Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 8:30 am Temat postu: Komputer nauczyciela |
|
|
Gdzie u Was ustawiony jest komputer dla nauczyciela?Czy w pracowni czy w np. pokoju nauczycielskim. Wg projektu u mnie w pokoju nauczycielskim jest tylko doprowadzone dojście ale fizycznie komputer stoi w pracowni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrT Moderator

Dołączył: 25 Jun 2007 Posty: 352 Pomógł: 2 Skąd: nie umiem czytać
|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 9:02 am Temat postu: |
|
|
Komputery dostarczone w ramach projektów powinny stać w pracowni.
W ramach projektów instalacje sieci LAN były układane w pracowni i dodatkowo jedno gniazdko miło być wyprowadzone np. do tzw. "miejsca pracy własnej", czyli np. pokój nauczycielski, biblioteka, itp. , ale komputera dedykowanego do tego miejsca nie było. Mozna naprzykłąd podłaczyć do niego laptopa, lub jak szkoła zakupi sobie sama komputer. |
|
Powrót do góry |
|
 |
superhiper Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 9:13 am Temat postu: |
|
|
Komputer dla nauczyciela powinien stać w pracowni i to wedle mojej wiedzy komp na którym powinien pracować prowadzący zajęcia.
W praktyce jest najczęściej tak, że kompa tego dajemy uczniowi jako 10 stanowisko, a sami pracujemy na "laptoku"
Trochę strzelamy sobie w ten sposób w kolano, bo w świetle nowej reformy, każdy uczeń powinien mieć do swojej dyspozycji kompa, czyli tyle osób w grupie, ile stanowisk...
Zwiększając ilość stanowisk, zwiększamy sobie grupy i zmniejszamy ilość grup
Dlatego nie warto dokładać nowych kompów, a jedynie bazować na standardowym wyposażaniu pracowni.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 9:59 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję, u mnie tak właśnie jest. Zaczynam już panikować bo nie wiem czego sie spodziewać. Ewik (dzięki jeszcze raz)dała mi namiary za materiały i mniej więcej wiem jak to wygladło w katowickim kuratorium.To wszystko kosztuje mnie za dużo zdrowia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 10:35 am Temat postu: |
|
|
jak przeglądniesz dokumenty z dostawy pracowni to wszędzie jest stacja uczniowska - nie ma kompa dla prowadzącego.
Ot taki fajny projekt  _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Alibaba Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 9:09 pm Temat postu: |
|
|
dividos ma rację, w projekcie nie ma komputera dla nauczyciela, laptop dla innych nauczycieli na zajęcia z projektorem. Jak byli z KO na kontroli w jednej ze szkół gdzie więcej jest komputerów jak uczniów kontrolujący miał zastrzeżenia ze 1 komputer stoi na biurku nauczyciela... [/list] |
|
Powrót do góry |
|
 |
elka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 9:24 pm Temat postu: |
|
|
U mnie na lekcjach jest zwykle tak, że oddaję do dyspozycji uczniów nie tylko komputer nauczycielski ale również i laptop. Jeśli chodzi o grupy to jest podzał klasy na dwie: dziewczęta i chłopcy. Jednak mam taką grupę, która liczy 20 osób (dziewczęta - klasa 4). I jak tu uczyć podstaw kiedy pracują po dwie przy komputerze. Najchętniej chciałyby odebrać jeszcze srerwer - bo po co stoi bezużytecznie, kiedy można wykorzystać np. Paint- (dygresja jednej z dziewczynek). A co do reformy jeden uczeń jeden komputer prawdopodobnie dostawią mi kilka komputerów ze swietlicy i grup[y będą nadal duże. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 9:54 pm Temat postu: |
|
|
elka napisał: | U mnie na lekcjach jest zwykle tak, że oddajÄ™ do dyspozycji uczniów nie tylko komputer nauczycielski ale również i laptop. JeÅ›li chodzi o grupy to jest podzaÅ‚ klasy na dwie: dziewczÄ™ta i chÅ‚opcy. Jednak mam takÄ… grupÄ™, która liczy 20 osób (dziewczÄ™ta - klasa 4). I jak tu uczyć podstaw kiedy pracujÄ… po dwie przy komputerze. NajchÄ™tniej chciaÅ‚yby odebrać jeszcze srerwer - bo po co stoi bezużytecznie, kiedy można wykorzystać np. Paint- (dygresja jednej z dziewczynek). A co do reformy jeden uczeÅ„ jeden komputer prawdopodobnie dostawiÄ… mi kilka komputerów ze swietlicy i grup[y bÄ™dÄ… nadal duże. |
Jeśli chodzi o laptopa, to chyba nadmiar troskliwości o ucznia... w końcu stwierdzą, że to dobry pomysł i samoczynnie zwiększysz sobie grupę.
Też mam taki podział, ale jedynie w przypadku gdy w klasie jest min.25 osób. W trakcie roku po kontroli organu prowadzącego zlikwidowano podział na grupy w klasach gdzie ubyło uczniów (zmiana szkoły etc.)
W ten sposób mam bez podziału klasę o 23 uczniach.
A więc nie tylko po 2 osoby na jednym kompie, ale nawet trzy - ale nie zawsze są wszyscy.
Awaryjnie dostawiłem poza siecią 3 kompy, no bo to już jaja były by - jeden pracuje a dwóch obok ma dostać tą samą ocenę.
Planując przyszły rok już były przymiarki do wykorzystania tych dodatkowych kompów - ale stwierdziłem, że nie nadają się one do podłączenia do sieci (XP Home), a poza tym wszyscy uczniowie powinni mieć takie same warunki pracy.
A jak będzie, to nie wiem na razie... może zamiast płacić za dodatkowe godziny znajdą kasę na odpowiedni sprzęt?
A serwer to już bezwzględnie sobie odpuść jeśli chcesz mieć spokój z awarią sieci. Ja nawet na nim internetu nie przeglądam (no chyba że taka konieczność). Ot stoi sobie w oddzielnym pomieszczeniu i cały czas pracuje pod UPS-em. Odpukać - na razie nie ma problemów, choć odświeżanie ekranu to na nim masakra.
Co do kontroli z kuratorium - to w innym wątku pisałem już wcześniej jak wyglądała ona u mnie... Looknij sobie.
http://forum.kopi.edu.pl/viewtopic.php?p=4999#4999 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Apr 27, 2009 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Superhiper, przejrzałam polecony watek i jestem jeszcze bardziej przerażona tym co mnie czeka w związku z kontrolą.
Czy u Was w pracowni jest oznakowanie gdzie jest gaśnica i instrukcja obsługi gaśnicy,oznakowanie gdzie jest apteczka(a w ogóle macie ją w pracowni),instrukcja postępowania w razie porażenia prądem,ogólne zasady BHP .Czy to są wymogi gdzieś opisane. A przy okazji przypomniało mi się że nie zainstalowałam jeszcze programu do nauki języków. Czy ktoś mógłby krótko napisać mi jak bez bólu, szybko i sprawnie to zrobić. A może gdzieś to jest dobrze opisane, a ja nie mogę tego znaleźć.Wiem że mogę na Was liczyć |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Tue Apr 28, 2009 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Lidka napisał: | Superhiper, przejrzaÅ‚am polecony watek i jestem jeszcze bardziej przerażona tym co mnie czeka w zwiÄ…zku z kontrolÄ….
Czy u Was w pracowni jest oznakowanie gdzie jest gaśnica i instrukcja obsługi gaśnicy,oznakowanie gdzie jest apteczka(a w ogóle macie ją w pracowni),instrukcja postępowania w razie porażenia prądem,ogólne zasady BHP .Czy to są wymogi gdzieś opisane. A przy okazji przypomniało mi się że nie zainstalowałam jeszcze programu do nauki języków. Czy ktoś mógłby krótko napisać mi jak bez bólu, szybko i sprawnie to zrobić. A może gdzieś to jest dobrze opisane, a ja nie mogę tego znaleźć.Wiem że mogę na Was liczyć |
Nigdzie nie ma opisanych tych wymogów - no ale cóż... kontrolujący nasz pan
Wymóg obsługi gaśnicy to jakiś absurd - mamy tabliczkę, że tu jest gaśnica, a na niej dokleimy info, że instrukcja obsługi gaśnicy na obudowie...
Instrukcje znalazłem gdzieś w sieci i trochę zmodyfikowałem - jak podasz na PW adres email, to ci podeślę.
Instalacja programu odbywa się dość łatwo - oczywiście po odblokowaniu ochrony dysku wrzucasz płytę i postepujesz zgodnie z instrukcją - wpisujesz otrzymany login i hasło... program łączy się z serwerem wydawcy i dostajesz kod, który trzeba wpisać w odpowiednie okienko. Spisz sobie go, bo dla danych inf kod się powtarza dla danego języka.
Aha... wybierz pełną wersję, jeśli chcesz, żeby nauczyciel mógł nadzorować pracę uczniów.
Nie miałem większych problemów z instalką - gorzej jest potem z utrzymaniem kontaktu ze stacjami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Apr 29, 2009 11:23 am Temat postu: |
|
|
Tylko gdzie man na serwerze najpierw zainstalować :na D,O,R(już sobie wyobrażam co pomyślicie o mnie)ale wolę się zapytać i nie nadjablić, niż nadjabić i potem pytać.Pozdrawiam wszystkich  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wed Apr 29, 2009 12:43 pm Temat postu: |
|
|
Lidka napisał: | Tylko gdzie man na serwerze najpierw zainstalować :na D,O,R(już sobie wyobrażam co pomyÅ›licie o mnie)ale wolÄ™ siÄ™ zapytać i nie nadjablić, niż nadjabić i potem pytać.Pozdrawiam wszystkich  |
Ja instalowałem na każdym kompie indywidualnie opcje pełną dla ucznia, a na notebooku, gdzie pracuje nauczyciel, wersję dla nauczyciela.
Serwera nie ruszałem wcale.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|