Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mat33 Gość
|
Wysłany: Wed Jun 05, 2013 5:38 pm Temat postu: isa server is not accesible |
|
|
Witam!
Mam dwa problemy:
1. Uczniowie nie mogą się zalogować do domeny. Gdy się logują lokalnie, można przeczytać: isa server sbs2007 is not accesible
2. Na serwerze, nie mam dostępu do internetu: "Host not found" i "Source: DNS problem"
Te problemy pewnie sÄ… ze sobÄ… powiÄ…zane?
Sprawdziłam w Isa w Monitoring te 4 usługi i mają status Running. Gdzieś przeczytałam, że trzeba usunąć logi z dysku O. Więc, znalazłam je, ale mam usunąć cały folder "isa"? Chyba nie...bo ja go usunęłam (wcześniej kopiując), to wtedy tych usług nie mogę odpalić.
Będę wdzięczna za pomoc i konkretne wskazówki, bo poruszam sie jak we mgle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Jun 05, 2013 6:58 pm Temat postu: Re: isa server is not accesible |
|
|
Przyczyn może być wiele. Czy problemy pojawiły się bez żadnych wcześniejszych symptomów czy po jakimś zdarzeniu, ingerencji itp.?
mat33 napisał: | 1. Uczniowie nie mogÄ… siÄ™ zalogować do domeny. Gdy siÄ™ logujÄ… lokalnie, można przeczytać: isa server sbs2007 is not accesible |
Sprawdź czy stacje otrzymują adresy IP z serwera - polecenie ipconfig /all z wiersza poleceń na stacji. Jeśli IP są typu 169. ... to nie dostają adresów z serwera. Wyklucz najpierw przyczyny fizyczne - switch i kabelki.
mat33 napisał: | 2. Na serwerze, nie mam dostÄ™pu do internetu: "Host not found" i "Source: DNS problem" | Spradź konfiguracjÄ™ kart sieciowych na serwerze - to samo polecenie co na stacjach. Sprawdź pingowanie z serwera na adres zewnÄ™trzny domenowy np. ping wp.pl, jeÅ›li nie dziaÅ‚a to po IP np. ping 8.8.8.8. JeÅ›li nie dziaÅ‚a to ping na bramÄ™ (adres routera). Powyższe informacje pozwolÄ… nam na dalsze porady. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
mat33 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jun 06, 2013 4:51 pm Temat postu: |
|
|
A więc, po ipconfig na serwerze dostałam:
Karta Pracownia:
DHCP włączone....nie
Adres IP.....192.168.itd
Serwerey DNS ....192.168.itd
Karta Internet:
DHCP włączone...nie
Adres IP.... 10.0.itd
Serwery DNS: ...192.168.itd
NetBIOS....wyłączony
Po ping na wp.pl .....nie może znaleźć hosta
Po ping 8.8.8.8 dostałam statystykę badania: wysłane=4, odebrane=4, utracone=4 (100% straty)
W sekretariacie internet jest, w innej pracowni tez (wszystko podłączone do jednego routera) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Fri Jun 07, 2013 9:22 am Temat postu: |
|
|
Mniej więcej dobrze choć wszystkiego nie podałaś. W każdym razie adresy serwerów DNS na obu kartach powinny być takie same, takie jak adres IP karty Pracownia. Dodatkowo: brama domyślna na karcie Internet powinna być taka jak adres routera zaś na karcie Pracownia nieokreślona.
Nie napisałaś co z adresami IP na stacjach, prawdopodobnie nie dostają ich z serwera. Problem może tkwić w DHCP na serwerze - sprawdź dzierżawy adresów. Nie wiem też czy wykluczyłaś awarię switcha od pracowni, może tylko się zawiesił (restart Ci na to odpowie)? Jeśli się nie zawiesił, to podłącz kontrolnie serwer i jedną stację do innego switcha. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
mat33 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sun Jun 09, 2013 4:37 pm Temat postu: |
|
|
Z tymi adresami jest tak jak piszesz.
Na stacje mogę się zalogować jedynie lokalnie i podając polecenie ipconfig, dostaję informację "nazwa nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,..."
A mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tą dzierżawą adresów?
Zastosuję wskazówki odnośnie switcha i napiszę co i jak.
Bardzo dziękuję ze pomoc! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Jun 10, 2013 7:54 am Temat postu: |
|
|
mat33 napisał: | Na stacje mogÄ™ siÄ™ zalogować jedynie lokalnie i podajÄ…c polecenie ipconfig, dostajÄ™ informacjÄ™ "nazwa nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnÄ™trzne lub zewnÄ™trzne,..." | Na wszystkich stacjach tak jest? W każdym razie masz Windowsy trochÄ™ "skopane". Poczytaj ten wÄ…tek. Poza tym adres IP można odczytać w stanie połączenia sieciowego (we wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach Mojego miejsca sieciowego).
mat33 napisał: | A mógÅ‚byÅ› wyjaÅ›nić o co chodzi z tÄ… dzierżawÄ… adresów?
Zastosuję wskazówki odnośnie switcha i napiszę co i jak. | W Narzędziach administracyjnych masz DHCP i tam, po rozwinięciu swojego serwera masz w Zakresie Dzierżawy adresów czyli wykaz IP przydzielanych poszczególnym stacjom. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
 |
mat33 Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Sep 02, 2013 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Zmieniłam switch i internet na serwerze jest. Niestety uczniowie do domeny nie mogą się zalogować: usługa logowania nie została uruchomiona. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|