Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Komputer nauczyciela

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Weronika
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jun 10, 2009 3:31 pm    Temat postu: Komputer nauczyciela Odpowiedz z cytatem

Komputer nauczyciela, z którego korzystają uczniowie nie chce się włączyć. Przez chwilę widać jak się windows pokazuje za chwile pada i tak na okrągło. Nie chce nawet w trybach awaryjnych się uruchomić. Czy serwis tym się zajmie? obejmie to gwarancją?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jun 10, 2009 3:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem ewidentnie tak...
Miałem podobny problem - wadliwy był zasilacz i nie kontaktowała pamięć RAM.
A może dlatego, że dałaś komputer nauczyciela do dyspozycji ucznia...? Wink Laughing (podkreśliłaś to w temacie wątku, że chodzi o komp nauczyciela... Embarassed )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Weronika
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jun 10, 2009 5:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiadomo jakie są realia. Uczę w szkole podstawowej i dzieciom młodszym nawet laptop udostępniam i wtedy wykonuje uczeń zadanie na "tablicy". Bo jak inaczej... mają po 2 siedzieć przy kompie?nie usiedzą. Zadzwonię do serwisu..jeszcze raz uruchomię serwer i sprawdzę. Zastanawiam się bo Pani dyrektor przede mną przez rok nie zostawiała serwera włączonego. Tym samym nie były ściągane aktualizacje ani kopie zapasowe. Wszystko dobrze chodziło więc też zawsze zamykałam system ale ostatnio zostawiłam włączony, żeby kopia się zrobiła i tak teraz zaczynają się problemy. Aktualizacje pobrałam. Wiem,że powinien cały czas chodzić. A jeżeli padnie sbs to czy ja będę musiała go postawić na nowo czy ten ktoś kto wcześniej to instalował?
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Jun 10, 2009 10:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie chodziło mi, że udostępniasz komp nauczyciela dzieciom, tylko to, że w wątku pojawiła się informacja, że komputer nauczyciela - wystarczyło napisać, jedna ze stacji roboczych, bo różnica jest niewielka...
Ja też oddałem ten komp dzieciom i mam wtedy 10 stanowisk...
Lapka -to juz przesada... no ale to już twoja sprawa!

Nie ty jedna masz po 2 osoby na stanowisku - mam to samo, bo jeśli klasa ma mniej niż 25 osób, nie mam podziału na grupy.
Władze miasta i oświatowe mają to w dupie, że dzieci siedzą po 2 lub 3 osoby i jedno pracuje a drugi asystuje...
Nie będę przysłowiową Matką Teresą i uszczęśliwiał uczniów - to dyrekcja ma stworzyć odpowiednie warunki pracy dla nauczyciela i dzieci... Exclamation
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Jun 11, 2009 11:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

superhiper napisał:

Ja też oddałem ten komp dzieciom i mam wtedy 10 stanowisk...
Lapka -to juz przesada... no ale to już twoja sprawa!

Tak na marginesie to ten 10-ty komputer jest nazywany w protokole odbioru jako stacja uczniowska + ew. info że ma firewire i nagrywarkę DVD. W pracowniach z EFSu nie ma czegoś takiego jak komputer dla nauczyciela. Jest natomiast zestaw multimedialny (laptop i projektor) ale nie na wyłączną własność n-la informatyki, a dla każdego belfra.

U mnie w materiałach informacyjnych jest tak:
Cytat:
Komputery – uczniowskie stacje robocze ADAX Delta VBD2160 + (z systemem operacyjnym) z klawiaturą, myszą komputerową, mikrofonem, przedłużaczem, rozdzielaczem i dwie pary słuchawek
9 szt
Komputer z portem FireWire – uczniowska stacja robocza ADAX Delta VBD2160+ FW (z systemem operacyjnym)z klawiaturą, myszą komputerową, mikrofonem, przedłużaczem, rozdzielaczem i dwie pary słuchawek
1 szt

Weronika
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Jul 27, 2009 10:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wysłałam komputera do naprawy bo okazało się, ,że był błąd na dysku.
Powrót do góry
Napinator
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Oct 15, 2009 3:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Weronika napisał:
Nie wysłałam komputera do naprawy bo okazało się, ,że był błąd na dysku.

I niech zgadnę użycie komendy CHKDSK pomogło :)?
Weronika
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Oct 28, 2009 11:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co to za komenda możesz napisać jaśniej?Nie wiem w jaki sposób był naprawiony ale były błędy na dysku. Teraz działa ale jako jedyny nie widzi stacji cd, w ustawieniach na serwerze w profilach jest dobrze. Dlaczego nie widać tego napędu?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Oct 29, 2009 1:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Program chkdsk sprawdza błędy na dysku, nazwa pliku wykonywalnego ma ograniczoną liczbę znaków i pochodzi od słów check disk.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Thu Oct 29, 2009 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dwóch ucznwiów przy jednym komputerze - w wielu szkołach to norma. Ciekawe jak daliby sobie radę urzędnicy gdyby na dwóch był jeden komputer? Wtedy tacy mądrzy juz by nie byli Very Happy
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Oct 29, 2009 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiotrT napisał:
Dwóch ucznwiów przy jednym komputerze - w wielu szkołach to norma. Ciekawe jak daliby sobie radę urzędnicy gdyby na dwóch był jeden komputer? Wtedy tacy mądrzy juz by nie byli Very Happy

A miało być tak dobrze - każdy uczeń ma swoje miejsce pracy... Very Happy

A tu masz - dano sobie czas do 2011 roku, a potem, ... no cóż - pewnie kolejna obsuwa.
W trakcie będzie badanie wyników nauczania - pewnie wypadnie źle... bo jak ucznia można nauczyć teoretycznie umiejętności?
Mad
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: