Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Apr 20, 2009 7:25 pm Temat postu: Jeszce raz Opiekun |
|
|
Wcześniej już poruszałam watek Opiekuna ale wracam jeszcze raz do niego. Otóż ciągle nie mogę poradzić sobie z rejestracją . Ciągle wychodzi Błąd HTTP 505. Nie wiem co to znaczy. I w rzeczywistości nie ma zabezpieczenia przed treściami nieporządanymi. Proszę o pomoc tym bardziej że czeka mnie komisja z Kuratorium i wiem ze sprawdzają to. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon Apr 20, 2009 9:57 pm Temat postu: odp |
|
|
Poszukaj w dokumentacji tej z licencjami i protokołem odbioru. Tam powinna być instrukcja-licencja (mała książeczka z opisem, jak rejestrować i aktywować ich usługę). Pamiętam, że pisząc e-mail do nich dostałem hasła dostępu. Możliwe, że również te są potrzebne Tobie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Apr 21, 2009 1:11 pm Temat postu: |
|
|
Mirku do kogo pisałeś?Hasło dostępu do Opiekuna znam(czy o nim myślisz?, czy może o innym)Problem mam w momencie rejestracji z pozycji programu wybierając opcję Rejestracja.W tym momencie pojawia mi sie komunikat Błąd HTTP 505. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Tue Apr 21, 2009 10:31 pm Temat postu: Odp |
|
|
Tak, pisałem w sprawie hasła. Rejestracji nie pamietam, ale jutro sprawdzę u mnie w pracowni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Apr 22, 2009 7:29 pm Temat postu: |
|
|
Mirek, czy sprawdziłeś do kogo pisałeś?Czy z rejestracją nie miałeś problemów? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 10:01 am Temat postu: |
|
|
Może jednak ja co robie źle. Powiedzcie mi z jakiego miejsca-opiekun , administrator , nauczyciel powinnam zrobic blokadę izarejestrować Opiekuna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 11:44 am Temat postu: |
|
|
Dalej walczę z Opiekunem. Spróbowałam z Operatora, ale w dalszym ciągu nie mogę dokonać rejestracji. Znalazłam najczęstsze problemy:
1.Jeśli konfiguracja sieci wymaga użycia serwera proxy dla połączenia z Internetem może być konieczne dodatkowe ustawienie parametrów proxy w programie Opiekun.Domyślnie Opiekun stara się odczytać parametry połączenia internetowego (w tym również dane serwera proxy) z ustawień systemowych (dostępnych poprzez opcję Panel Sterowania/Opcje Internetowe).
2.Jeśli Opiekun został uruchomiony na komputerze podłączonym do serwera domeny Windows (np. Windows SBS, Windows 2000 serwer) rejestracja może działać tylko po zalogowaniu się w systemie Windows na koncie użytkownika posiadającego prawa administratora, lub po podaniu parametrów proxy (w tym wypadku konieczne jest podanie nazwy użytkownika i hasła dostępu do serwera proxy). W przeciwnym wypadku w trakcie rejestracji może wystąpić błąd autoryzacji użytkownika (HTTP 407).
3Inną przyczyną problemów z rejestracją może być posiadania oprogramowania typu firewall (ściana ogniowa) skonfigurowanego w sposób blokujący nawiązanie połączenia z Internetem przez program Opiekun. W takim wypadku należy odpowiednio skonfigurować firewall lub wyłączyć jego działanie na czas rejestracji Opiekuna.
2 raczej nie wchodzi w grę, wychodzi mi błąd 502
Z 3 też do końca nie wiem bo na jednych komputerach nie mam ustawionej zapory i nie mogę dokonac rejestracji, a na jednym ustawiłam zaporę to to generalnie blokuję mi w ogóle internet.
Czy kotoś mi pomoże? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 12:15 pm Temat postu: odp |
|
|
Niestety nie miałem możliwości sprawdzić opiekuna (egzaminy), a dziś jestem w innej szkole. Z mojego punktu widzenia najlepiej z konta operatora lub administratora odinstalować program. Sprawdzić, co się dzieje w sieci. Możliwe, że problem leży po stronie antyvira.
A tak na marginesie bardzo poważnie zastanawiam się nad wyeliminowaniem tego typu programów. Powody:
- kończy się darmowa licencja
- mała skuteczność i zamulanie systemu
- nikłe bezpieczeństwo (antycenzory itp)
- uciążliwa komunikacja z serwerem i twórcami programu
- równie skuteczne, dostępne i darmowe programy filtrujące treści |
|
Powrót do góry |
|
 |
elka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Ale czy my możemy wyeliminować Opiekuna? U mnie również krzyczy - kończy się licencja. Co robić z tym fantem przedłużać czy nie? W razie kontroli ma być aktualny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu Apr 23, 2009 9:38 pm Temat postu: |
|
|
elka napisał: | W razie kontroli ma być aktualny. |
Nie musi. Szkoła ma mieć oprogramowanie do filtrowania treści, ale to szkoła decyduje, jakie.
Kłania się dansguardian  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Apr 24, 2009 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Dziś właśnie dowiedziałam się że kontrolę będę miała w maju a nie w następnym tygodniu(mam nadzieję że nic się nie zmieni) a ważność Opiekuna kończy się 30 kwietnia. Po ustaleniach z p. dyr. dziękujemy Opiekunowi . Co polecacie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Sat Apr 25, 2009 9:05 pm Temat postu: odp |
|
|
Wszystko zależy od tego, jak zbudowana jest Twoja sieć. Jeśli znajduje się w niej np. jakiś router linuksowy, to możemy blokować strony przez dansguardiana lub squida.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dansguardian
W innym przypadku musisz poszukać w sieci lub blokować za pomocą ISA 2004. Tutaj można zastosować np. narzędzie blacklists2004-1.3aPL. Opis znajdziesz na:
http://sbs.oeiizk.edu.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon May 04, 2009 2:57 pm Temat postu: |
|
|
Odinstalowałam Opiekuna z Operatora ale na poziomach jeszcze jest blokowany internet. Co zrobić by wszystko prawidłowo funkcjonowało i bym mogła zainstalować jako zabezpieczenie coś innego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|