Forum KOPI Strona Główna KOPI
Forum Klubu Opiekunów Pracowni Internetowych
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomoc w konfiguracji sbs2000

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2000
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcos
Użytkownik Forum


Dołączył: 01 Apr 2011
Posty: 15
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Mon Sep 09, 2013 9:28 am    Temat postu: Pomoc w konfiguracji sbs2000 Odpowiedz z cytatem

Witajcie. Mam problem z pracownią która działa na sbs2000. Mianowicie komputery klienckie nie widzą domeny i mało tego nie pingują sie z serwerem. Musze to naprawić w jak najszybszy i możliwy sposób tylko że skonczyły mi się pomysły. Być może jest złe adresowanie ustawione... ponieważ wersja sbs jest czysta nowa i nie do konca pewnie skonfigurowana dobrze. Gorąca prośba do wszystkich co posiadają takową wiedzę jak skonfigurować o pomoc. Będę bardzo wdzięczny. Dorzucam tu jeszcze wyciąg z cmd z polecenia ipconfig /all. Pozdrawiam, MARCO.

Windows 2000 - konfiguracja IP

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : sbs2k
Sufiks podstawowej domeny DNS:sbsmen1.edu.pl
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowa
Routing IP włšczony . . . . . . . : Tak
Serwer proxy WINS włšczony. . . . : Nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : sbsmen1.edu.pl
edu.pl

Karta Ethernet Połšczenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połšczenia:
Opis . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/1000 MT Desktop Adapte
Adres fizyczny. . . . . . . . . : 00-20-ED-6A-12-1B
DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.122
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Karta Ethernet IntraNet:

Sufiks DNS konkretnego połšczenia:sbsmen1.edu.pl
Opis . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/100 Server Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . : 00-20-ED-6A-12-1A
DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.16.2
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyœlna. . . . . . . . . . :
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.16.2
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 192.168.16.2
_________________
marc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Roman Mor
Moderator


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 718
Pomógł: 35
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Mon Sep 09, 2013 9:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Serwer instalowany z kolekcji menowskiej czy ze standardowych płytek MS?
Jeśli 192.168.1.1, to adres routera (od połączenia internetowego), to karta
Cytat:
Ethernet Połšczenie lokalne
w tym przypadku od Internetu, jest poprawnie skonfigurowana, choć zalecane jest by adresem DNS był główny adres IP serwera, w tym przypadku 192.168.16.2. Ale nie ma to najmniejszego wpływu na działanie sieci lokalnej
Czy komputery klienckie były przeinstalowane (po sieci, z serwera) po reinstalacji serwera? Jeśli nie to normalne, że nie widzą domeny, trzeba je do niej ręcznie dodać. To, że nie pingują z serwerem niewiele wyjaśnia: czy serwer nie odpowiada na pingi ze stacji czy na odwrót? W pierwszym przypadku może być to normalne, bo serwer może mieć wyłączone odpowiadanie na pingi. Musisz sprawdzić czy adresy IP stacji są z tej samej puli co adres karty IntraNet serwera. I sprawdzić na serwerze zakres adresów rozpowszechnianych przez DHCP, tudzież ich dzierżawy (czy są tam adresy i nazwy stacji roboczych). Jeśli stacje maja adresy zaczynające się od 169, to na pewno nie otrzymują ich z serwera.
_________________
Pozdrawiam, RM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Marcos
Użytkownik Forum


Dołączył: 01 Apr 2011
Posty: 15
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Mon Sep 09, 2013 10:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak zarówno stacja jaki i serwer nie odpowiadają. Przy pingowaniu ze stacji jest komunikat o braku hosta. Komputer jeden na razie został dodany ręcznie na serwerze. Przy próbie podpięcia ręcznego stacji z konta administratora jest info że nie można skontaktować się z kontrolerem domeny. Stacje nie otrzymują adresów na 169, ale też nie dostają ich wogóle. Na aplikacji DHCP i zakres adresów widnieje niebieski wykrzyknik. Spróbuje jeszcze wyłączyć wszystko na chwile może przywiesił sie swich. Tak tak 192.168.1.1 to adres routera od internetu. ( Tp link).
_________________
marc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOPI Strona Główna -> SBS 2000 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group