Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elkamel Użytkownik Forum
|
Wysłany: Sat Nov 03, 2012 9:41 pm Temat postu: Nowy serwer HP jak postawić system |
|
|
Witam
Wstawiam w pracowni szkoły podstawowej nowy serwer.
PÅ‚yty to edycja 2007.
Konfiguracja sprzętowa - HP ML330 G6 - 2x250GB w raid 0 0 czyli łączna
powierzchnia 500 GB
Instalator z MEN wysypuje błędy. Sterowniki do kart sieciowych podaję przez menadżera zadań uruchomiając instalację.
Teoretycznie cała konfiguracja z błędami dochodzi do końca.
System instaluje aktualizacjÄ™, tworzy konta w w Active Directory.
Nie działa mi DHCP i pingi między serwerem a stacją.
Już pomału kończą mi się pomysły jak to wszystko uruchomić...
Jedyne co mi jeszcze pozostało to próba zintegrowania sterowników przez Nlite.. Może ktoś pomoże rozgryźć problem...
Pozdrawiam wszystkich |
|
Powrót do góry |
|
![](templates/kopi/images/spacer.gif) |
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Sun Nov 04, 2012 1:20 pm Temat postu: Re: Nowy serwer HP jak postawić system |
|
|
elkamel napisał: | Wstawiam w pracowni szkoÅ‚y podstawowej nowy serwer. PÅ‚yty to edycja 2007. Konfiguracja sprzÄ™towa - HP ML330 G6 - 2x250GB w raid 0 0 czyli Å‚Ä…czna powierzchnia 500 GB. Instalator z MEN wysypuje bÅ‚Ä™dy. | Przy wÅ‚Ä…czonym RAID instalacja z kolekcji nie pójdzie. Musi byc wyÅ‚Ä…czony i podÅ‚Ä…czony tylko jeden dysk. elkamel napisał: | Sterowniki do kart sieciowych podajÄ™ przez menadżera zadaÅ„ uruchomiajÄ…c instalacjÄ™. | Instalator musi rozpoznać przynajmniej jednÄ… kartÄ™ sieciowÄ…, tÄ™ od LAN. Inaczej bÄ™dzie jak masz: elkamel napisał: | Teoretycznie caÅ‚a konfiguracja z bÅ‚Ä™dami dochodzi do koÅ„ca.
System instaluje aktualizacjÄ™, tworzy konta w w Active Directory.
Nie działa mi DHCP i pingi między serwerem a stacją. |
Wyjściem jest wstawienie karty sieciowej na PCI (jeśli jest slot PCI), zgodnej z projektem. Być może jedynym wyjściem jest wirtualizacja. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
elkamel Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Nov 26, 2012 10:17 am Temat postu: |
|
|
Dysk zdemontowałem czy muszę w konfiguracji serwera wyłączyć RAID?
Sloty to same PCI Express i tu nie mam żadnej innej karty do zainstalowania.
Instalator rozpoznaje kontroler zainstalowany w serwerze 2 x Broadcom 1 Gb.
Znajomy mówił że jest ograniczenie licencyjne tego systemu że mogą być tylko karty 100Mb na czas instalacji no i z tym znowu nie wiem co zrobić...
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie wątkiem |
|
Powrót do góry |
|
apc Użytkownik Forum
|
Wysłany: Mon Nov 26, 2012 5:23 pm Temat postu: |
|
|
elkamel napisał: | Dysk zdemontowaÅ‚em czy muszÄ™ w konfiguracji serwera wyÅ‚Ä…czyć RAID?
Sloty to same PCI Express i tu nie mam żadnej innej karty do zainstalowania.
Instalator rozpoznaje kontroler zainstalowany w serwerze 2 x Broadcom 1 Gb.
Znajomy mówił że jest ograniczenie licencyjne tego systemu że mogą być tylko karty 100Mb na czas instalacji no i z tym znowu nie wiem co zrobić. |
Tak, RAID w biosie musi być wyłączony (było o tym wcześniej).
