Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
qbakos Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Nov 13, 2008 11:59 am Temat postu: ISA Server -> otwarcie portu dla okreÅ›lonego programu |
|
|
witam
Założyłem nowy temat, ponieważ nie bardzo rozumiem działanie zapory ISA Server. Jak ustawić tą zaporę żeby udostępnić pełną komunikację dla jakiegoś programu ze światem zewnętrznym? Musi być też przekierowany port. Połączenia wychodzące udało mi się jakoś włączyć (chociaż nie wiem czy dobrą metodą), ale przychodzących nadal nie przyjmuje. Sprawdzam z zewnątrz i port jest zamknięty, mimo że ustawiłem poprawnie przekierowanie na routerze i wstawiłem regułkę w ISA w taki sposób:
kierunek: External -> Local host
protokół: zdefiniowałem nowy dla TCP - wybrany port - Inbound
Niestety nie działa
Poza tym jak określić dla jakiego konkretnie programu ma to działać? W XP czy Viscie jest coś takiego jak wyjątki, tu jest to bardziej skomplikowane.
Jeśli jest to gdzieś opisane lub ktoś wie jak to ustawić proszę o pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Fri Nov 14, 2008 12:28 am Temat postu: odp |
|
|
Napisz o jaki port i program (usługę) chodzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jamal Użytkownik Forum
Dołączył: 23 Apr 2009 Posty: 6 Skąd: Sokołów Podlaski/Siedlce
|
Wysłany: Mon May 18, 2009 12:17 pm Temat postu: |
|
|
Podłączę się do tematu. Muszę odblokować port dla programu Cenzor wersja sieciowa, inaczej nie mogę zainstalować tego programu na stacjach roboczych. W ISA utworzyłem regułę dla portu 9292 ale nadal mam błąd podczas instalacji - wersja kliencka nie może połączyć się z Cenzor-serwerem. Czy ktoś mógłby mi krok po kroku napisać jak odblokować ten port na ISA bo chyba coś źle zrobiłem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon May 18, 2009 10:19 pm Temat postu: odp |
|
|
Powinieneś sprawdzić jakimś programem, jakie porty masz otwarte. Co do instalacji, to chyba nie chodzi o porty tylko odblokowanie konkretnego programu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jamal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 18, 2009 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Sprawa wygląda tak, że jeśli instaluję programy Cenzor-serwer i Cenzor-LAN na tym samym komputerze to instalacja idzie bez problemu wersja LAN łączy się z wersją Serwer i pobiera ustawienia ale już gdy instaluję wersję LAN na innym komputerze to wyskakuje komunikat, że program widzi hosta ale nie może się z nim połączyć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon May 18, 2009 10:49 pm Temat postu: |
|
|
Znaczy ten cenzor ma być na serwerze sbs zainstalowany a moduły klienckie tego cenzora na stacjach? Nie widzę w standardowej konfiguracji ISA nic, co by blokowało taką komunikację, może to raczej zapora na stacji?
A poza tym chyba szkoła kupiła ten program? To może telefon do przyjaciela? Tfu... do pomocy technicznej...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jamal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 18, 2009 11:01 pm Temat postu: |
|
|
Nie musi być on instalowany na sbs'ie, po prostu na jednej ze stacji roboczych jest zainstalowany program Cenzor-serwer a na pozostałych stacjach Cenzor-LAN. I wtedy mogę z jednego komputera sterować Cenzorem na wszystkich stacjach.
A telefon do pomocy był i stwierdzili, że właśnie chyba "jakaś" zapora blokuje port odpowiedzialny za komunikację między Cenzorem-serwer i LAN. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue May 19, 2009 11:34 pm Temat postu: odp |
|
|
W takim razie dodaj go do wyjątków zapory i powinno działać.
Z drugiej strony dziwi mnie stanowisko i fachowość ludzi tworzących takie produkty. Jak można sprzedawć coś, czego nie testowano w warunkach pracy ewentualnych nabywców |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jamal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 20, 2009 6:01 pm Temat postu: |
|
|
No i problem rozwiązany. Pomogło dodanie do wyjątków zapory programu Cenzor-serwer. Dzięki panowie za pomoc! |
|
Powrót do góry |
|
 |
robnn Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jun 18, 2009 1:33 pm Temat postu: |
|
|
A jak ustawić ISA, aby program antywirusowy na laptopie mógł sobie pobierać aktualizacje, np. avast? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robnn Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Jun 19, 2009 8:54 am Temat postu: |
|
|
Tak siÄ™ logujÄ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Wed Jun 24, 2009 12:33 am Temat postu: odp |
|
|
To nie ISA, a raczej sprawa uprawnień. Proszę aktualizować AVASTa np. z konta administrator |
|
Powrót do góry |
|
 |
|