Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
0lo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 04, 2014 2:03 pm Temat postu: Czy wielkość dysku ma wpÅ‚ywa na prÄ™dkość pracy serwera |
|
|
Witam.
Mam pracownię z Lata 2007, wymieniłem ostatnio dysk z 500 GB na 1TB. Sklonowałem ghostem.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale teraz wszystko idzie bardzo wolno - jak po grudzie. Po zalogowaniu sie na console serwera wszystkie operacje są w tępie żółwia z galapagos. Normalnie wszystko się ślimaczy. Czy możliwe, że to wina "za dużego dysku"?
Prosze o konsultacjÄ™. _________________ Pozdrawiam
0lo |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Tue Mar 04, 2014 5:21 pm Temat postu: |
|
|
Na pewno nic nie dzieje się dlatego, że dysk jest za duży. Problemy mogą być związane z klonowaniem dysku, ale jeśli ten nowy nie jest jakimś starociem lub urządzeniem zepsutym, to raczej powinno być szybciej. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
0lo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Mar 05, 2014 8:02 am Temat postu: |
|
|
To nowy dysk i to mnie martwi, że nie znam przyczyny spowolnienia _________________ Pozdrawiam
0lo |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Mar 05, 2014 10:12 am Temat postu: |
|
|
Tak na marginesie, 500 GB to raczej wystarczająco duży dysk jak na potrzeby szkolnej pracowni. Ja mam 146 GB. A przez wiele lat był oryginał 73 GB. Też kiedyś chciałem dużo większy, ale że dyski SCSI są drogie kupiliśmy dwa SATA 500 GB. Niedługo po upływie gwarancji oba zaczęły szwankować. I mam teraz dwa używane SCSI 146 GB. Oba oryginały 73 GB dalej śmigają a pracują już ponad 9 lat _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
thomas.night Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Mar 18, 2014 1:18 am Temat postu: |
|
|
Jaki konkretnie kupiłeś dysk?
Pamiętam podobny problem z dyskami WD, w których wykorzystywany jest mechanizm 'Advanced Format'. |
|
Powrót do góry |
|
|
Mirek Administrator
|
Wysłany: Tue Mar 18, 2014 4:28 pm Temat postu: Odp |
|
|
Jeśli dysk jest sprawny, proponuję sprawdzenie działania serwera:
1. Po wypięciu przewodu sieci lan
2. Wyłączeniu antyvira
3. Zatrzymaniu usług najbardziej obciążających system
W pierwszym przypadku, gdy powodem jest sieć lan, proponuję ponowne dodanie stacji do domeny. W drugim ponowna konfiguracja programu antyvirusowego. W trzecim przegląd ustawień tych usług, zwłaszcza bazy i isa server. Tutaj warto przejrzeć komunikaty podglądu zdarzeń. |
|
Powrót do góry |
|
|
0lo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Apr 02, 2014 10:51 am Temat postu: |
|
|
Właśnie z ISA serwerem mam najwicej kłopotów. Co chwila usługa Firewallu IS-y się zatryzmuje i nie znam przyczyny dlaczego? _________________ Pozdrawiam
0lo
Ostatnio zmieniony przez 0lo dnia Thu Apr 03, 2014 7:45 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Wed Apr 02, 2014 3:46 pm Temat postu: |
|
|
0lo napisał: | WaÄ‘nie y ISA serwerem mam najwiceju kopotw. Co chwila usÅ‚uga Firewallu ISA si zatryzmuje i nie znam przyczyny dlaczego? |
Chyba nie tylko. Z układem klawiatury również. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Apr 02, 2014 4:42 pm Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Z ukÅ‚adem klawiatury również. | Raczej zwykÅ‚e niechlujstwo i nadmierny poÅ›piech. Ale nawet wtedy jest dostÄ™pna opcja edit.
Prawdę mówiąc nie wiem o co w poście 0la chodzi. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
0lo Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Apr 03, 2014 7:47 am Temat postu: |
|
|
Właśnie z ISA serwerem mam najwicej kłopotów. Co chwila usługa Firewallu IS-y się zatryzmuje i nie znam przyczyny dlaczego?
Tak jak powyżej miało być. Przepraszam kolegów ale mam kłopoty z rękoma i przez przypadek przestawiła mi się klawiatura. Oczywiście mnie to w żaden sposób nie usprawiedliwia. _________________ Pozdrawiam
0lo |
|
Powrót do góry |
|
|
|