|
KOPI Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zondal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Jun 08, 2009 9:39 pm Temat postu: SBS 2003 downgrade |
|
|
Mogłoby się wydawać to absurdalne ale wydaje mi się, że jednak nie. Chciałbym zainstalować w pracowni z edycji 2007 (pory roku nie pamiętam) starszą wersję SBS z całym jego dobrodziejstwem - mianowicie stary, poczciwy SBS2K. Dlaczego?
Dziś od 7.30 do 15.15 non stop instalowałem na nowym komputerze (Intel 3,06GHz Core2Duo, 4GB szybkiego RAMu, HDD 750 GB, Sata2) ostatnią (czerwoną) edycję SBSa 2003. I myliłby się ten kto sądziłby, że skończyłem... W czasie podglądania rozlicznych okien cmd działąjących skryptów (tu jestem pod wrażeniem, bo wszystko ładnie szło) zaczął mi chodzić po głowie pomysł rezygnacji z tej instalacji. Serwer ma pracować w małej podstawówce, gdzie łącznie jest może 5-7 godz. zajęć w tygodniu! Za to często nauczyciele korzystają z Internetu, Painta, ewentualnie Worda (rzadziej) oraz całej serii Klików, EduRomów itp.
SBS2003 w tych realiach przypomina armatę (działo) do upolowania komara - nie sądzicie?
Zapewne licencje MENU (MENISU) nie przewidujÄ… takiej sytuacji... _________________ http://gwb.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Mon Jun 08, 2009 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie będziesz miał jeden problem ze starszym SBSem - brak sieciowej instalacji klientów z XP. Samego sbsa, jeśli będziesz miał płytki, zainstalujesz bez problemu, bo on nie wymaga aktywacji.
Ale... powiem wprost, rozwiÄ…zaniem idealnym dla takiej pracowni jest EOS. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
zondal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jun 09, 2009 9:03 am Temat postu: |
|
|
EOS to mi siÄ™ kojarzy z lustrzankami Canona
Natomiast z SBS2K jest więcej problemów niż się spodziewałem... Odtworzony z kopii zrobionej na innej maszynie się wysypuje zaraz po starcie (blue screen), w kompie nie ma stacji dyskietek, a teraz czekam tylko jak instalacja nie rozpozna dysku sata, sieciówki już nie rozpoznała (choć to Intel Pro 100 włożony w slot PCI)... _________________ http://gwb.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Jun 09, 2009 9:41 am Temat postu: |
|
|
Eeee tam... Canon
Eos przedstawiana była jako bogini kochliwa i często uwodząca mężczyzn. Czterech z nich uprowadziła: Titonosa, Oriona, Kefalosa i Kleitosa. ...
Jestem za...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|