Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rafal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Jul 17, 2015 4:44 pm Temat postu: VirtualBox i SBS 2003 kolekcja 2010. UdaÅ‚o siÄ™ !! |
|
|
Witam, z pomocą Maćka za pierwszym razem udało mi się postawić SBS 2003 z kolekcji 2010 na Virtual Boxie
Maszyna:
Zmodyfikowany serwer dostarczany z pracowniÄ… (2007)
Zmieniony procesor na Core2 Duo 6600
RAM 4GB-2x2GB DDR2 (nie wiem dlaczego już na początku bios widzi tylko 3.3 GB ??)
Nowy (jeden) dysk twardy WD Red 1 TB
Nowa nagrywarka DVD Samsung SATA
Płyta główna Gigabyte GA-945GZM-S2
System Windows 7 Home Premium 64bit (nawet w tym systemie widać tylko 3.3 GB RAMu)
Zainstalowałem Virtual Boxa, z 4 GB pamięci na virtualkę dałem 3GB, z dysku twardego dałem 500 GB no i poszło, płyta po płycie i żadnych problemów.
Trzeba tylko odpowiednio ustawić karty sieciowe.
Jak myślicie, czy takie rozwiązanie (tylko na mocniejszym kompie) zda egzamin podczas pracy w szkolnej pracowni ?? |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat Jul 18, 2015 9:58 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chcesz tego używać w realnej pracowni, to komputer gospodarz musi mieć dwie karty sieciowe i karty wirtualne należy odpowiednio zmostkować z realnymi. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
rafal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jul 23, 2015 3:34 pm Temat postu: |
|
|
I tak też zrobiłem
Jeszcze sprawa drugiego systemu np. z Win 7 Pro, który też chciałbym dla testów postawić na tym samym VirtualBoxie co SBS i podpiąć wirtualnie do domeny tegoż SBS'a - pytanie, jak na nim (Win 7) ustawić kartę sieciową ?? i sieciówki SBS'a ? Tą od netu zostawić zmostkowaną (?) a tą od LANa ? |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Fri Jul 24, 2015 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli SBS miałby rządzić wirtualnymi komputerami, to musi mieć jedną kartę zmostkowaną (tę od internetu), a drugą w wirtualnej sieci wewnętrznej i wtedy wirtualne komputery muszą też być podpięte do tej samej sieci wewnętrznej.
Jednak jeśli ma być tylko jeden wirtualny komputer to musi mieć on zmostkowaną sieć z kartą LAN gospodarza, tak samo jak SBS. _________________ Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Jul 27, 2015 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Nie lepiej użyć Hyper-V Server 2012? _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
|
Powrót do góry |
|
|
rafal Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Jul 28, 2015 7:35 pm Temat postu: |
|
|
przejrzałem youtube pod kątem hyper-v no i rzeczywiście virtualbox jest dużo dużo prostszy |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Tue Jul 28, 2015 10:16 pm Temat postu: |
|
|
VirtualBox musisz jednak na jakimś systemie zainstalować Hyper-V sam jest systemem. Czy nie ma w związku z tym oszczędności na zasobach sprzętowych? Ja nie wiem, tylko sobie gdybam. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Wed Jul 29, 2015 7:45 am Temat postu: |
|
|
Oczywiście to kwestia wyboru i nie ma jedynej prawdziwej "racji". Być może do zastosowań windowsowych lepszy będzie Hyper-V i być może warto przedrzeć się przez jego dość skomplikowaną obsługę.
Ja wybrałem Virtualbox, gdy zacząłem testować systemy i sieci. Doskonale działa ze wszystkimi systemami, nie jest zasobożerny. Dynamicznie przydziela zasoby gościom, dzięki czemu można uruchomić kilka maszyn wirtualnych, nawet jeśli ich teoretyczne zasoby przewyższają możliwości gospodarza. _________________ Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
|
kareo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Aug 31, 2018 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Jak zmostkować te karty wirtualne z fizycznymi? |
|