.
daje ok. wlączam zapore na 4 zakładkach (email,vpn,usługi term.,FTP) i kolejna zakladka - Zezwalam na dostęp do outlook,zdalne miejsce pracdy,outlook mobile ,outlook przez internet. Następna zakladka - zaznaczam "nie zmieniaj biezacego certyfikatu serw.sieci WEB". W momencie kiedy kreator zaczyna konf. serw. do łączenia z internetem wychodzi okno z kom. :
Wystąpił błąd podczas konfigurowania składnika.Adby kont.prace kreatora i konf.pozost.składniki klik.ok wciskam ok ale przy konfiguracji Sieci w podsumowaniu widnieje czerwony krzyżyk a juz po wszystkim na ikonie połączenia mam wykrzyknik.
dla uzupełnienia dodam że druga karta sieciowa (lokalna ) ma adres automatyczny tj: 192.168.16.2 Maska :255.255.255.0
Kompletnie niewiem co robić , wydaje mi sie ze to kwestia ustawien DHCP ?..ale nie jestem w tym dobry , bardzo proszę o pomoc . Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Jun 23, 2009 10:32 pm Temat postu: |
|
|
zgadza sie jest to połaczenie połączenie pppoe.Czy można coś z tym zrobić na SBS ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue Jun 23, 2009 10:49 pm Temat postu: |
|
|
Nigdy nie miałem netu z Dialogu, ale podałem ci linki. Poszukaj, na pewno konfiguracja łącza w Windows jest gdzieś opisana. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Tue Jun 23, 2009 11:50 pm Temat postu: |
|
|
spróbuje jeszcze raz zaistalowac system , zamienie karty miejscami , w sensie tą zintegrowaną podłącze do LAN nie do DSL a ta pod PCI do DSL
Można użyć UTP 5 i 6 pod jednym switchem ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Jun 24, 2009 12:08 am Temat postu: odp |
|
|
Sugerowałbym zapoznać się z tym materiałem:
http://kopi.edu.pl/index.php?id=163&id2=102 i podobnymi w naszym dziale ARTYKUÅY.
Na początek należy sprawdzić prawidłowość działania usługi DHCP i DNS. W razie problemów autoryzować usługę serwera sbsa. Przed tym można również sprawdzić w uruchomionych procesach, czy nie ma obcego dhcp i w razie czego zatrzymać lub zamknąc. Poszukać dhcp serwera sbs w procesach i ponownie uruchomiuć. Następnie włączyć kreator połączenia internetowego i poczty e-mail . Dalej zgodnie z tym co w materiałach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Jun 24, 2009 1:24 am Temat postu: |
|
|
na początku chciałem podziękować za odpowiedzi !
i pytanie czy na tym przykładzie http://kopi.edu.pl/index.php?id=163&id2=102 bedzie mozna skonfigurować połączenie pppoe ?
za moment skończy sie instalować SBS po raz 3 :/ dam znać co i jak |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Jun 24, 2009 5:34 pm Temat postu: odp |
|
|
Tak na tym przykładzie mozna sie wzorować. Jedynie na poczatku należy wybrać inny typ połączenia - połączenie stałe DSL |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Jun 24, 2009 6:21 pm Temat postu: |
|
|
no i pomogło. ale musiałem na czutke wpisać ip rutera ( za cholere niewiedzialem jakie)
połączenie sieciowe :
192.168.0.64
255.255.255.0
br.domyślna :192.168.0.1 - taka jak ip rutera które wyszło na to że trafiłem
DNS domyślne
połaczenie lokalne
192.168.16.2
255.255.255.0
brama domyślna
preferowany DNS 192.168.16.2 ( trochÄ™ tego nie rozumie)
po 3 dniach sie udało uruchomić internet ..a nawet próbuje podłączyć użytkownika ..co mi nie wychodzi ?
efekt jest taki ze po wpisaniu http://server/connenctcomputer pokazuje mi możliwego użytkownika do wyboru ( niewiem co w oknach robi też Administrator) przy końcowym etapie konfigurowania kreatora wychodzi napis :
Wystąpił błąd podczas konfigurowania ustawień sieciowych. Skontaktuj się z administratorem sieci.
...następnie jak resetuje kompa to po ponownym uruchomieniu wychodzi
konto do zalogowania windowsa " _sbs_netsetup_ " a nie konto użytkownika które dodałem do sbs. w dodatku żadne hasło nie działa zeby sie zalogowac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Jun 24, 2009 10:56 pm Temat postu: |
|
|
Jak widzę takie posty, to przepraszam, ale mam ochotę kląć, gryźć i kopać.
Najpierw piszesz, że masz łącze dialnet i usiłujesz skonfigurować sbsa, dwie osoby zastanawiają się jak ci pomóc. Generalnie skonfigurowanie łącza pppoe nie jest specjalnie trudne, więc całą sytuacja wydaje się dość tajemnicza. No ale sbs ma rozmaite zagadki, więc może to jego wina...
Aż docieramy do ostatniego postu i co widzimy?
Cytat: | no i pomogło. ale musiałem na czutke wpisać ip rutera ( za cholere niewiedzialem jakie)
połączenie sieciowe :
192.168.0.64
255.255.255.0
br.domyślna :192.168.0.1 - taka jak ip rutera które wyszło na to że trafiłem |
No i jak to przeczytałem to mnie nagły szlag trafił! To nie łaska było od razu napisać, że masz router sprzętowy? Przecież w tej sytuacji to jakiekolwiek porady ci udzielane można o kant dupy złamać.
Ludzie - proszę i błagam na kolanach!!!!!!!!!!!!!!!!!
Używajcie choć ze trzech szarych komórek, jak zaczynacie opisywać swój problem.
Zatem na koniec. Twoja konfiguracja powinna wyglądać tak, jak ten przykład podany przez Mirka, ale radzę nie wybierać opcji DHCP dla połączenia internetowego, bo sbs tego nie lubi. Numer 192.168.0.64 daj mu na stałe. Aha, pytanie wcześniejsze o skrętkę utp 5 i 6 w jednym switchu nie ma żadnego związku z konfiguracją sbs i odpowiedź na nie brzmi "tak". _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Jun 25, 2009 12:50 am Temat postu: |
|
|
moj ruter sprzętowy jak piszesz jest ruterem siemensa speedstream 4100 dostarczony w przez DIALOG w opcji DIALNET.
Pisałem od początku że mam dialnet - dialog , przepraszam być może niezrozumiale pisze ale wydaje mi sie ze sie po prostu nie zrozumielśmy....
I baaardzo ale to bardzo Dziękuje za pomoc. ( mimo ze mam jeszcze szereg pytań ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Jun 25, 2009 1:04 am Temat postu: odp |
|
|
Przyznam sie szczerze, że również zgłupialem po tych informacjach. Byłem przekonany, że chodzi o DSLa |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Thu Jun 25, 2009 1:23 am Temat postu: Re: Problem z Połączeniem Internetowym |
|
|
fantomash napisał: |
Komputer który konfiguruje posiada 2 karty sieciowe , jedna z nich jest podłączona bezpośrdnio do xDSL (dialnet 2Mb) - IP dynamiczne |
hmm... tak właśnie się nazywa usługa w dialogu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Thu Jun 25, 2009 5:48 am Temat postu: |
|
|
Usługa dialnet nie jest dostępna w całej Polsce i spora część ludzi może nie mieć pojęcia, co Dialog daje a sprzęt. _________________
Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
 |
|