Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
laskowski-piotrek Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Jan 29, 2014 9:15 pm Temat postu: Ten system potrzebuje zmian – brak podst. wiedzy nauczy/op |
|
|
Witam. Ma kilkuletnie doświadczenie z obsługi wielu placówek oświatowych pod kątem instalacji urządzeń sieciowych oraz serwerów SBS.
Niestety to co zauważyÅ‚em jest bardzo niepokojÄ…ce. Praktycznie wszystkie osoby, które sÄ… opiekunami takich miejsc nie potrafiÄ… sprawdzić ani zmienić adresu IP dowolnego komputera w pracowni, nie wiedzÄ… jaka jest różnica chociażby miÄ™dzy portem na urzÄ…dzeniu z opisem WAN a LAN, adres IP i bramka to tylko liczby, nie ważne gdzie to wpiszemy............ Brak wiedzy czysto technicznej i praktycznej, każda czynność sprowadza siÄ™ do schematu: „reset serwera lub komputera, jak nic ni pomoże to albo zdolny uczeÅ„ naprawi lub zadzwonimy po pomocâ€. MówiÄ™ tutaj o nauczycielach ze szkół typu: gimnazja i licea ogólnoksztaÅ‚cÄ…ce o profilu informatycznym. Standardowym tekstem który sÅ‚yszÄ™ codziennie jest „ja nie jestem informatykiem ja tylko uczÄ™ jak pisać w Wordzieâ€.
Ciągle nie potrafię zrozumieć w jaki sposób tacy ludzie mogą pełnić taka funkcje jak opiekun takiego miejsca/nauczyciel informatyki. Pomijam już takie kwiatki jak niby najlepsza szkoła w mieście w rankingu a †nauczyciel informatyki†próbuje włożyć końcówkę rj-45 do portu usb w komputerze.
Czemu tak jest ?. Pewnie wina chorego systemu edukacyjnego i wymogów żeby zostać kimś takim. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
Dołączył: 01 Nov 2004 Posty: 2225 Pomógł: 23 Skąd: z Księżyca
|
Wysłany: Thu Jan 30, 2014 12:46 am Temat postu: |
|
|
Po pierwsze. Większość nauczycieli ma za sobą roczne studia podyplomowe uprawniające do nauczania informatyki (niezależnie od tego jak się ten przedmiot nazywa). Faktycznie z reguły materiał takiego studium sprowadzał się do nauczania korzystania z komputera - word, excel, grafika, troszkę o programowaniu, język logo pobieżnie itp.
Po drugie, często to były drogie studia kosztujące ponad 4 tysiące rocznie. A jak płacisz to wymagasz? Jak można nie zdać, skoro się zapłaciło.
Wreszcie po trzecie, większość szkół nie zatrudnia administratorów, a skoro nauczyciele tego nie potrafią, to administrator powinien być. Niestety organy nadzorujące nie chcą na to dać pieniędzy. W jednej ze szkół wykonywałem wiele zleceń, ale zawsze jednorazowych, bo wójt się nie zgadzał na stałe zlecenie, które zapewniłoby pewien komfort pracy wszystkim. W innej szkole proponowano mi 1/4 etatu według stawek dla administracji i obsługi - wolne żarty, jaki fachowiec spędzi 10 godzin tygodniowo za takie grosze.
