| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

superhiper Użytkownik Forum

| 

Wysłany: Fri Mar 20, 2009 10:08 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Maciek napisał: | 	 		   	  | Cytat: | 	 		  | Przy okazji pytanie - instaluje siÄ™ klucz publiczny... ale jest też opcja klucza prywatnego, po co???  | 	  

Autoryzacja dokonywana jest za pomocą pary kluczy. Klient ma aplikację do której się autoryzuje program zarządzający swoim kluczem prywatnym. Dlatego muszą być dwa. | 	  

Ja ładowałem tylko klucz publiczny i na serwerku miałem podgląd...

Fakt - że na kliencie ikonka jest, ale nie można nic uruchomić żadnych opcji... | 

| 

| Powrót do góry | 

| 

| 

Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
  | 

Wysłany: Sat Mar 21, 2009 2:48 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| No i tak ma być. Na stacjach roboczych instaluje się jedynie usługę ica i ona sprawdza kluczem publicznym, czy "pukający" ma prawo wejść. | 

| 

| Powrót do góry | 

| 

| 

| 

Wysłany: Sat Mar 21, 2009 1:24 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Maciek napisał: | 	 		  | No i tak ma być. Na stacjach roboczych instaluje siÄ™ jedynie usÅ‚ugÄ™ ica i ona sprawdza kluczem publicznym, czy "pukajÄ…cy" ma prawo wejść. | 	  

Czyli klient nie może np. odpowiedzieć na moją wiadomość tekstową?

Piszesz, że tak ma być... czyli jak rozumiem, podczas instalacji importujemy tylko klucz publiczny zapisany np. na pendrive z serwera...?

Jestem bardzo ciekaw jak będzie się to sprawować pod SBS...

Pisałem o wyłączaniu usługi... no ale nie chcę zaśmiecać stacji bez precyzyjnej instrukcji...

No chyba że podeślesz mi na priva jakaś procedurkę instalacji oprogramowania pod SBS zanim odbędzie sie spotkanie w Kęsowie...          

albo na skrzynkÄ™ mailowÄ…...

Miłego weekendu... | 

| 

| Powrót do góry | 

| 

| 

Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
  | 

Wysłany: Sat Mar 21, 2009 2:58 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Jest pewien problem. Mam za dużo na głowie obecnie, przyznam, że skupiłem się głownie na projekcie nowego i łatwego serwera linuksowego. Siedzę nad tym po kilka godzin dziennie, bo chcę to również zaprezentować w Kęsowie. Opis iTalca zrobię, ale czekam na Kęsowo, bo istotne będą również pytania nauczycieli. A oprócz tego mam kilka innych bieżących spraw.

Program bez problemu dał się zainstalować i działa na SBSie z edycji wiosna 2006. Podejrzewam, że na nowszych również nie będzie problemu.

Co do możliwości klienta - nie - klient nie może wysyłać wiadomości tekstowych. Klient moze przeprowadzić demonstrację, jeśli to włączy nauczyciel, a poza tym to nauczyciel ma zarządzać, a nie odwrotnie.  

Instalacja na klientach to tylko ica, i klucz importujemy z wcześniejszej instalacji na kompie nauczyciela. Osobiście nawet sugerowałbym instalację na kompie nauczycielskim (nie serwerze), bo wówczas możemy oddać program do dyspozycji nauczycieli innych przedmiotów. | 

| 

| Powrót do góry | 

| 

| 

| 

Wysłany: Sat Mar 21, 2009 9:12 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Podejrzewam, że instalacja pod Vistą przebiega podobnie jak pod XP, ale pisałeś coś o paru przeróbkach (wyłączenie usługi i podwójnej instalacji...)

Gdyby ci się chciało wypisać w punktach te kruczki jakie należy zastosować, byłoby fajnie...    

Oczywiście, że mastera zamierzam zainstalować na notebooku, a nie na serwerze...

Nie wiem jednak, czy nie trzeba każdemu użytkownikowi oddzielnie nie trzeba zainstalować?

Pod XP w sieci peer-to-peer zainstalowałem mastera dla jednego użytkownika, ale inny użytkownik nie mógł uruchomić programu...

Czy w tej sytuacji instalować od nowa?

W trakcie instalacji nie ma pytania czy instalować do użytku każdego czy tylko dla konkretnego... | 

| 

| Powrót do góry | 

| 

| 

|