Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jeszce raz Opiekun

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lidka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon Apr 20, 2009 7:25 pm    Temat postu: Jeszce raz Opiekun Odpowiedz z cytatem

Wcześniej już poruszałam watek Opiekuna ale wracam jeszcze raz do niego. Otóż ciągle nie mogę poradzić sobie z rejestracją . Ciągle wychodzi Błąd HTTP 505. Nie wiem co to znaczy. I w rzeczywistości nie ma zabezpieczenia przed treściami nieporządanymi. Proszę o pomoc tym bardziej że czeka mnie komisja z Kuratorium i wiem ze sprawdzają to.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mirek
Administrator

PostWysłany: Mon Apr 20, 2009 9:57 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Poszukaj w dokumentacji tej z licencjami i protokołem odbioru. Tam powinna być instrukcja-licencja (mała książeczka z opisem, jak rejestrować i aktywować ich usługę). Pamiętam, że pisząc e-mail do nich dostałem hasła dostępu. Możliwe, że również te są potrzebne Tobie.
Powrót do góry
Lidka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 1:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mirku do kogo pisałeś?Hasło dostępu do Opiekuna znam(czy o nim myślisz?, czy może o innym)Problem mam w momencie rejestracji z pozycji programu wybierając opcję Rejestracja.W tym momencie pojawia mi sie komunikat Błąd HTTP 505.
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Tue Apr 21, 2009 10:31 pm    Temat postu: Odp Odpowiedz z cytatem

Tak, pisałem w sprawie hasła. Rejestracji nie pamietam, ale jutro sprawdzę u mnie w pracowni.
Powrót do góry
Lidka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Wed Apr 22, 2009 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mirek, czy sprawdziłeś do kogo pisałeś?Czy z rejestracją nie miałeś problemów?
Powrót do góry
Lidka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 23, 2009 10:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może jednak ja co robie źle. Powiedzcie mi z jakiego miejsca-opiekun , administrator , nauczyciel powinnam zrobic blokadę izarejestrować Opiekuna.
Powrót do góry
Lidka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 23, 2009 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dalej walczę z Opiekunem. Spróbowałam z Operatora, ale w dalszym ciągu nie mogę dokonać rejestracji. Znalazłam najczęstsze problemy:
1.Jeśli konfiguracja sieci wymaga użycia serwera proxy dla połączenia z Internetem może być konieczne dodatkowe ustawienie parametrów proxy w programie Opiekun.Domyślnie Opiekun stara się odczytać parametry połączenia internetowego (w tym również dane serwera proxy) z ustawień systemowych (dostępnych poprzez opcję Panel Sterowania/Opcje Internetowe).

2.Jeśli Opiekun został uruchomiony na komputerze podłączonym do serwera domeny Windows (np. Windows SBS, Windows 2000 serwer) rejestracja może działać tylko po zalogowaniu się w systemie Windows na koncie użytkownika posiadającego prawa administratora, lub po podaniu parametrów proxy (w tym wypadku konieczne jest podanie nazwy użytkownika i hasła dostępu do serwera proxy). W przeciwnym wypadku w trakcie rejestracji może wystąpić błąd autoryzacji użytkownika (HTTP 407).

3Inną przyczyną problemów z rejestracją może być posiadania oprogramowania typu firewall (ściana ogniowa) skonfigurowanego w sposób blokujący nawiązanie połączenia z Internetem przez program Opiekun. W takim wypadku należy odpowiednio skonfigurować firewall lub wyłączyć jego działanie na czas rejestracji Opiekuna.

2 raczej nie wchodzi w grę, wychodzi mi błąd 502

Z 3 też do końca nie wiem bo na jednych komputerach nie mam ustawionej zapory i nie mogę dokonac rejestracji, a na jednym ustawiłam zaporę to to generalnie blokuję mi w ogóle internet.

Czy kotoś mi pomoże?
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Thu Apr 23, 2009 12:15 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Niestety nie miałem możliwości sprawdzić opiekuna (egzaminy), a dziś jestem w innej szkole. Z mojego punktu widzenia najlepiej z konta operatora lub administratora odinstalować program. Sprawdzić, co się dzieje w sieci. Możliwe, że problem leży po stronie antyvira.
A tak na marginesie bardzo poważnie zastanawiam się nad wyeliminowaniem tego typu programów. Powody:
- kończy się darmowa licencja
- mała skuteczność i zamulanie systemu
- nikłe bezpieczeństwo (antycenzory itp)
- uciążliwa komunikacja z serwerem i twórcami programu
- równie skuteczne, dostępne i darmowe programy filtrujące treści
Powrót do góry
elka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Thu Apr 23, 2009 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale czy my możemy wyeliminować Opiekuna? U mnie również krzyczy - kończy się licencja. Co robić z tym fantem przedłużać czy nie? W razie kontroli ma być aktualny.
Powrót do góry
Maciek
Administrator

PostWysłany: Thu Apr 23, 2009 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

elka napisał:
W razie kontroli ma być aktualny.

Nie musi. Szkoła ma mieć oprogramowanie do filtrowania treści, ale to szkoła decyduje, jakie.
Kłania się dansguardian Razz
Powrót do góry
Lidka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Fri Apr 24, 2009 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziś właśnie dowiedziałam się że kontrolę będę miała w maju a nie w następnym tygodniu(mam nadzieję że nic się nie zmieni) a ważność Opiekuna kończy się 30 kwietnia. Po ustaleniach z p. dyr. dziękujemy Opiekunowi Very Happy . Co polecacie?
Powrót do góry
Mirek
Administrator

PostWysłany: Sat Apr 25, 2009 9:05 pm    Temat postu: odp Odpowiedz z cytatem

Wszystko zależy od tego, jak zbudowana jest Twoja sieć. Jeśli znajduje się w niej np. jakiś router linuksowy, to możemy blokować strony przez dansguardiana lub squida.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dansguardian

W innym przypadku musisz poszukać w sieci lub blokować za pomocą ISA 2004. Tutaj można zastosować np. narzędzie blacklists2004-1.3aPL. Opis znajdziesz na:

http://sbs.oeiizk.edu.pl
Powrót do góry
Lidka
Użytkownik Forum

PostWysłany: Mon May 04, 2009 2:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odinstalowałam Opiekuna z Operatora ale na poziomach jeszcze jest blokowany internet. Co zrobić by wszystko prawidłowo funkcjonowało i bym mogła zainstalować jako zabezpieczenie coś innego.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 R2 edycja jesieÅ„ 2007 - wiosna 2008 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: