Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Dec 27, 2008 4:32 pm Temat postu: Re: odp |
|
|
Mirek napisał: | Musisz jeszcze pamietać, że zmiany na stacji logowanej lokalnie sÄ… możliwe tylko po wyłączeniu ochrony dysku. Zatem przed zaÅ‚ożeniem kont wyÅ‚aczmy ochronÄ™ IPAT na stacji.
Pamietaj również o tym, że należy do takiego konta dodać odpowiednie grupy (administratorzy). Najlepiej porównać je z tym co ma administrator. |
w jaki sposób mam wyłączyć ochronę dysku?
co to jest? bardzo proszÄ™, no nie znam siÄ™ na
tym _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mirek Administrator

|
Wysłany: Mon Dec 29, 2008 6:13 pm Temat postu: odp |
|
|
Po zalogowaniu na stacji jako administrator proszę wybrać z paska zadań prawym klikiem ikonkę -> Intel(R) Platform Administration Technology Client -> Ochrona dysku twardego ->usunąć zaznaczenie
Będzie domagał się restartów - zgadzamy się i po ponownym uruchomieniu instalujemy potrzebne aktualaizacje i programy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrzej123 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 08, 2009 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Z tą Relacją zaufania... to chyba jeszcze nie koniec. Po wykonaniu instrukcji z http://pomoc.koncept.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=39 teoretycznie wszystko jest OK ale co będzie po następnych wakacjach kiedy stacje robocze nie będą uruchamiane wiecej niż 30 dni. Z moich obserwacji wynika, że stosując tylko instrukcje z Konceptu problem zacznie się na nowo. Wszystko wskazuje na to, że serwer jest już OK ale po stronie stacji jeszcze nie wszystko gra.
Dziś wyciągnąłem jedną ze stacji roboczych z obrazu zroionego GHOST trzy miesiące temu. No i KLOPS! Na powitanie po restarcie wita mnie komunikat Relacja zaufania.... W ramach testów wyciągałem już stacje z obrazu ale po kilku dniach od jego zrobiebie i było dobrze. Znowu musiałem odpinac i dopinac do domeny i wtedy zaczela chodzic. Na stronie głównej http://sbs.oeiizk.edu.pl jest opis tego problemu kończący się następująco "W celu uniknięcia takiej sytuacji (kiedy na stacji roboczej włączone jest sprzętowe zabezpieczenie dysku przed zmianami) należy w systemie Windows wyłączyć opcję wymuszającą zmianę hasła przez stację roboczą co 30 dni". I tu moje pytanie: Na kogo trzeba być zalogowanym na stacji i gdzie dokładnie szukać w Viscie WYłąCZANIA OPCJI WYMUSZAJąCEJ ZMIANE HASłA PRZEZ STACJE ROBOCZą CO 30 DNI? |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Thu Jan 08, 2009 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Na twoje pytanie odpowiada instrukacja konceptu.
Problem prawdopodobnie jest dlatego że obraz GHOSTEM masz zrobiony przed tymi zmianami i dlatego musiałeś tą procedurę powtarzać, bo zmieniły się klucze.
Wg. mnie, jeÅ›li zrobiÅ‚eÅ› procedurÄ™ z Konceptu to masz spokój. Po wakacjach też, o ile nie bÄ™dziesz odtwarzaÅ‚ z ghosta tej starej wersji systemu. _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrzej123 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Jan 09, 2009 11:58 am Temat postu: |
|
|
No właśnie NIE. Z całą pewnością najpierw zrobiłem procedurkę Konceptu na serwerze i cała pracownia działała i dopiero wtedy zacząłem robić obrazy stacji Ghostem. Jak przywracałem stacje po kilku dniach było OK, ale po 3 miesiącach już nie. I jeśli już wszystko miałoby być fajnie, to dlaczego na OEIiZK piszą: "należy w systemie Windows wyłączyć opcję wymuszającą zmianę hasła przez stację roboczą co 30 dni" Można jeszcze zapytać czy chodzi tu o system Windows Vista czy Windows SBS2003. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 06, 2009 10:54 am Temat postu: |
|
|
w końcu komputery działają jak należy
musiałem zadzwonić do firmy KONCEPT,
rozmowa trwała całą godzinę, ale już teraz
wszystko jest ok - no właśnie do kolejnych wakacji _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
dividos Użytkownik Forum

|
Wysłany: Wed May 06, 2009 11:30 am Temat postu: |
|
|
No to może napisz c obyÅ‚o problemem i jak zostaÅ‚ rozwiÄ…zany? _________________ COÅš JEST TRUDNE ZANIM JEST ÅATWE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed May 06, 2009 11:39 am Temat postu: |
|
|
oki, już piszę:
napewno pamiętacie pdf'a, w którym miał być zlikwidowany problem "relacji zaufania ..." a więc skończyłem na "usunięciu komputerów z kontenera KomputerVista" i dalej nic nie szło, mogłem jedynie zalogować się na tzw. operatora, operacje proponowane w dalszej kolejności pdf'a nie przynosiły rezultatów, a wystarczyło w IPATie przełączyć po kolei każdy z komputerów na źródłowy (tu następowało resetowanie kompa) i na powrót przyłączyć po kolei kady komp do domeny SBSMEN (znów reset kompów), po czym przenieść każdego kompa z kontenera COMPUTERS do KOMPUTERYVISTA, jakby rękę odjął, zaczęło działać _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
drumz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Nov 04, 2009 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Jestem po reinstalacji serwera, ten oraz inne dostępne patenty nieskuteczne. Wczoraj dałem szkole 2 możliwości: albo zorganizuje mi telefon do pracowni albo niech sobie wzywają serwis. Dla mnie te serwery są kompletnym badziewiem, ogólnodostępne instrukcje też. Nie jest żadną tajemnicą że człowiek uprawiając parę lat zawód nauczyciela dziadzieje intelektualnie w tej dynamicznie rozwijającej się dziedzinie.
Czy koledze przypomina siÄ™ jeszcze coÅ› z rozmowy z konceptem?
pozdrawiam
p.s. dodam że odinstalowałem isa, ale nie sądzę żeby to miało jakikolwiek wpływ
p.s2. u mnie jest w nawiasach [źródłowy] nic nie restartuje, nic nie reaguje: To polecenie nie będzie obowiązywać w stosunku do nowych klientów |
|
Powrót do góry |
|
 |
aneczka Gość
|
Wysłany: Mon May 17, 2010 10:24 am Temat postu: Baza danych na serwerze nie ma konta komputera dla tej stacj |
|
|
Baza danych na serwerze nie ma konta komputera dla tej stacji roboczej. taki komunikat wyświetla się przy próbie logowania na stację do domeny.
Komputer jest w domenie, ma połączenie lokalne, ale nie ma uwierzytelnień i przez to nie mogę się zalogować inaczej, tylko na stację.
Proszę o pomoc, bo nie mam zielonego pojęcia jak to zmienić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
|
Powrót do góry |
|
 |