Nie ma ograniczenia licencyjnego dla NIC 1Gb.
Jest ograniczenie związane z brakiem sterowników do NIC 1Gb w kolekcjach starszych niż jesień 2007/wiosna 2008 (czerwona). _________________ Skype login: apc_vp (tylko mikrofon) |
|
Powrót do góry |
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Mon Nov 26, 2012 8:55 pm Temat postu: |
|
|
elkamel napisał: | Instalator rozpoznaje kontroler zainstalowany w serwerze 2 x Broadcom 1 Gb. | To masz komfortowÄ… sytuacjÄ™. elkamel napisał: |
Znajomy mówiÅ‚ że jest ograniczenie licencyjne tego systemu że mogÄ… być tylko karty 100Mb na czas instalacji no i z tym znowu nie wiem co zrobić... | Nie sÅ‚uchaj takich znajomych-dyletantów. A swojÄ… drogÄ…, należaÅ‚oby troche pomyÅ›leć - co mogÄ… mieć jakiekolwiek licencje systemowe do parametrów kart sieciowych? apc napisał: | Jest ograniczenie zwiÄ…zane z brakiem sterowników do NIC 1Gb w kolekcjach starszych niż jesieÅ„ 2007/wiosna 2008 (czerwona). | Należy uÅ›ciÅ›lić, w tym kontekÅ›cie, że może chodzić o ograniczenie, co najwyżej, systemowe czy techniczne, a nie licencyjne. A problem ze sterownikami dotyczy edycji sprzÄ™towej 2007/2008 przy instalacji XP z WDS. Mam pod opiekÄ… sprzÄ™t z edycji JesieÅ„ 2005 (liceum) i na nim zainstalowanÄ… kolekcje czerwonÄ…. Å»adnych problemów ze sterownikami kart sieciowych. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
elkamel Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Nov 28, 2012 11:20 am Temat postu: |
|
|
W związku z tym, że mam do dyspozycji 2 dyski z macierzy przeprowadziłem instalację na starszej maszynie o konfiguracji praktycznie identycznej jak pseudo serwer z P4 na pokładzie.
Niestety po starcie tak zainstalowanego systemu na platformie serwera nie da się go uruchomić w trybie awaryjnym. Widocznie zbyt duża różnica w architekturze..
Aktualnie już na docelowej maszynie uruchomiłem instalator z dyskiem podpiętym bezpośrednio do płyty głównej.. Pomimo rozpoznania kart sieciowych w pierwszym oknie uruchomienia instalacji wyskakuje błąd
"Aby można było kontynuować TCP IP musi być właściwie skonfigurowany. Przeprowadź konfigurację". |
|
Powrót do góry |
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Wed Nov 28, 2012 2:26 pm Temat postu: |
|
|
Uściślij, kiedy pojawia się ten komunikat. Na początku instalacji, po uruchomieniu komputera z pierwszej płytki koilekcji DVD, i potwierdzeniu chęci intsalacji pojawia się formularz, w którym podajemy m.in. parametry wewnętrznej karty sieciowej (pod warunkiem, że została wykryta). Należy też pamietać, że karty sieciowe powinny być połączone kablem skrosowanym lub podłączone do wyizolowanego switcha. W żadnym wypadku nie mogą być podłączone do routera (zwłaszcza z włączonym DHCP). Instrukcja: http://sbs.oeiizk.edu.pl/arch/Dokumenty/jesien2007/d1_03_01_z.pdf _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
apc Użytkownik Forum
|
|
Powrót do góry |
|
Roman Mor Moderator
|
Wysłany: Thu Nov 29, 2012 5:19 pm Temat postu: |
|
|
Trochę mnie dziwi zatem, że instalator rozpoznaje karty sieciowe, skoro w kolekcjach nie ma sterowników do nich. Z taka maszyną nie miałem do czynienia, ale w innych przypadkach jak instalator rozpoznawał przynajmniej jedną kartę to instalacja szła, gdy żadnej to nie. _________________ Pozdrawiam, RM |
|
Powrót do góry |
|
elkamel Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Nov 29, 2012 6:42 pm Temat postu: |
|
|
Obecnie dostawiłem karty z chipsetem Realteka 1GB na PCI-E.
Zachowanie instalatora analogiczne do tego z Broadcomem.
Serwer jest podpięty do wyizolowanego switcha.
Z płytą zaraz spróbuję sposobu z wcześniejszego postu.. |
|
Powrót do góry |
|
elkamel Użytkownik Forum
|
Wysłany: Wed Dec 05, 2012 4:34 pm Temat postu: |
|
|
Zadziałał sposób z podmianą plików jak kolega wcześniej podpowiedział.
Wykonałem instalację z dyskiem podpiętym pod płytę i w kontrolerze z 1 dyskiem zamontowanym.
Zachowały się identycznie więc zakładam że instalator sobie poradził z kontrolerem.
Mam czysty system, rozpoczÄ…Å‚em aktualizowanie z Windows Update.
Będę wdzięczny jeżeli pomoglibyście ze stworzeniem obrazu dla komputera, który został dokupiony później i podpięciu go do domeny.
Na ten moment jest na nim postawiony czysty system i sterowniki.
Wg jednej z instrukcji z użyciem komendy RipRep stworzyło obraz, jest on widoczny przy bootowaniu z sieci, ale instalacja już z obrazu zawiesza się. |
|
Powrót do góry |
|
jasiak Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 17, 2013 8:53 pm Temat postu: u mnie nie dziala podpowiedzcie |
|
|
hey ja mimo podmiany plików ja mam karte tp-lin pci-e i sa tam inne pliki wrzucilem je do wskazanego miejsca na plytce. efekt jest taki ze i tak autodetekcja kart nie dziala. kontynuujac instalacje karta sie instaluje w systemie ale i tak nie ma przypisanych ustawien ip i dhcp tez nie jest skonfigurowane. i instalator zglasza bledy. napiszcie co moze byc problemem, ze u mnie nie dziala??
[quote="elkamel"]Zadziałał sposób z podmianą plików jak kolega wcześniej podpowiedział.
Wykonałem instalację z dyskiem podpiętym pod płytę i w kontrolerze z 1 dyskiem zamontowanym.
Zachowały się identycznie więc zakładam że instalator sobie poradził z kontrolerem.
Mam czysty system, rozpoczÄ…Å‚em aktualizowanie z Windows Update. |
|
Powrót do góry |
|
elkamel Użytkownik Forum
|
Wysłany: Thu Jan 24, 2013 3:57 pm Temat postu: |
|
|
Próbuję stworzyć obraz przy pomocy instrukcji z PING 2.0
Jednej rzeczy nie mogÄ™ zrozumiec. Komputer przy bootowaniu w domenie widzi tylko do wyboru Windows XP Pro PL SP2 obraz bazowy
Nie ma ani obrazu MEN ani PING
Walka trwa.. InstalujÄ™ na nowo system.
Odnośnie trybu pracy serwera do wdrażania oprogramowania to pracuje w trybie mieszanym. Jeden z obrazów jest jako RipPrep (MEN) RipSys (czysty XP SP2). Piszę z pamięci więc mogłem zrobić literówkę.
Obraz MEN ma opcję konwersji do WIM. Zrobiona poprawnie, plik 1,6GB około.
Na liście widzianej przez PXE komputera ucznia w zaparte jest jednak dalej tylko czysty XP SP2.
Podczas kopiowania DVD2 wyskoczył błąd stopu i niezgodności jakichś plików, ale poza tym cała instalacja bezbłędna... |
|
Powrót do góry |
|
|