Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem z inst. drukarki sieciowej
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Fri Jul 18, 2008 10:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drukarki zainstalowane... jednak pojawia się teraz problem, gdy na komputerach uczniowskich chcę zmienić jakieś ustawienia... czyli w chwili, gdy po wybraniu drukarki chcę zmienić właściwości drukowania. Zawiesza się wtedy KAŻDY program (nawet Notatnik) i wywala błąd...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3055643662cd4798.html
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Fri Jul 18, 2008 11:52 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Sprawdź, czy w takich sytuacjach masz kontakt ze serwerem (ping sbs2008). Możliwych problemów może być więcej, które stawiałbym w takiej kolejności sprawdzania:
- aktualizacja systemu
- problem z antyvirem (wyłączyć go na czas testowania)
- zawieszanie sie sprzętu np. switcha
- uprawnienia (tutaj występuje w zasadach grup dodawanie skryptu print.cmd)
- złe sterowniki (należy zrobić aktualizacje własciwych driverów)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość

PostWysłany: Sat Jul 19, 2008 6:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedź.

Aktualizacja systemu raczej to nie jest, ponieważ są to na nowo postawione obrazy z tego, co jest na serwerze.
Programu antywirusowego nie zainstalowałem na stacjach lokalnych.
Switch na 99% też nie.

I zostajÄ… dwie ostatnie opcje...

Uprawnienia - są standardowe, takie, jakie system zaproponował podczas udostępniania drukarki. Nic tutaj nie zmieniałem. Jeśli miałem coś na serwerze jeszcze zrobić, to co to jest?

Złe sterowniki - ta opcja jest również wysoce prawdopodobna. Nie wiem, które sterowniki z płyty/netu były instalowane podczas montażu pracowni. Na płycie od Samsunga są 3 różne... PCL, GDI i PS. Ja zainstalowałem PCL, drukarki drukują, więc coś jest...
Czy ktoś ma dostęp do takiej pracowni i mógłby sprawdzić, jakie u niego są zainstalowane? Najlepiej wydruk próbny zrobić z komputera uczniowskiego, tam jest wypisana nazwa sterownika. Z góry dzięki.
Powrót do góry
Paprotka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jun 18, 2009 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przygnał mnie podobny problem, z tym samym Samsungiem.
Zainstalowałam tę drukarkę na serwerze jako sieciową. Instalują się trzy sterowniki, o których już mówiono w tym temacie, nie wiem czy dobrze, ale udostępniam nie PCL i PS, tylko ten trzeci, bo jest ustawiony jako domyślny, no i z serwera drukuje. Jeśli podam nazwę udostępnienia druk_a, to powinna na stacji wyskoczyć okazja do zainstalowania sterownika. Tymczasem wyskakuje, ale nie wtedy, gdy jestem zalogowana jako admin lokalny, tylko jako nauczyciel. Jak się uprę i zainstaluję sterowniki, podając hasło admina domeny, to po przelogowaniu na studenta D znów chce je instalować, mimo iż nie było restartu i IPAT nie wyczyścił instalacji. Na jednej stacji wkurzyłam się i po prostu zainstalowałam sterowniki z dołączonej płyty, stacja widziała drukarkę nie po nazwie udziału tylko po IP. Weszły 3 sterowniki i wszystkie 3 są widoczne, gdy chcę drukować np. z Worda. O druk_a mowy nie ma. Jak to powinno być zrobione, by było prawidłowo? Może byłoby dobrze, gdybym instalowała sterownik na Vistach po zalogowaniu się jako admin domenowy, a nie lokalny? Confused
Mirek
Administrator

PostWysłany: Wed Jun 24, 2009 12:40 am    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Wg mnie to właściwy kierunek myślenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: