Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

SBS na Virtualnym kompie ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 10:44 am    Temat postu: SBS na Virtualnym kompie ? Odpowiedz z cytatem

Próbował ktoś z was pracować na SBS zainstalowanym jako maszyna Virtualna?

Jeśli tak to jaki system hosta?
Jakie parametry sprzętu?
Jakie oprogramowanie?

No i czy warto?

http://www.fabicki.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=78
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pracować, to może za dużo powiedziane. Miałem SBS na wirtualnej maszynie, przeprowadzałem instalację, konfigurowałem rozmaite usługi, np. ISA, sprawdzałem działanie z klientami itp.
Używałem do tego Virtualboxa na Linuksie i najważniejsze dla mnie było to, że prawidłowo mogłem postawić nie tylko wirtualnego SBSa, ale i wirtualną sieć.
Mirek robił to na VirtualPC, ale wg mnie ten program się nie nadaje do pracy sieciowej, ponieważ na konferencji w Kęsowie, Mirek fizycznie musiał odłączyć prawdziwego SBSa, inaczej te wirtualne nie chciały prawidłowo pracować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
KrzysztofK
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 11:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koleżanka przywiozła ze szkolenia virtualny SBS na Pendrive. Jednak podstawowym wymaganiem to 4GB RAM-u a ja niestety nie mam dostęu do takiej maszyny.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 11:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

E.... to dość dziwne. 4 GB ramu to oznacza, że trzeba mieć 64-bitowy system Windows, bo zwykły Windows zobaczy najwyżej 3 GB RAM.
Na swoim komputerze mam 2 GB RAM i spokojnie pracuje wirtualny SBS, a do tego nieraz dwóch klientów np. na XP.
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maciek napisał:
E.... to dość dziwne. 4 GB ramu to oznacza, że trzeba mieć 64-bitowy system Windows, bo zwykły Windows zobaczy najwyżej 3 GB RAM.

Powyżej 4 trzeba 64 bit do 4 GB obsłuży system 32 bitowy.
Więc 4 GB to max.
http://www.microsoft.com/poland/Windowsserver2003/sbs/systemreq.mspx

U mnie na fizycznej maszynie działa sbs i widzi 4 GB ram

Zastanawiam siÄ™ nad instalacjÄ… i pracÄ… na Virtualu. I teraz dylemat czy Virtual PC 2007 czy VirtualBox ?

Nie bardzo rozumiem wypowiedzi o ty co się stało na zjeździe w Kęsowie?

edit:
Dodam jeszcze że bawiłem się kiedyś VPC 2007 i sieć bez problemu udało mi się zrobić i testować (linux jako serwer a w98 jako klienci samby i PDC).

Jakiś czas temu testowałem Vboxa.... niestety były problemy z samą instalacją SBSa ale twoje podpowiedzi Maćku pomogły.

Niestety - tu nie pamiętam czy to dotyczyło SBSa czy innego systemu - ale się cosik wykrzaczało w Vboxie i nie dało się maszyny uruchomić. Nie miałem takich problemów w VPC
Maciek
Administrator

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 2:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zainstaluj VirtualPC w pracowni z działającym SBSem. Zainstaluj na tym wirtualnym kompie sbs i klienta xp - stwórz wirtualna sieć na którą wpływu nie będzie miał prawdziwy SBS. Tego się właśnie nie udało zrobić, ponieważ nie wiem czemu, ale w VirtualPC nie ma separacji prawdziwego interfejsu od wirtualnego. Rezultat był taki, że wirtualny XP dostawał IP oraz logował się do prawdziwego SBS a nie wirtualnego.
Na Virtualboxie nie ma takich problemów.
Powrót do góry
superhiper
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 3:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na żadnej maszynie z nowej pracowni nie uda się tego zrobić - za mało pamięci...
Próbowałem na notebooku, to się resetuje Mad
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 3:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja instalowałem SBSa tak:
Na stacji roboczej z 2006 roku - dokładałem jeszcze 512 ram (brałem z 2 innych stacji po 256 ramu) i poszło

Na laptopie (innym niż z EFS) dokładałem pendriva i korzystałem z rozszerzenia RAMu z pendriva i poszło.

Warto pamiętać że trzeba chyba min 512 RAMu ustawić dla virtualnej maszyny - inaczej nie pójdzie instalka sbsa z kolekcji
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 23, 2009 10:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedna rzecz która nie podoba mi się w VirtualBoxie
nie można zmieinć ustawień karty sieciowej w czasie pracy (NAT, wewn itd...)
W VirtualPC można.

Ma teraz problem bo instalowałem dawno SBSa. On chce teraz się aktywować a nie może się połączyć z netem :/
Żeby zmieniać konfigurację kart i sprawdzać to za każdym razem trzeba zamykać system. Chyba nie muszę tłumaczyć że zajmuje to sporo czasu Sad
Mirek
Administrator

PostWysłany: Thu Apr 23, 2009 1:05 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Wielokrotnie próbowałem tymi argumentami przekonać Maćka do tego programu. Brak aktywacji na VB bez możliwości manipulowania interfejsami sieciowymi ogranicza poważnie ten program. Zresztą sami dość dokładnie odczuliśmy ten problem, gdy w Maćka kompie nie dało się aktywować serwera. Niestety w samym VPC dostrzegam również mankamenty, o których pisał wcześniej Maciek i kilka jeszcze innych. Dlatego moje zainteresowania idą w stronę VMware, XEN, czy nawet VHD Test Drive Program, które po części testowaliśmy na spotkaniu w Kęsowie.

A tak na marginesie, czy komuś udało się postawić virtualne maszyny na klientach pracowni z SBSem (np. edycji 2008). Bardzo byłbym wdzięczny za szczegóły takiego osiągnięcia?
Powrót do góry
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 23, 2009 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do problemu który mieliście jak się zachowa gdy:
Virtualny SBS ustawienia kart
- Internetowa - NAT
- IntrAnetowa (pracownia) - Local only

Virtualny XP
- karta sieciowa - Local Only

Co do wirtualizacji - czy waszym zdaniem warto pakować się w witualną maszynę na poważnie?
Grozi mi reinstlka serwera i nie wiem czy jest sens robić to na wirtualu. Sporo zmieniałem w stosunku do orginalnej konfiguracji dlatego nie chciałbym poświęcić kilkudzisięciu godzin na marne!
dividos
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Apr 24, 2009 4:02 pm    Temat postu: Re: odp Odpowiedz z cytatem

Mirek napisał:
w Maćka kompie nie dało się aktywować serwera.

Udało mi się przeskoczyć ten problem u mnie na VBoxie.
Nie gwarantuję że zadziała wszędzie...

Warunki które trzeba spełnić to:
1. Zmienić datę w systemie gospodarza na zbliżoną do daty instalacji (miedzy datą instalacji a datą inst+30 dni)
2. Plik maszyny nie może być zmieniany po instalacji (czyli nie uruchamiamy wcześniej tej maszyny bez zmieniania daty) - chodzi o to by system nie zanotował sobie na tym dysku że ma żądać aktywacji.

Wtedy można skonfigurować połączenie z netem i ew. aktywować system.
Maciek
Administrator

PostWysłany: Fri Apr 24, 2009 6:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie nie dało się aktywować, bo jak jakiś głupi wpisałem nie ten klucz. SBS wcześniej działał bezbłędnie, co Mirek widział w Kołobrzegu, miał dostęp do netu i w ogóle nie było żadnych problemów Smile
Zaleta VPC - manipulowanie kartami sieciowymi w trakcie pracy programu - to de facto wątpliwa zaleta. Świadczy tylko o tym, że tak naprawdę to jest pseudowirtualizacja. W moim przypadku bowiem ważna jest możliwość wirtualizacji różnych systemów (pomijam już te drobną niedogodność że VPC na Linuksie nie zainstaluję).
Co do ustawień kart. Opcja NAT dla wirtualnego SBSa jest raczej kiepska, choć można ją stosować. SBS wówczas na karcie WAN dostanie adres przez dhcp,a on lubi gubić połączenie w takich wypadkach.
Intranet i karta sieciowa w wirtualnym XP powinna być ustawiona tylko lokalnie - żeby ta wirtualna sieć była odseparowana od prawdziwej.

Co do wirtualizacji i jej sensu. Dla mnie to przede wszystkim kwestia rozmaitych testów. Kiedyś miałem w domu porozkładane rozmaite komputery, metry kabli i inne urządzenia.. teraz wszystko mogę robić na swoim komputerze i być pewnym, ze wyniki będą identyczne na prawdziwych komputerach.
Jeśli ktoś chciałby robić wirtualizację produkcyjnie, czyli np. na stałe odpalać jakiś system z określonymi funkcjami, to po pierwsze trzeba mieć naprawdę mocną maszynę i dużo pamięci. Po drugie - wówczas skłaniałbym się raczej w stronę XEN niż okienkowej wirtualizacji w rodzaju Vboxa czy nawet Vmware.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Fri Apr 24, 2009 11:29 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Muszę się zgodzić z Maćkiem, co do stwierdzenia pseudowirtualizacji. Tak to niestety wygląda na klientach naszej pracowni. Tutaj teoria mija się niestety z praktyką. Ale z drugiej strony możliwość testowania różnych ustawień kart sieciowych na VPC umożliwił mi przeprowadzenie warsztatów. Choć wymagało, to pewnych indywidualnych korekt i odseparowania prawdziwego SBSa.
Dla mnie virtualizacja, to przyszłość. Optymalne wykorzystanie zasobów dobrego sprzętu. Obrazwo przedstawił to Radek przy okazji XENa. To prawda, że dotyczy głównie wielkich producentów, ale w zastosowaniach domowych stanie się również bardzo szybko niezbędna (edukacja). Dziś w warunkach naszej pracowni pozwala młodzieży skutecznie poznawać tajniki innych systemów bez naruszania właściwego OSa. W sytuacji, gdy Microsoft udostępnia jedynie narzędzia dyskryminujące wielosystemowość, virtualizacja staje się rozsądnym rozwiązaniem.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: