| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| okeanos Użytkownik Forum

| 

|  Wysłany: Fri Feb 08, 2013 1:31 pm    Temat postu: problemy z koszem na koncie nauczyciela |   |  
				| 
 |  
				| Będąc zalogowany na koncie Nauczyciela kiedy usunę dowolny plik to nie umieszcza się on w koszu tylko usuwa się bezpowrotnie z pominięciem kosza właśnie. Jak to można zmienić? Oczywiście odznaczyłem we właściwościach kosza kwadracik "Nie przenoś plików do kosza..."
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Roman Mor Moderator

| 

|  Wysłany: Fri Feb 08, 2013 6:28 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| W Zarządzaniu zasadami grup, po rozwinieciu swojej domeny szukaj MEN->Nauczyciele->XP Nauczyciele i przejdź do jej edycji. Tam: Konfiguracja użytkownika->Szablony administracyjne->Składniki systemu Windows->Eksplorator Windows. W prawym oknie znajdź zasadę Nie przenoś plików usuniętych do kosza. Jeżeli to ustawienie zostanie wyłączone lub pozostanie nieskonfigurowane, pliki i foldery usunięte w Eksploratorze Windows zostaną umieszczone w Koszu. Jeśli będzie włączone to pliki usunięte nie będą przenoszone do kosza. _________________
 Pozdrawiam, RM
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: Fri Feb 08, 2013 8:51 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Dzięki bardzo Roman:) W poniedziałek to zastosuje i jak znam Twoje porady, na pewno zadziała.
 Pozdrawiam.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: Mon Feb 11, 2013 10:38 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Witam Roman. Niestety, przykra niespodzianka. Na końcu ścieżki, którą podałeś w GPO czyli -"Nie przenoś plików usuniętych do kosza" było przypisane - "wyłączone". Zmieniłem testowo na "nieskonfigurowane" i tak samo nie przenosi do kosza. Powróciłem więc do "wyłączone" i oczywiście jest to samo.
 To mało komfortowa sytuacja w razie pomyłki w kasowaniu plików i z ich późniejszym odzyskaniem.
 Może Roman znasz inny sposób na "odzyskanie" funkcjonowania kosza?
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Napinator Użytkownik Forum

| 

|  Wysłany: Tue Feb 12, 2013 12:44 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| czy po skonfigurowaniu zasady odświeżyłeś je poleceniem gpupdate /force _________________
 PAMIĘTAJ ABY KLIKNĄĆ "POMÓGÅ" - ZBIERAM PUNKTY ;) DZIĘKI!!!
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: Tue Feb 12, 2013 1:50 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Nie odświeżyłem bo nawet nie wiem gdzie miałbym to wpisać. Wcześniejsze, inne zmiany w GPO nie wymagały takiej operacji, a zaczęły działać.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Roman Mor Moderator

| 

|  Wysłany: Tue Feb 12, 2013 6:51 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Taka komendę należy wpisać w wierszu poleceń na serwerze. Powoduje, że nowe zasady od razu będą działać. Bez tego będą działać po pewnym czasie. _________________
 Pozdrawiam, RM
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Roman Mor Moderator

| 

|  Wysłany: Wed Feb 13, 2013 11:17 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Przeszukałem grupę dyskusyjną sbs, bo przypomniałem sobie że coś o koszu było. I znalazłem odpowiedź Dariusza Fabickiego (z dnia 9.03.2007): Widać stąd, że reguły określone w zasadach grup dotyczą tylko dysków lokalnych, do których mają dostęp jedynie administratorzy. 	  | Cytat: |  	  | Dane na Pulpicie i w folderze Moje dokumenty u użytkowników przechowywane są na dysku sieciowym, gdzie funkcja kosza nie jest dostępna. Podobnie ma się sprawa z usuwaniem plików z dyskietki (tutaj kosz także nie funkcjonuje) http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/app_win_explorer.mspx?mfr=true
 Funkcjonalność taką można jednak załączyć, opis:
 Prawym na dysku serwera -> Właściwości -> Zakładka Kopie w tle -> hiperłącze "kliknij tutaj"
 Uwaga: Proszę dokładnie zapoznać się z dokumentacją.
 | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: Wed Feb 13, 2013 1:10 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Dzięki Roman:) To dziwny pomysł. Przecież zdarzają się pomyłki nawet przez nieuwagę i potrzebny plik leci w kosmos, a uczniowie tracą czasem pracę kilku lekcji. Z tego rozumiem, że nie się usatwić przenoszenia plików do kosza na kontach nauczyciela i uczniów?
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Roman Mor Moderator

| 

|  Wysłany: Wed Feb 13, 2013 3:02 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Nie da siÄ™. Można zastosować funkcjÄ™ kopiowania w tle folderów udostÄ™pnionych (nigdy tego nie robiÅ‚em). Nigdy też w swojej pracy pod SBS 2003 nie miaÅ‚em problemu z brakiem przenoszenia do kosza. 	  | okeanos napisał: |  	  | Z tego rozumiem, że nie siÄ™ usatwić przenoszenia plików do kosza na kontach nauczyciela i uczniów? | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: Wed Feb 13, 2013 6:22 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Nie miałeś problemu czyli mogłeś przenosić do kosza, czy też nie popełniałeś błędu w przypadkowym usunięciu? Nie wiem dlaczego nie ma reakcji na stacjach uczniowskich po ustawieniach w GPO na serwerze.
 Jeszcze poszukam. Opiszę tutaj jak znajdę odpowiedź w necie.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Roman Mor Moderator

| 

|  Wysłany: Wed Feb 13, 2013 9:39 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Nikt nie zgłaszał problemów z tym związanych. Jak się chce usunąć, to znaczy, że dane niepotrzebne. Kwestia świadomości. Przez prawie 10 lat opieki nad pracowniami z SBS 2003 nie było przypadku by ktoś na to narzekał. Nie dokładnie w temacie, ale...
 Wymieniano na stanowiskach monitory i pani mówi: tak się przyzwyczaiłam do tego misia na ekranie
   Jeśli chodzi o GPO, to ustawienia dotyczą zasobów lokalnych a nie sieciowych.

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Napinator Użytkownik Forum

| 

|  Wysłany: Wed Feb 20, 2013 11:59 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				|  	  | okeanos napisał: |  	  | Nie wiem dlaczego nie ma reakcji na stacjach uczniowskich po ustawieniach w GPO na serwerze. | 

Tak jak powyżej napisałem, na kliencie start -> uruchom -> cmd i w wierszu poleceń wpisz gpupdate /force

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: Thu Feb 21, 2013 12:09 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Z wcześniejszej Twojej porady wynikało, że na serwerze wydajemy takie polecenie. W GPO była domyślnie ustalona zasada przenoszenia usuwanych plików do kosza więc nie mam co odświeżać.
 Roman dał do zrozumienia, że na koncie nauczyciela i uczniów kosz to tylko atrapa.
 Chociaż pamiętam, że przed reinstalacją pliki wpadały mi do kosza dlatego sprawa ta nie daje mi spokoju.
 Może wypowie się ktoś komu działa kosz?
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| jarlew1 Użytkownik Forum

| 

|  Wysłany: Mon Mar 25, 2013 9:35 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Aby odzyskać materiały z kosza zastosujcie laptopa. Tu zalogujcie się na konto nauczyciela, na którym pliki zostały usunięte. Po zalogowaniu macie kosz z którego możecie odzyskać usunięte pliki. Oczywiście laptop podłączony do sieci:) |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |