Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Oliwia Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 13, 2009 4:12 pm Temat postu: [ROZWIÄ„ZANY] Server wyłącza siÄ™ mniej wiÄ™cej po 1,5 god |
|
|
Wiatam.
Od zeszłego tygodnia mam następujące problem z serwerem.
Serwer wyłącza się po mniej więcej 1, 5 godzinie, po zalogowaniu uczniów na komputerach w pracowni(chociaż wyłączył się również w niedziele, kiedy zajęcia się nie odbywają) . W dzienniki zdarzeń mam następujące błędy.
Źródło: SBCore
Identyfikator zdarzenia: 1011
W opisie: "W domenie wykryto kontrolery wielu domen z uruchomionym systemem Windows Srever 2003 for Small Business Server. Aby ten komputer nie był zamykany w przyszłości, należy usunąć z domeny wszystkie komputery oprócz jednego."
Po upływie mniej więcej 30 min pojawia się następny błąd:
źródło:SBCore
Treść:"W domenie wykryto kontrolery wielu domen z uruchomionym systemem Windows Srever 2003 for Small Business Server. Ten komputer zostanie zamknięty za 60 min, jeśli nie zostaną usunięte wszystkie komputery z domeny oprócz jednego."
Po kolejnych 30 min następny błąd:
Treść:"W domenie wykryto kontrolery wielu domen z uruchomionym systemem Windows Srever 2003 for Small Business Server. Ten komputer zostanie zamknięty za 30 min, jeśli nie zostaną usunięte wszystkie komputery z domeny oprócz jednego."
No i się wyłącza, a w dzienniku zdarzeń jest następujący błąd:
źródło:SBCore
identyfikator zdarzenia:101
Treść:"Serwer został wyłączony ponieważ jest niezgodny z Umową Licencyjną Użytkowania Oprogramowania. Aby uzyskać więcej informacji skontaktuj się z firmą Microsoft"
Poza tym mam jeszcze inny problem. Po włączeniu serwera na nowo po kilku minutach wyłącza się usługa Server odpowiedzialna za udostępniania plików i nie można się zalogować do poziomu C.
Bardzo proszÄ™ o pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed May 13, 2009 6:21 pm Temat postu: |
|
|
Komunikat jest dość konkretny, czy w sieci lokalnej jest jeszcze jakiś SBS? Czy czasem nie jest podpięty do sieci wewnętrznej tego serwera? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oliwia Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 13, 2009 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Mamy w szkole 3 pracownie, 1 z sbs 200 i 2 z sbs 2003. Ta pracownia działa od listopada i do zeszłego tygodnia było wszystko ok. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed May 13, 2009 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Zatem przeanalizowałbym co działo się w zakresie struktury sieci w ciągu ostatnich dni.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oliwia Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 18, 2009 8:05 am Temat postu: |
|
|
Problem polega na tym, że nawet gdy serwer został odłączony od sieci zewnętrznej również sygnalizował ten sam błąd i także się wyłączał.
W środę podpięty został do sieci zewnętrznej, przez dwa dni działał (pojawiał się tylko jeden błąd: W opisie: "W domenie wykryto kontrolery wielu domen z uruchomionym systemem Windows Srever 2003 for Small Business Server. Aby ten komputer nie był zamykany w przyszłości, należy usunąć z domeny wszystkie komputery oprócz jednego." - ale działał),a w piątek wszystkie 3 błędy i znowu się wyłączył.
Pytanie co z tym zrobić??????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Thu May 21, 2009 2:55 pm Temat postu: |
|
|
hmmm
a czy czasem nie działa w sieci LAN jakiś routerek? (może podłaczony router wi-fi, w którym nie wyłaczono serwera DHCP) |
|
Powrót do góry |
|
 |
BasH Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Sep 06, 2011 10:03 am Temat postu: |
|
|
Mam dokładnie ten sam problem.
Gateway'em jest routerek dsl z włączonym dhcp przypisującym adresy całej szkole i serwerowi (wpięte na osobnym switchu).
W ten switch jest też wpięty router nat-ujący z drugiej szkoły, w której też jest sbs, no ale serwery nie powinny (chyba) kolidować między sobą po stronie kart "zewnętrznych", prawda? (w sensie bycia kontrolerami domen)
W czym może być problem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Tue Sep 06, 2011 11:39 am Temat postu: |
|
|
SBS z dwiema kartami sieciowymi nie będzie się w żaden sposób "kłócił" z innym, jeśli jest prawidłowo podłączony i skonfigurowany. To znaczy, że jego LAN nie może być połączony z siecią nadrzędną bezpośrednio jakąś skrętką, a ISA musi być włączona i działająca prawidłowo, podobnie jak serwer dhcp. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
BasH Użytkownik Forum

|
Wysłany: Tue Sep 06, 2011 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Switch lan-owy (wewnętrzny serwera) na pewno nie ma połączenia z innymi dhcp, ISA chodzi, mam póki co pass na wszystko z internala (potrzebne do instalacji różnych rzeczy bezpośrednio z netu), usługi serwera chodzą bez zarzutu. Póki co od reinstalacji serwera powyższe błędy (teoretyczna duplikacja kontrolera+wyłączenie serwera) zdarzyło się raz o 5 w nocy (dziwne), ale nie mniej jest to irytujące, że się zdarzyło. Usługa serwera wyłącza się regularnie po ewentualnym restarcie i muszę ją włączyć ręcznie, aczkolwiek to nie przeszkadza bo serwer chodzi non stop. Mam nadzieję, że nie będzie kolejnych wyłączeń... |
|
Powrót do góry |
|
 |
BasH Użytkownik Forum

|
Wysłany: Mon Sep 12, 2011 4:14 pm Temat postu: |
|
|
Są niestety kolejne wyłączenia, kolega ze szkoły obok zapewnia, że na 100% nie ma połączonego switcha wewnętrznego (za serwerem) z moją siecią, zresztą po drodze jest jeszcze nat'ujący router, więc mój serw nie powinien wykrywać drugiego sbs'a. Nie mam pomysłu na przyczynę... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
BasH Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Sep 14, 2011 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Też się restartuje. Przy wyłączonych wszystkich stacjach i odpiętym serwerze od sieci zewnętrznej. To ciekawe... I irytujące.
Przypominam sobie, że po reinstalacji karty sieciowe ustawiły się odwrotnie - internetowa jako wcześniej lanowa o odwrotnie. Przekonfigurowałem IPki kreatorem, wszystko działa ok (logowanie, sterowanie IPAT) ale raz na jakiś czas błąd 1011 i 1012 i wyłączenie po godzinie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
BasH Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed Sep 14, 2011 8:54 pm Temat postu: |
|
|
Ale w jakim celu? Instalowałem go "bezpiecznie" - bez możliwości infekcji (Zero pendrive'ow, odpalania podejrzanych zasobów). Co ciekawe inicjacja wyłączenia (SBCore 1011 i 1012) następuje generalnie o dwóch porach: Okolice 4:03 w nocy i 8:30 rano. Nawet przy odłączonym z sieci zewnętrznej serwerze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|