Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

[ROZWIĄZANY] Server wyłącza się mniej więcej po 1,5 god
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Oliwia
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed May 13, 2009 4:12 pm    Temat postu: [ROZWIÄ„ZANY] Server wyłącza siÄ™ mniej wiÄ™cej po 1,5 god Odpowiedz z cytatem

Wiatam.
Od zeszłego tygodnia mam następujące problem z serwerem.
Serwer wyłącza się po mniej więcej 1, 5 godzinie, po zalogowaniu uczniów na komputerach w pracowni(chociaż wyłączył się również w niedziele, kiedy zajęcia się nie odbywają) . W dzienniki zdarzeń mam następujące błędy.
Źródło: SBCore
Identyfikator zdarzenia: 1011
W opisie: "W domenie wykryto kontrolery wielu domen z uruchomionym systemem Windows Srever 2003 for Small Business Server. Aby ten komputer nie był zamykany w przyszłości, należy usunąć z domeny wszystkie komputery oprócz jednego."
Po upływie mniej więcej 30 min pojawia się następny błąd:
źródło:SBCore
Treść:"W domenie wykryto kontrolery wielu domen z uruchomionym systemem Windows Srever 2003 for Small Business Server. Ten komputer zostanie zamknięty za 60 min, jeśli nie zostaną usunięte wszystkie komputery z domeny oprócz jednego."
Po kolejnych 30 min następny błąd:
Treść:"W domenie wykryto kontrolery wielu domen z uruchomionym systemem Windows Srever 2003 for Small Business Server. Ten komputer zostanie zamknięty za 30 min, jeśli nie zostaną usunięte wszystkie komputery z domeny oprócz jednego."
No i się wyłącza, a w dzienniku zdarzeń jest następujący błąd:
źródło:SBCore
identyfikator zdarzenia:101
Treść:"Serwer został wyłączony ponieważ jest niezgodny z Umową Licencyjną Użytkowania Oprogramowania. Aby uzyskać więcej informacji skontaktuj się z firmą Microsoft"

Poza tym mam jeszcze inny problem. Po włączeniu serwera na nowo po kilku minutach wyłącza się usługa Server odpowiedzialna za udostępniania plików i nie można się zalogować do poziomu C.
Bardzo proszÄ™ o pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed May 13, 2009 6:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komunikat jest dość konkretny, czy w sieci lokalnej jest jeszcze jakiś SBS? Czy czasem nie jest podpięty do sieci wewnętrznej tego serwera?
Powrót do góry
Oliwia
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed May 13, 2009 6:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mamy w szkole 3 pracownie, 1 z sbs 200 i 2 z sbs 2003. Ta pracownia działa od listopada i do zeszłego tygodnia było wszystko ok.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed May 13, 2009 6:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zatem przeanalizowałbym co działo się w zakresie struktury sieci w ciągu ostatnich dni..
Powrót do góry
Oliwia
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon May 18, 2009 8:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem polega na tym, że nawet gdy serwer został odłączony od sieci zewnętrznej również sygnalizował ten sam błąd i także się wyłączał.

W środę podpięty został do sieci zewnętrznej, przez dwa dni działał (pojawiał się tylko jeden błąd: W opisie: "W domenie wykryto kontrolery wielu domen z uruchomionym systemem Windows Srever 2003 for Small Business Server. Aby ten komputer nie był zamykany w przyszłości, należy usunąć z domeny wszystkie komputery oprócz jednego." - ale działał),a w piątek wszystkie 3 błędy i znowu się wyłączył.

Pytanie co z tym zrobić???????
Powrót do góry
PiotrT
Moderator

PostWysłany: Thu May 21, 2009 2:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm
a czy czasem nie działa w sieci LAN jakiś routerek? (może podłaczony router wi-fi, w którym nie wyłaczono serwera DHCP)
Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 06, 2011 10:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam dokładnie ten sam problem.

Gateway'em jest routerek dsl z włączonym dhcp przypisującym adresy całej szkole i serwerowi (wpięte na osobnym switchu).
W ten switch jest też wpięty router nat-ujący z drugiej szkoły, w której też jest sbs, no ale serwery nie powinny (chyba) kolidować między sobą po stronie kart "zewnętrznych", prawda? (w sensie bycia kontrolerami domen)

W czym może być problem?
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Sep 06, 2011 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SBS z dwiema kartami sieciowymi nie będzie się w żaden sposób "kłócił" z innym, jeśli jest prawidłowo podłączony i skonfigurowany. To znaczy, że jego LAN nie może być połączony z siecią nadrzędną bezpośrednio jakąś skrętką, a ISA musi być włączona i działająca prawidłowo, podobnie jak serwer dhcp.

Autorski Przewodnik Kulturalny
Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Sep 06, 2011 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Switch lan-owy (wewnętrzny serwera) na pewno nie ma połączenia z innymi dhcp, ISA chodzi, mam póki co pass na wszystko z internala (potrzebne do instalacji różnych rzeczy bezpośrednio z netu), usługi serwera chodzą bez zarzutu. Póki co od reinstalacji serwera powyższe błędy (teoretyczna duplikacja kontrolera+wyłączenie serwera) zdarzyło się raz o 5 w nocy (dziwne), ale nie mniej jest to irytujące, że się zdarzyło. Usługa serwera wyłącza się regularnie po ewentualnym restarcie i muszę ją włączyć ręcznie, aczkolwiek to nie przeszkadza bo serwer chodzi non stop. Mam nadzieję, że nie będzie kolejnych wyłączeń...
Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Sep 12, 2011 4:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Są niestety kolejne wyłączenia, kolega ze szkoły obok zapewnia, że na 100% nie ma połączonego switcha wewnętrznego (za serwerem) z moją siecią, zresztą po drodze jest jeszcze nat'ujący router, więc mój serw nie powinien wykrywać drugiego sbs'a. Nie mam pomysłu na przyczynę...
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Mon Sep 12, 2011 7:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym odłączył go od sieci zewnętrznej i sprawdził, czy wtedy też się wyłączy.

Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Sep 14, 2011 5:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też się restartuje. Przy wyłączonych wszystkich stacjach i odpiętym serwerze od sieci zewnętrznej. To ciekawe... I irytujące.
Przypominam sobie, że po reinstalacji karty sieciowe ustawiły się odwrotnie - internetowa jako wcześniej lanowa o odwrotnie. Przekonfigurowałem IPki kreatorem, wszystko działa ok (logowanie, sterowanie IPAT) ale raz na jakiś czas błąd 1011 i 1012 i wyłączenie po godzinie.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 14, 2011 7:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może odpalić go z jakiejś płyty antivirus rescue?

Powrót do góry
BasH
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Sep 14, 2011 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale w jakim celu? Instalowałem go "bezpiecznie" - bez możliwości infekcji (Zero pendrive'ow, odpalania podejrzanych zasobów). Co ciekawe inicjacja wyłączenia (SBCore 1011 i 1012) następuje generalnie o dwóch porach: Okolice 4:03 w nocy i 8:30 rano. Nawet przy odłączonym z sieci zewnętrznej serwerze.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Wed Sep 14, 2011 10:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to moje pomysły się skończyły.
Jaka to edycja?

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: