Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorotaHP Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Mar 11, 2009 11:43 am Temat postu: brak WWW jest FTP |
|
|
Bez konkretnej przyczyny w pewnym momencie przestaje być możliwe przeglądanie stron WWW w całej sieci, jednakże działa FTP (mogę wejść na serwer ftp w sieci) oraz działa połączenie ping do Onet itp. Posiadam neostradę i nie mam już pomysłu. Proszę o pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Mar 11, 2009 1:49 pm Temat postu: |
|
|
Znaczy strony www się nie otwierają żadne? A serwer ftp to masz wewnątrz tej swojej sieci? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Mar 11, 2009 3:12 pm Temat postu: |
|
|
żadna się nie otwiera strona www9 (na serwerze czyn na stacjach uczniowskich).
FTP jes na zewnątrz - w necie. Pinguje się również ONET lub WP. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Mar 11, 2009 3:56 pm Temat postu: |
|
|
Zgodnie z tym, co piszesz, działa DNS ponieważ możesz pingować i działają inne usługi (w tym przypadku ftp), do diagnozy należałoby jeszcze znać komunikat, który pojawia się w przeglądarce. Mozę to być tzw. "timeout", czyli przekroczenie czasu połączenia ze zdalnym serwerem i tu szukałbym przyczyn po stronie neostrady. Czasem tak bywa i wtedy należałoby zresetować modem (zapewne ST510). |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wed Mar 11, 2009 4:02 pm Temat postu: |
|
|
do tego samego modemu podpięta jest druga pracownia z NT4- na niej nie ma ŻADNEGO problemu z internetem.
Struktura budowy wygląda następująco:
modem TPSA - reuter - i do reutera podpięte 2 pracownie( każda na innym kablu), przy czym nie korzystją z internetu równocześnie.
Komunikat IE nie mówi o przekroczeniu czasu lecz o tym ,że strona jest niedostępna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

|
Wysłany: Wed Mar 11, 2009 5:25 pm Temat postu: |
|
|
Zatem należy sprawdzić połączenie serwera sbs z routerem (nie reuterem), bo być może powstają problemy typowo techniczne (np. kiepski stan kabla, luźne połączenie wtyczki z gniazdem).
IE nigdy nie zadziwiał sensownością i komunikaty to raczej nie będą pomocne. Mówiłem o przeglądarce (miałem na myśli raczej Firefoxa lub Operę), a nie IE.
Jeśli technicznie wszystko jest w porządku, to brak mi pomysłów... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|