| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| kareo Użytkownik Forum

| 

|  Wysłany: Thu Feb 06, 2014 11:27 am    Temat postu: Uprawnienia do folderu, podfolderów i plików |   |  
				| 
 |  
				| Wszystko było ok mogłem z serwera podgladać prace uczniów, otwierać edytować itd. Skusiło mnie aby zmienić uprawnienia uczniom bo kasowali pliki i foldery. Namieszałem coś i teraz nie mogę jako administrator na serwerze usuwać folderów oglądać prace uczniów. Może ktoś napisze do jakich grup powinny należeć użytkownicy(uczniowie) oraz jakie zabezpieczenia powinny być poustawiane.
 U mnie uczniowie należa do grup StudenciD, Internet users, użytkownicy domeny
 Folder wszyscy ma w zabezpieczeniach nazwy grupy lub użytkowników:
 Administratorzy (SBSMEN\Administratorzy)
 System
 Twórca właściciel
 Użytkownicy (SBSMEN\Użytkownicy)

A może uda się jakoś to przywrócić. Proszę o pomoc bo denerwujące to jest.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Roman Mor Moderator

| 

|  Wysłany: Thu Feb 06, 2014 4:13 pm    Temat postu: Re: Uprawnienia do folderu, podfolderów i plików |   |  
				| 
 |  
				| PróbowaÅ‚eÅ› przejąć je na wÅ‚asność? Choć to pewnie nie rozwiąże wszystkich problemów. Normalnym jest, że użytkownicy w swoich domowych folderach mogÄ… kasować. Jak tego nie chciaÅ‚eÅ› należaÅ‚o stworzyć odrÄ™bny folder na prace uczniów i nadać mu odpowiednie zabezpieczenia (można np. ustawić tak by nie mogli nadpisywać wczeÅ›niej zapisanych dokumentów ani ich kasować). 	  | kareo napisał: |  	  | NamieszaÅ‚em coÅ› i teraz nie mogÄ™ jako administrator na serwerze usuwać folderów oglÄ…dać prace uczniów. | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| kareo Użytkownik Forum

| 

|  Wysłany: Thu Feb 06, 2014 5:33 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Przejąłem na własność ale pewnie jeszcze coś będzie nie tak skoro pozmieniały się uprawnienia. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Roman Mor Moderator

| 

|  Wysłany: Thu Feb 06, 2014 6:23 pm    Temat postu: Re: Uprawnienia do folderu, podfolderów i plików |   |  
				| 
 |  
				| Tak ma być. 	  | kareo napisał: |  	  | U mnie uczniowie należa do grup StudenciD, Internet users, użytkownicy domeny | 
 Administratorzy, System, Twórca-wÅ‚aÅ›ciciel - peÅ‚na kontrola. 	  | kareo napisał: |  	  | Folder wszyscy ma w zabezpieczeniach nazwy grupy lub użytkowników: Administratorzy (SBSMEN\Administratorzy)
 System
 Twórca właściciel
 Użytkownicy (SBSMEN\Użytkownicy)
 .
 | 
 Użytkownicy:
 - Zapis i wykonanie (myląca nazwa będąca efektem błędnego tłumaczenia na polski, adekwatna jest Odczyt i wykonanie) dla Ten folder, podfoldery i pliki
 - Specjalny (Tworzenie plików/Zapis danych, Tworzenie folderów/Dołączanie danych) dla Ten folder i podfoldery.
 Jak widać nie mają prawa kasowania.

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| kareo Użytkownik Forum

| 

|  Wysłany: Thu Feb 06, 2014 9:29 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Dzięki Ci Panie już poradziłem sobie ale na przyszłość będę wiedział |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |