Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Stacje z Win10 - brak skrótów umieszczonych w menu Start

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
strusiol
Użytkownik Forum


Dołączył: 11 Jan 2012
Posty: 8
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wed Feb 08, 2017 9:01 pm    Temat postu: Stacje z Win10 - brak skrótów umieszczonych w menu Start Odpowiedz z cytatem

Witam!
Zamieniłem stare i wysłużone stacje z Win Vista na stacje z Win 10 Pro.
Niestety nie ma przygotowanych przeze mnie skrótów w menu Start na tych stacjach.
Pamiętacie: dzięki skrótom w O:\menus można było "zaprojektować" własną organizację listy skrótów do programów w menu Start.
To co działało w Win Vista i Win 7 nie działa pod Win10.
Czy można wymusić na Windows 10, by stosowało ustawienia z O:\menus?
Czy pozostaje już tylko przejść na wyższą od 2003 wersję Win Serwer?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 721
Pomógł: 35
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Thu Feb 09, 2017 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawdopodobnie są dwa wyjścia:
1. downgrade na stacjach do Win 7 (jeśli licencyjnie dopuszczalny)
2. nowy serwer 2012.
_________________
Pozdrawiam, RM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiotrT
Moderator


Dołączył: 25 Jun 2007
Posty: 350
Pomógł: 1
Skąd: nie umiem czytać

PostWysłany: Fri Feb 10, 2017 2:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla Windows 10 należy utworzyć nowe zasady w GPO (działa również na SBS2003 )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Użytkownik Forum


Dołączył: 20 Aug 2014
Posty: 59
Pomógł: 1
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Fri Feb 10, 2017 6:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja dostałem informacje od pana Mackiewicza (http://pracownia.szkola.pl/), że owszem da się podłączyć win10 (trzeba wrzucić komputery do kontenera Windows7) pod sbs2003 ale niestety są z tym kłopoty i nie działa to dobrze dlatego w jego ofercie jest 2012 i nowy 2016 na wzór sbs2003.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
smali
Użytkownik Forum


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 35
Pomógł: 1
Skąd: Lublin

PostWysłany: Mon Feb 13, 2017 1:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o Menu Start w W10 to masz dwa wyjścia, albo na stacji wzorcowej przygotowujesz ręcznie układ menu start i za pomocą PowerShell i GPO publikujesz go na wszystkich W10 gdzie jest to wymagane, albo instalujesz Classic Shell dostosowujesz za go za pomocą GPO i masz podobny efekt plus dodatkowo menu może przypominać to z W7 (co dla wielu użytkowników jest istotne)
_________________
Piotrek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2003 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group