Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri May 22, 2009 12:15 pm Temat postu: NOWY ROK PRACY SIĘ ZBLIÅ»A PRZYGOTWANIE PRACOWNI!!! |
|
|
Chodzi o to aby mieć mniej problemów z pracowniami na nastepny rok chciałbym tuż po zakończeniu zrobić pare rzeczy. Ale zanim to zrobie to mam pytanie które mnie nurtuje bo to od niego zależy czy zaczne prace w taki czy inny sposób.
Chciałbym mieć w pracowni SBS2008 komputery uczniowskie z możliwością wyboru systemu operacyjnego taki bootmenu
Windows Vista i Windosw XP
Oczywiście każdy z kompow odpowiednio skonfigurowany, poinstalowane to co trzeba. W każdym systemie zarządzanie IPAT porobione obrazy. Martwi mnie tylko jak zainstalować wszystkie aktualizacje na raz na kliencie co by sie nie rzucał że nie zainstalowana aktualizacja i tak za każdym razem jak się nei zrobi pakietu albo obrazu. Może jest jakiś SP1 2 lub 3 pod Viste w pakiecie bo że pod XP jest to wiem.
Proszę o pomoc w tej kwesti (2 systemy ) i wymiane doświdczeń ludzi którzy mają tak zrobione jeśli ktoś taki jest. Pozdrawiam i dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Fri May 22, 2009 1:27 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze - czy masz oddzielne licencje na Windows XP Pro oraz Windows Vista Bussines? Z tego co wiem można z Visty Bussines zrobić downgrade do XP, ale nie można mieć jednocześnie zainstalowanych dwóch systemów.
Po drugie - iPAT - nie instalowałbym tego, więcej problemów jak pozytku ( i chyba pod XP nie ma)
Aby chronić zawartość dysku zainstalowałbym Windows SteadyState i włączył w nim ochrone dysku c. |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Fri May 22, 2009 6:57 pm Temat postu: |
|
|
Czy IPAT będzie działał pod XP - nie wiem... ale z tego co wiem, w tej wersji jest to jakiś moduł na płycie głównej i od tego zależy, czy można go zainstalować czy nie...
W opracowaniu jest podobno nowa wersja IPAT-a programowa, ale chyba to jeszcze chwilÄ™ potrwa...
A po co Ci dwa systemy jednocześnie?
XP praktycznie za moment odejdzie do lamusa...
W starej pracowni miałem wprawdzie dwa systemy na niektórych kompach - ale ten drugi to Linux... ot żeby ludki mogły porównać...
W tej nic nie kombinuję - nie chce mi się tracić potem czasu na stawianie serwera itd.
Zmienię jedynie konta uczniom, ponieważ przyjąłem sobie konwencje loginów zbudowanych bez nazwisk - np. 2b12 - to login ucznia z klasy 2b i nr w dzienniku 12. Jak przysyła mi potem pracę do sprawdzenia, od razu wiem, gdzie ocenę wstawić...
Minus tego systemu jest taki, że jak idą wyżej muszą mieć nowe konta...
No ale takie odświeżenie też dobrze zrobi...
No chyba, że da się zmienić nazwę konta w ten sposób, aby jego zasoby, poczta itd. też została przypisana do nowej nazwy, ale wątpię...
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue May 26, 2009 9:44 pm Temat postu: Dwa systemy |
|
|
Dwa systemy po to że czasem są lekcje z konfiguracji windy i większość zdecydowana pracuje w domach na XP, więc to praktyczne, do tego office 2003 (wiem ze moge mieć pod Vistą i tak mam). Skoro nie można mieć na jednej licencji i Visty i XP to odpada bo chciałem postawić w nowej pracowni tam gdzie są Vista XP również, a może zastanowie sięnad jakąś dystrybucjąlinuxa ? Co polecaccie. I Panie Blazy czy zabezpieczenia Windows SteadyState. są darmowe ??? Bo coś czytałem o jakiś płytkach na PCI zabezpieczających partycję C. Zrezygnowałbym z IPAta bo mam z nim wiele problemów, ale trzebaby zrobić staje jak należy a potem obraz tylko kwestia kluczy.
Więc wniosek taki że przygotuje to tak jak do tej pory tylko poinstaluje co trzeba potem obraz i na reszte rzuce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

|
Wysłany: Fri May 29, 2009 2:49 pm Temat postu: |
|
|
Steady State jest całkowice darmowy. Warunkiem jego instalacji jest dokonanie sprawdzenia legalności systemu Windows.
A tu jest jego opis: http://wss.pl/Articles/10430.aspx
A co do Office 2003 - nie słyszałem aby mozna było zrobić downgrade z Office 2007.
A czy nie prościej przejśc całkowicie na Windows XP Pro? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat May 30, 2009 11:41 am Temat postu: |
|
|
skoro była instalka na serwerze w Client apps to zainstalowałem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

|
Wysłany: Sat May 30, 2009 3:03 pm Temat postu: |
|
|
zainstalowane moga byc tylko te programy i w takiej ilości jaka jest na protokole odbioru pracowni, w przeciwnym wypadku zainstalowane oprogramowanie jest uzywane nielegalnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sun May 31, 2009 4:22 pm Temat postu: |
|
|
Pytanie tematycznie zwiÄ…zane z wÄ…tkiem...
Konta uczniów miałem wedle schematu: klasa...nrZdziennika...
Np. 2a09 - uczeń klasy 2a nr 9 w dzienniku.
Przechodzi gostek do klasy 3a...
Czy jeżeli zmienię mu teraz nazwę na 3a09 - to wszystkie parametry konta też się zmienią i zachowają?
Chodzi mi głównie o pocztę w Outlooku, ustawienia pulpitu, pliki zgromadzone w dokumentach?
A jeśli nie, to co i gdzie trzeba zmienić?
Najprościej oczywiście usunąć konta i założyć od nowa...
Ale tu rodzi siÄ™ kolejne pytanie...
Usuwam stare konto ucznia 2a09...
Ale przecież będzie nowy uczeń o tych danych.
Czy w tej sytuacji po usunięciu starego konta wszystko zostanie usunięte i po założeniu nowego powstanie zupełnie nowy profil, czy może do tego konta zostaną przypisane pliki starego użytkownika? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

|
Wysłany: Sun May 31, 2009 8:56 pm Temat postu: |
|
|
1. jeżeli do tej pory miałeś konta oparte na schemacie klasa_nr dziennika. to pewnie konto dla ucznia w klasie 3 juz istnieje (miał je uczeń uczęśzczający do klasy trzeciej - teraz absorwent szkoły)
2. Zmiany można dokonac na dwa sposoby:
- zmiana nazwy logowania - wszystkie przypisane uprawnienia uzytkownikowi pozostaja bez zmian
- zmiana nazwy logowania i nazwy uzytkownika - nastepuje zmiana uprawnień.
Jeżeli załozymy, ze uczniowie nie maja ciągłości w "zbieraniu" swoich prac to najlepiej jest usunąć konta (skryptem ze strony oeiizk) i załozyć je ponownie.
Skrypty opracowane przez D. Fabickiego usuwajÄ… wszystkie dane zwiÄ…zane z danym kontem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Jun 01, 2009 11:28 am Temat postu: |
|
|
Ja kiedyś miałem podobnie - klas i numer.
Teraz w arkuszu excela mam dane wszystkich uczniów i nazwy i loginy tworzone są wg schematu: nazwisko.imie
Jak się powtarzają to nazwisko.imie1 itd. plik excela pokazuje czy są powtórki i jeśli nazwa usera przekracza 20 znaków. Inny arkusz generuje wiersze skryptu do zakładania konta, czyszczenia lub usuwania go.
W AD mam kontenery z rokiem opuszczenia szkoły. Jeśli ktoś nie zda to tylko przenoszę go do innej OU w AD.
Jeden login do czasu opuszczenia szkoły
Poza tym Å‚atwiej ustalić jeÅ›li ktoÅ› nabroi - np szukanie w logach ISA _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jun 02, 2009 12:23 pm Temat postu: Konta imienne |
|
|
Ja myślę ze przy małej szkole warto jednak zakładać konta imię.nazwisko tylko co z hasłami ustalić odgórniea potem zmienić. Boję się że nie bądą pamiętać. Czy może jak każdy zmieni ma mi podać i zpisze gdzieś w razie czego. Ale czy nie będzie to denerwujące bo będą zapominać nagminnie. Proszę o porady |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Jun 02, 2009 12:42 pm Temat postu: |
|
|
To jest odwieczny problem. I chyba nikt ci nie pomoże podjąć decyzji. Zawsze jest ryzyko zapominania haseł. Zakładanie kont imienny to może być sporo pracy, więc też to już jest zależne od ciebie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Jun 02, 2009 1:46 pm Temat postu: |
|
|
Nie jest dużo pracy jeśli z sekretariatu dostaniesz listę nazwisk imion i daty urodzenia.
Co do haseł - u mnie odgórnie zakładałem hasła na podstawie daty urodzenia. W zasadzie jak uczeń ma legitymację przy sobie to nie ma problemu z logowaniem (no chyba że pani w sekretariacie miała błędną).
Dodatkowo jeśli komuś musiałem zmienić login (bo za długi lub powtórzony) to robiłem listę takich wyjątków i dawałem nauczycielom (nazwisko imię i login - haseł nie drukowałem)
Mam w szkole ok 800 uczniów i każdy ma indywidualne konto  _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Tue Jun 02, 2009 10:53 pm Temat postu: |
|
|
W kwestii hasła - zawsze jest możliwość resetu... a uczniowi zabieram za to 1 nieprzygotowanie
Muszą się w końcu nauczyć odpowiedzialności...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jun 03, 2009 9:19 am Temat postu: W sprawie kont |
|
|
No ja myślę że spokojnie tak mogę zrobić bo będe uczył ledwie 5 klas więc jakieś 80 kont. A jeśli będą siedzieć po dwoje bo i tak pewnie będzie więc będzie problem na kogo się logować bo tena ma prace na swoim koncie ten na swoim. Więc sam jeszcze nie wiem. Może zostane przy student ale zostawie tylko do 100 i poziom A (bez neta) i poziomD ( z netem). REszta po staremu. No jeszcze się pozbęde tego opiekuna skoro się licencja skończyła. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|