C'est la vie. _________________ Belfer.one.PL
Autorski Przewodnik Kulturalny |
|
Powrót do góry |
|
|
Napinator Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 30, 2014 11:14 am Temat postu: |
|
|
Zgadzam siÄ™ z Piotrem. Nauczyciele informatyki ze studiami informatycznymi tylko z nazwy. CzÄ™sto zielone pojÄ™cie o tym co to jest komputer i jak za jego pomocÄ… wykonuje siÄ™ podstawowe czynnoÅ›ci. Brak elementarnej wiedzy chociażby z konfiguracji systemu (adres ip, instalacja softu itp). Wystarczy zapytać ilu nauczycieli inf. potrafi samemu zacisnąć kabelek sieciowy :) _________________ PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Thu Jan 30, 2014 2:43 pm Temat postu: |
|
|
Napinator napisał: | Wystarczy zapytać ilu nauczycieli inf. potrafi samemu zacisnąć kabelek sieciowy |
Sam znam trzech, w tym jeden na emeryturze. _________________ Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Jan 30, 2014 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Nauczyciel informatyki ma uczyć, a nie zaciskać kabelki. Tak samo jak od nauczycieli innych przedmiotów nie wymaga się naprawy urządzeń, których używają na zajęciach. Od tych rzeczy jest konserwator, zewnętrzny serwis czy administrator (konserwator) sieci komputerowej. W sprawach dotyczących konfiguracji systemu i oprogramowania zgadzam się. Zwyczajowo czy zaszłościowo, w wielu szkołach przypisano nauczycielowi informatyki pieczę nad wszystkimi sprawami związanymi z wykorzystaniem komputerów. Poznałem to na własnej skórze ucząc i tworząc pracownie komputerowe przez prawie 20 lat. Od kilkunastu lat w moim mieście sprawy opieki nad komputerami, siecią w szkole, są w miarę poprawnie rozwiązane. Miasto dało zielone światło i tylko od dyrektorów zależy czy zatrudnią kogoś jako administratora. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Fri Jan 31, 2014 12:50 pm Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | Nauczyciel informatyki ma uczyć, a nie zaciskać kabelki. |
BZDURA. Nowa podstawa programowa siÄ™ kÅ‚ania :) Technik informatyk - egzamin E-13 - Projektowanie lokalnych sieci komputerowych i administrowanie sieciami. Na wstÄ™pie uczeÅ„ musi zacisnąć kabel sieciowy, do tego ma tylko 3 wtyczki rj-45 :D _________________ PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Jan 31, 2014 2:36 pm Temat postu: |
|
|
W tym przypadku masz rację. Ja miałem do czynienia z lo i sp, które nie kształcą techników. A zaciśnięcie kabelka to manualna czynność nie wymagająca szczególnej wiedzy. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: Fri Jan 31, 2014 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Roman Mor napisał: | zaciÅ›niÄ™cie kabelka to manualna czynność nie wymagajÄ…ca szczególnej wiedzy. |
Ano nie ale i tak wiÄ™kszość ma z tym problem. WiÄ™c jak nauczyciel nie potrafi to jak ma nauczyć ? _________________ PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Jan 31, 2014 3:31 pm Temat postu: |
|
|
Zapewniam Cię, że większość akademickich informatyków, z tytułami naukowymi i światowym dorobkiem też nie potrafi bo im to do niczego nie jest potrzebne. Podobnie jak większości nauczycieli informatyki uczących w szkołach ogólnokształcących. Podobnie zresztą nauczyciel fizyki nie musi np. umieć przylutować diody do płytki drukowanej choć o diodach na zajęciach uczy. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciek Administrator
|
Wysłany: Fri Jan 31, 2014 5:25 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście, jeżeli nauczyciel sam nie umie tego, czego ma nauczyć, to jest tragedia. Nie powinno się tak zdarzać. _________________ Belfer.one.PL
|
Powrót do góry |
|
|
thomas.night Użytkownik Forum
|
Wysłany: Tue Feb 04, 2014 2:17 am Temat postu: |
|
|
Czy ja wiem.. czy nie powinno (?). Nauczyciel też człowiek, zarabiać musi
A od takich 'dziwactw' jak kabelki powinien być administrator. Umowy-zlecenia są rozliczane przez księgowych jako wynagrodzenia bezosobowe... tak więc pieniądze na admina (tudzież innych specjalistów) powinny się znaleźć - kwestia zaplanowania.
Czy można to uprościć? Można! ...jeśli szkołę stać na serwer terminali (lub XenDesktop) z odpowiednimi 'wnętrznościami' wg ilości zakładanych klientów. Duży wydatek 'na start' oznacza duże oszczędności... choćby na serwis.
Apropos wydatków: ostrożnie śmiem zakładać, że przyszłość fizycznych SBSów może rysować się w chmurze (np Amazon EC2 czy Octawave). |
|
Powrót do góry |
|
|
|