Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciek Administrator

Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Sat Nov 28, 2009 12:24 am Temat postu: Pracownia z IPAT, usuwanie i dodawanie programów. |
|
|
Kilkakrotnie były tu poruszane tematy o instalacji lub deinstalacji programów w pracowni, która ma IPAT i tym samym ochronę dysku.
Specjalnie w związku z tym umieszczam temat jako przyklejony, aby następni "poszukiwacze prawdy" mieli ułatwione zadanie.
Szczegółowe instrukcje dotyczące tych pracowni są na stronie:
http://pomoc.koncept.pl -firmy realizujÄ…cej projekt pracowni.
Generalnie wszystkie zawarte tam wskazówki działają.
Ostatnio z dużym poślizgiem odinstalowałem Opiekuna ucznia.
Jeśli nie będziemy się nadmiernie spieszyć, to wszystko działa prawidłowo wg instrukcji.
1. Najpierw ustawiamy najbardziej aktualny i wzorcowy komputer w tryb źródłowy.
2. Następnie na nim instalujemy lub odinstalowujemy program(y).
3. Jeśli ten komputer ma mieć w tym czasie dostęp do internetu, musimy dokonać choćby tymczasowej zmiany w przedostatniej regułce ISA (zmiana SBS Internet Users na All Users).
4. Wykonujemy obraz lub pakiet.
5. Z powrotem dołączamy komputer do domeny.
6. Rozsyłamy obraz lub pakiet na pozostałe komputery.
7. Czasem może to troszkę być problematyczne (miałem taki przypadek), wówczas nie wysyłamy na wszystkie komputery na raz, ale np. po trzy.
Konsultowałem ten problem z Mirkiem i on jest zdania, że lepiej wykonywać od czasu do czasu obrazy, a nie pakiety. Jestem skłonny się z tym zgodzić. _________________
Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
jmilosz Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Feb 12, 2010 8:13 pm Temat postu: tworzenie pakietu |
|
|
Utworzyłam nowy pakiet. Wszystko poszło ok, poza jednym, po ponownym przestawieniu komputera w tryb nieźródłowy komputer nie został przyłączony do domeny. Pojawił się komunikat: przyłącz/odłącz od domeny: Wykonanie zadania nie powiodło się. Teraz mogę się logować się do komputera tylko jako lokalny operator. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Messa Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Oct 03, 2011 9:25 pm Temat postu: Re: tworzenie pakietu |
|
|
jmilosz napisał: | UtworzyÅ‚am nowy pakiet. Wszystko poszÅ‚o ok, poza jednym, po ponownym przestawieniu komputera w tryb nieźródÅ‚owy komputer nie zostaÅ‚ przyłączony do domeny. PojawiÅ‚ siÄ™ komunikat: przyłącz/odłącz od domeny: Wykonanie zadania nie powiodÅ‚o siÄ™. Teraz mogÄ™ siÄ™ logować siÄ™ do komputera tylko jako lokalny operator. |
u mnie też coś podobnego zaistniało - teraz niestety każdy komp robię oddzielnie _________________ WAR |
|
Powrót do góry |
|
 |
kocanda Gość
|
Wysłany: Mon May 13, 2013 5:22 pm Temat postu: Re: tworzenie pakietu |
|
|
No właśnie co z tym fantem zrobić ;/ U mnie problem wystąpił po przeinstalowaniu serwera z kolekcji czerwonej. Nadmienię że instalacja klienta z serwera IPAT idzie bezproblemowo, natomiast pojawia się problem dodania klienta do domeny, w konfiguracji serwera w ustawieniach domenowych klient jest zliczany, natomiast nie tworzy się konto w AD ani zarządzaniu serwera. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kocanda Gość
|
Wysłany: Mon May 13, 2013 7:16 pm Temat postu: Re: tworzenie pakietu |
|
|
kocanda napisał: | No wÅ‚aÅ›nie co z tym fantem zrobić ;/ U mnie problem wystÄ…piÅ‚ po przeinstalowaniu serwera z kolekcji czerwonej. NadmieniÄ™ że instalacja klienta z serwera IPAT idzie bezproblemowo, natomiast pojawia siÄ™ problem dodania klienta do domeny, w konfiguracji serwera w ustawieniach domenowych klient jest zliczany, natomiast nie tworzy siÄ™ konto w AD ani zarzÄ…dzaniu serwera. |
Zbyt pochopnie napisałem post. Problem tkwił w tym, że przeoczyłem konta administratora w ustawieniach obsługi domeny w konsoli IPAT |
|
Powrót do góry |
|
 |
rami5 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Fri Apr 18, 2014 9:16 pm Temat postu: |
|
|
można dodać komputer do domeny na stacji roboczej i jak pojawi się w AD dodać do komputery vista i postępować dalej jak przy ipat po zmianie hasła
powinno zadziałać pamiętaj o odłączeniu kompa w ipat z domeny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|