Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JakubC Gość
|
Wysłany: Mon Jul 04, 2005 7:26 pm Temat postu: Szkolna strona www - propozycje? |
|
|
Witam, jestem głównym i zarazem jedynym twórcą szkolnej strony internetowej - www.gim5pozn.webd.pl
Skończyły mi się pomysły na to co można na niej jeszcze umieścić - proszę o propozycje.
Przy okazji możecie ocenić strone.
Pozdrawiam
Jakub Cichocki, uczeń Gimnazjum nr 5 w Poznaniu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Jul 05, 2005 10:54 am Temat postu: |
|
|
No strona wygląda nieźle, co na niej umieszczać, to chyba zależy trochę od ciebie a trochę od dyrekcji - co by tam chciała szkoła mieć. Można zrobić repozytorium z publikacjami nauczycieli, można dokumentować bieżącą prace szkoły. Trudno radzić.
Mam jednak pewnÄ… propozycjÄ™, czekaj na maila ode mnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Tue Jul 05, 2005 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Do strony samodzielnie napisałem cms, wykorzystując php i baze danych myql.
Swoja droga, podejmie sie ktos sprawdzenia zabezpieczen www?(próba włamania)
Panelik adm jest tutaj: www.gim5pozn.webd.pl/admin.php
Hasła nie podam, hah
Za wykryte luki byłbym wdzięczny
Pozdrawiam
Jakub Cichocki _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Tue Jul 05, 2005 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Akurat PHP nie jest tym co Maćki lubią najbardziej, choć sam kiedyś spłodziłem jednego potworka tego typu. Na włamywanie się to trochę czasu mi szkoda. Natomiast dziurkę małą i owszem znalazłem.
To oznacza, że sniffowanie jest dziecinną zabawką. Oczyiście trzeba założyć, że ktoś chciałby cie podłuchiwać i trafiłby na odpowiedni moment. Ja bym dał jednak POST - marne utrudnienie ale zawsze |
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Wed Jul 06, 2005 12:00 am Temat postu: |
|
|
Musze przyznać że sam już kiedyś zwróciłem na to uwage.
Wiem że nie powinno sie przesyłać haseł metoda GET chociazby dlatego żeby osoby postronne nie mogły go odczytać z paska oraz zeby nie zostawał w historii przeglądarki. Dlatego zrobiłem ramke, to było raczej rozwiązanie "na łatwiznę".
Miałem zamiar napisać pełny CMS w którym można by było edytować stronę nie mając pojęcia o php... ale... Do strony mieli być redaktorzy, którzy oczywiście tylko deklarowali swoją obecność w projekcie tej witryny a chęci nie były poparte konkretnymi działaniami. W końcu wyszło że sam tworzę tą witryne oraz kontynuuje projekt strony szkoły podstawowej (którym sie lepiej nie chwalic, no ale to nie ja go projektowałem). A ja sobie mogę wszystko zmieniać w php i phpmyadmin i wcale mi panel nie potrzebny. Dlatego mimo wielu zadań które miał realizować ten panel ukończonych zostało tylko kilka a kod jest bardzo zawiły, bo nie chciało mi sie sprzątać.
Zmieniłem na POST tylko na zewnątrz panelu (przed zalogowaniem), dalej nie mam ochoty.
Na wakacje mam na głowie jeszcze ukończenie stawiania 2 pracowni na widnows 2003 i dwa projekty z Socrates'a więc... do pracy rodacy
Pozdrawiam _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
Mirek Administrator
|
Wysłany: Wed Jul 06, 2005 6:05 pm Temat postu: Jest OK! |
|
|
Niestety nie miałem zbytnio czasu, by przejrzeć Twoje strony. Ale już na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo interesująco. Twoje zainteresowania i umiejętności mogą budzić podziw, dlatego będzie nam miło jeśli dołączysz do nas na spotkanie z młodzieżą? O ile gospodarz - Maciek nie ma nic przeciwko temu.
Pozdrawiam Mirek |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Wed Jul 06, 2005 6:33 pm Temat postu: |
|
|
To już Jakubowi zaproponowałem, sprawa jest w toku |
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Wed Jul 06, 2005 6:53 pm Temat postu: |
|
|
Mam zgodę rodziców i bardzo chcę tam być
Jest tylko jedno pytanie:
Czy mogę jechać tam z moją nauczycielką od informatyki?
Zapewniła by mi Ona transport, a przy okazji napewno sie czegoś nowego dowiedziała. Czy może tam jechać?
Pozdrawiam serdecznie
Jakub Cichocki.
PS Bardzo mi się podoba Wasze podejście do młodszych! Większość osób słyszących o 14(prawie 15) latku piszącym w C++ wybuchnie śmiechem. Wy tak nie robicie. Dziękuje Wam za to
PSS Proszę o odpowiedź jeszcze dzisiaj bo jutro rano muszę dać odpowiedź mojej nauczycielce. _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Wed Jul 06, 2005 7:27 pm Temat postu: |
|
|
Jasne, że może jechać - nauczycieli też będzie niezła grupka, nie będzie zresztą sama, bo jedna pani z mojej szkoły też będzie |
|
Powrót do góry |
|
|
JakubC Moderator
|
Wysłany: Wed Jul 06, 2005 7:38 pm Temat postu: |
|
|
Ok, decyzja jest pewna, jade.
Wystarczy wpłacić na to konto 60 złotych i to wszystko? _________________ Jakub Cichocki | cogitech group |
|
Powrót do góry |
|
|
|