Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

VirtualBox i SBS 2003 kolekcja 2010. Udało się !!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> Wirtualizacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafal
Użytkownik Forum


Dołączył: 20 Aug 2014
Posty: 61
Pomógł: 1
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Fri Jul 17, 2015 4:44 pm    Temat postu: VirtualBox i SBS 2003 kolekcja 2010. Udało się !! Odpowiedz z cytatem

Witam, z pomocą Maćka za pierwszym razem udało mi się postawić SBS 2003 z kolekcji 2010 na Virtual Boxie Smile

Maszyna:
Zmodyfikowany serwer dostarczany z pracownią (2007)
Zmieniony procesor na Core2 Duo 6600
RAM 4GB-2x2GB DDR2 (nie wiem dlaczego już na początku bios widzi tylko 3.3 GB ??)
Nowy (jeden) dysk twardy WD Red 1 TB
Nowa nagrywarka DVD Samsung SATA
Płyta główna Gigabyte GA-945GZM-S2

System Windows 7 Home Premium 64bit (nawet w tym systemie widać tylko 3.3 GB RAMu)

Zainstalowałem Virtual Boxa, z 4 GB pamięci na virtualkę dałem 3GB, z dysku twardego dałem 500 GB no i poszło, płyta po płycie i żadnych problemów.

Trzeba tylko odpowiednio ustawić karty sieciowe.

Jak myślicie, czy takie rozwiązanie (tylko na mocniejszym kompie) zda egzamin podczas pracy w szkolnej pracowni ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator


Dołączył: 01 Nov 2004
Posty: 2225
Pomógł: 23
Skąd: z Księżyca

PostWysłany: Sat Jul 18, 2015 9:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chcesz tego używać w realnej pracowni, to komputer gospodarz musi mieć dwie karty sieciowe i karty wirtualne należy odpowiednio zmostkować z realnymi.
_________________
Belfer.one.PL
Audio Cafe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Użytkownik Forum


Dołączył: 20 Aug 2014
Posty: 61
Pomógł: 1
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Thu Jul 23, 2015 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I tak też zrobiłem Smile

Jeszcze sprawa drugiego systemu np. z Win 7 Pro, który też chciałbym dla testów postawić na tym samym VirtualBoxie co SBS i podpiąć wirtualnie do domeny tegoż SBS'a - pytanie, jak na nim (Win 7) ustawić kartę sieciową ?? i sieciówki SBS'a ? Tą od netu zostawić zmostkowaną (?) a tą od LANa ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator


Dołączył: 01 Nov 2004
Posty: 2225
Pomógł: 23
Skąd: z Księżyca

PostWysłany: Fri Jul 24, 2015 4:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli SBS miałby rządzić wirtualnymi komputerami, to musi mieć jedną kartę zmostkowaną (tę od internetu), a drugą w wirtualnej sieci wewnętrznej i wtedy wirtualne komputery muszą też być podpięte do tej samej sieci wewnętrznej.
Jednak jeśli ma być tylko jeden wirtualny komputer to musi mieć on zmostkowaną sieć z kartą LAN gospodarza, tak samo jak SBS.
_________________
Belfer.one.PL
Audio Cafe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 722
Pomógł: 35
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Mon Jul 27, 2015 7:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie lepiej użyć Hyper-V Server 2012?
_________________
Pozdrawiam, RM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator


Dołączył: 01 Nov 2004
Posty: 2225
Pomógł: 23
Skąd: z Księżyca

PostWysłany: Mon Jul 27, 2015 8:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się, że jednak Virtualbox jest prostszy.
_________________
Belfer.one.PL
Audio Cafe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Użytkownik Forum


Dołączył: 20 Aug 2014
Posty: 61
Pomógł: 1
Skąd: Legionowo

PostWysłany: Tue Jul 28, 2015 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przejrzałem youtube pod kątem hyper-v no i rzeczywiście virtualbox jest dużo dużo prostszy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 722
Pomógł: 35
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Tue Jul 28, 2015 10:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

VirtualBox musisz jednak na jakimś systemie zainstalować Hyper-V sam jest systemem. Czy nie ma w związku z tym oszczędności na zasobach sprzętowych? Ja nie wiem, tylko sobie gdybam.
_________________
Pozdrawiam, RM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek
Administrator


Dołączył: 01 Nov 2004
Posty: 2225
Pomógł: 23
Skąd: z Księżyca

PostWysłany: Wed Jul 29, 2015 7:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście to kwestia wyboru i nie ma jedynej prawdziwej "racji". Być może do zastosowań windowsowych lepszy będzie Hyper-V i być może warto przedrzeć się przez jego dość skomplikowaną obsługę.
Ja wybrałem Virtualbox, gdy zacząłem testować systemy i sieci. Doskonale działa ze wszystkimi systemami, nie jest zasobożerny. Dynamicznie przydziela zasoby gościom, dzięki czemu można uruchomić kilka maszyn wirtualnych, nawet jeśli ich teoretyczne zasoby przewyższają możliwości gospodarza.
_________________
Belfer.one.PL
Audio Cafe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kareo
Użytkownik Forum


Dołączył: 08 May 2008
Posty: 231

PostWysłany: Fri Aug 31, 2018 2:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak zmostkować te karty wirtualne z fizycznymi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> Wirtualizacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group